Olopäivitys

Pakko tulla taas päivittämään ihan lyhyesti olostani, vaikka minulla olisi useita hyviä aiheita jonossa, joista haluaisin kirjoittaa kunnon artikkelin, mutta kun ei kerkeä :(
Mutta olen nyt siis syönyt kohta kolme viikkoa Lioa ja Thyroxinia yhdessä, samalla annostuksella eli Lio 10µg ja Thyro 50µg lukuunottamatta alun muutamien päivien säätelyä. Pääasiassa on mennyt oikein mukavasti, mutta nyt olen huomaanut sellaista vajaatoimintaa, joka on ja pysyy, eikä lähde pois (kuin varmaan annosnostolla, toivottavasti!). Nimittäin mua on alkanut tutusti masentaa sillä lailla mitä mun masennus oli alkuun, ennen kuin vuosien mittaan paheni, eli lähinnä niin, että murehdin ja mietin kaikkia ihan turhia ihme juttuja ja mokia, joita olen tehnyt. Samoin mieliala on sellainen alakuloinen ja onneton.

Aikoinaan käydessäni terapiassa terapeuttini sanoi, että tällainen vatvominen on masentuneelle tyypillistä, ja hänen mielestään se johtui siitä, että masentuneena normaalit mielen puolustusmekanismit eivät toimi. Eli asiat, joita “terve” ihminen ei kauaa märehtisi, tuntuvat masentuneesta siltä, ettei niistä pääse yli. Itselläni oli erityisesti taipumusta tähän.
Mutta ajattelin silloin keskellä masennustani, että se johtuu puhtaasti kokemuksistani, eikä mikään aivokemia ole voinut niitä surun, menetyksen ym. tunteita aiheuttaa. Suorastaan pidin loukkaavana ja hölmönä ajatusta, että masennus olisi seurausta jostain kemiallisesta häiriöstä.
Kuitenkin tänä päivänä ajattelen niin, että toki suru ja masennus olivat aitoja, enkä niitä vähättele, mutta olisinko mahdollisesti suhtautunut kokemuksiini jotenkin toisin, jos kilpirauhashormoneja olisi ollut riittävästi?

Tuli tämä mieleeni mun viime päivien olosta. Nyt kuitenkin tunnistan tämän “oireeksi”, koska se tuli niin tyhjästä, mitään selittävää syytä sille ei ole, paitsi johdan sen tähän uuteen lääkitykseen. En ole siis sen puoleen huolissani ja jaksan oloni kanssa kyllä, mutta ei tämä nyt suoraan sanottuna kivaakaan ole. Erikoista tässä vajaalla olossa on se, että uneni on edelleen silti parempaa, vaikka sen huonous oli minulle aiemmin vajaatoiminnan oire ja mielestäni olen edelleen pikkuisen viitsivämpi kuin ennen. Pikkuisen, mutta kuitenkin. Siitä haluaisin pitää kiinni hampaat irvessä; lisää virtaa tänne, kiitos!

Sain soittoajan lääkärilleni ensi viikolle, toivottavasti hän osaisi neuvoa mitä minun nyt kannattaisi tehdä, nostaa Thyroxinia, nostaa Lioa vai nostaa molempia, eikä vaan sanoisi, ettei tuo lääkityksestä johdu.

Kaipaan siis tosiaankin annosnostoa, mutta en tee sitä nyt omin päin, koska tämänkin olon sietää. Haluan kuulla, mitä lääkäri sanoo, koska hänellä on tästä hoidosta enemmän kokemusta kuin minulla. Mutta minähän se kuitenkin omassa kropassani olen, joten minulla on olemassa omakin mielipide asiaan, mutta luotan, että lääkäri tietää paremmin, minkälaisella yhdistelmällä edetä, jos hänkin on sitä mieltä, että nostetaan.

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Olopäivitys

 1. sonja says:

  Moi, bongasin sut tuolta karppilasta kilppariketjusta ja tulin tänne kurkkimaan oletko päivitellyt ja olithan sinä. Kurja homma että olet vajaalla taas, toivottavasti saat hyvät ja toimivat nostovinkit lääkäriltä. Voi kun menis nopeammin nämä säätövaiheet ja pääsisit pian hyvään oloon.

  Tein ekan noston puolikkaalla 25ug viime viikolla (eli annos 62,5ug) ja nyt pitäis ens keskiviikkona nostaa taas puolikkaalla, tai alunperin piti ensi viikolla nostaa kokonaisella 25ug:lla mutta jaoin sen nyt omin päin kahdeksi nostoksi. Olo ollut suht ok, mutta sain rajun mahataudin eikä oikein mikään pysy sisällä, en tiedä johtuuko heikko olo edellisestä vai siitä ettei tyroksiinit ole välttämättä kovin hyvin imeytyny. Noh, varmaan molemmista. Tänään pitkästä aikaa on ruoka maistunut joten kuten, ja se vähän helpottaa oloa. En ole kahviakaan uskaltanut juoda joten siitäkin tulee omat pienet oireensa.

  Tyroksiini vähän parantanut unen laatua mulla, mutten heti nukahda vaikka väsyttäisi. Jonkun kerran saata yössä heräillä, mutten niin usein enkä valvo pitkään kuten ennen. Saas nähdä pääsenkö tästä ajan mittaan minäkään, nythän olen vähän turhan tuore tapaus arvioimaan.

  ootko miettinyt eläinperäistä lääkitystä, mä jostain syystä “uskon” siihen vahvimmin. Olen toki tyytyväinen että sain tyroksiinit, kun olen niistä jo saanut apuakin mutta kun olen mulle-heti-kaikki -tyyppi niin haluaisin heti parhaan mahdollisen lääkityksen. Varmaan koitan ennen pitkää saada ne tyroksiinin tilalle.

  • Pää kainalossa says:

   Olen kyllä harkinnut, joo. Itseasiassa kun kävin P.M.:llä, niin siitä oli puhetta. Mutta sitten kun mulle tuli mahdollisuus kokeilla Liothyronin ensin, niin tartuin siihen.
   Mutta Armourilla on minun mielessäni suorastaan tarunhohtoinen asema, varmaan kilpirauhanen.comin Tietopankki-osion ansiosta, josta sain niin paljon tukea sille, että mulla on vajaatoiminta, vaikka arvoni olivat viiterajoissa. Kuin myös aidoista kuulemistani käyttäjäkokemuksista.

   Ihan hieno juttu minusta, jos saat Armourin kokeiluun, liputan kyllä aina Armourin puolesta jos verrataan Thyroxiniin, vaikka itse olen Liolla! Minusta on hyvä, että on olemassa luonnosta peräisin oleva lääke, joka on vähän kuin antaisi ihmiselle oman kilpparin takaisin. Se todellakin saisi olla kela-korvattava ja myyntiluvallinen lääke Suomessa. Kuten Liokin.
   Aika näyttää, kokeilenko Armouria ja milloin :)

   Kurjaa, et oot vatsataudissa. Parantelehan itseäsi ja huomasitko muuten, että Liothyronin – aloitus artikkelin kommentointiosiossa kaipailtiin myös kuulumisiasi :)

   • sonja says:

    Hei kiitos ja kiitos siitäkin kun vinkkasit tuosta kommenttini kommentista, kävin vastailemassa :)

 2. ehkä_vajaatoiminta says:

  Kerro toki ihmeessä sitten mitä lääkäri suositteli tekemään….kenties annosnostoa?
  Onko sulla missään vaiheessa tullut sydämentykyttelyä lääkityksen aikana?

 3. Tituu says:

  Heippa!

  Ja kiitos sinulle sekä Sonjalle, että kävitte kommentoimassa aikaisempaa kysymystäni :) Ikävä kuulla, että olotilasi on huonontunut :( Onhan tämä elämä toki aika monisyistä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen jne. Masentunut olotila aina välillä kuuluu varmasti ihmisenä olemiseen ja esim. kuukautiskiretoon, mutta jos se jää pysyväksi olotilaksi niin se ei ole kiva asia. Olet kuitenkin tehnyt aika paljon töitä itsesi kanssa ja hakenut ratkaisuja. Itse tilasin sellaisen kirjan kun paranemisen avain ( kirj. Alexander Loyd ja Ben Johson). Hain eilen postista ja olen nyt lukenut kirjan. Kirja kertoo siitä, miten kaikkien sairauksien takana on tiedostamaton tai tietoinen stressi. Kirjassa mukana harjoituksia, joilla voit eheyttää kehosi energioita ja parantua sairauksista, jota aiheutuvat tiedostetusta ja tiedostamattomasta stressistä. Itse olen aloittanut harjoitukset. Uskon energiaan ja sen parantavaan voimaan :) Suosittelen!

  Minusta tuntuu, että tuosta thyroksinista ei ole kauheasti ollut hyötyä minulle (syön sitä 50 mikorg/pv) Kynnet ja hiukset ovat vahvistuneet kyllä mutta muuten tuntuu, että on tullut vaan takapakkia. Olen väsyneempi ja voimattomampi kuin ennen lääkitystä ja minusta tuntuu, että masentuneempi ja apaattisempi myös. TUntuu, että kun kolme viikkoa on lääkettä syönyt että eikö olotilan pitäisi ehkä hieman kohentua jo..!? Jotenkin tökkii se, että kyseessä on synteettinen lääke enkä voi olla miettimättä, että mitä se tekee keholle, joka on tottunut toimimaan luonnon lain mukaisesti..! Tuo Thyroid Amour tuntuu hyvältä ajatukselta, mutta senkin saaminen tuntuu olevan vaikeaa.

  Voimia meille :)

  • Pää kainalossa says:

   Joo, kiitos kommentistasi, en olekaan ehtinyt pieneen hetkeen blogin pariin. Mä sain luvan nostaa Liothyronin annostani, mutta mitään taivasta ei ole auennut. No, elän toivossa kuitenkin :) Kiitos kirjavinkistä!
   Harmillista kuulla, ettei Thyroxin ole yhtään auttanut. Toisaalta annoksessa on vielä nostamisen varaa. Voisikohan tuossa olla T3-hormonin lasku takana, kun kilpirauhanen vähentää omaa tuotantoaan..? Tiedä häntä, yksilöllisiä eroja on niin paljon. Mullekin tuli Lion myötä hyötyjä, mutta myös ihan uusia vajisoireita, välillä jopa sitä kuuluisaa palelua!

 4. Indil says:

  Hei!
  Löysin googlella sivuillesi ja oikein hyvään aikaan, sillä aloitin juuri eilen Lion Thyroxinin rinnalle ja nyt odottelen mitä tapahtuu. Sama lääkärikin meillä on ja paljon muutakin yhteistä. Mulla on ollut myös tuo aloitekyvyn puute iso ongelma ja hampaat irvessä saan hoidettua vain pakolliset asiat joka vaikutaa itsetuntoonkin. Minulla on myös jonkinlaista lihasheikkoutta. Tuntuu että käsien ja jalkojen lihasten tilalla on vain jotain taikinaa. Jaksan kuitenkin käydä esim. zumbassa (mikäli aloitekyvyn puute tai väsymys ei sinne menoa estä). Masennus terapioineenkin on tuttua, mutta mä pääsin niistä mielialalääkityksineen eroon mielestäni kuitenkin omin avuin, yhtenä isona asiana D-vitamiinin annoksen nosto 100µg:nan päivässä. Siihen jäi myös alakuloiset ajat ja kevätmasennukset.
  Toivottavasti voit jo paremmin!

 5. Indil says:

  Piti viel kysyä et milloin otat Lion, Thyroxinin kanssa vai myöhemmin? Tyhjään mahaan vai ruuan kanssa. Mulla ei ollut siitä mitään puhetta AV:n kanssa ja jäi mietityttää.

  • Pää kainalossa says:

   Hei ja mukavaa, että olet löytänyt sivuilleni! Sitten heti “kysymyksiin” :) Kun aloitin Lion tein niin, että otin sen iltapäivällä-alkuillasta ja Thyroxinin aamulla. Kun sain luvan nostaa Lioa, kysyin tuota samaa ja lääkäri sanoi, että ota se toinen osa aamulla. Tein sitten niin :)
   Luin monien kokeneen, että Lio vaikuttaisi iltapäivällä otettuna parhaiten uneen ja se oli itselleni tärkeää.
   Parhaiten nämä siis imeytyvät tyhjästä vatsasta, mutta toisaalta (jos tyhjä vatsa on ongelma) labrassahan sen sitten pitäisi näkyä, jos lääke ei tarpeeksi imeydy, jolloin annoksenkin pitäisi olla sitten isompi.
   Ja noista lihasjutuista on tässäkin blogissa ollut puhetta, ei minun artikkeleissani, kun ei ole itselleni tuttua, mutta kommentointi- ja tuolla Kysy! -osiossa. (Palkki sivun ylälaidassa, 17.3 & 19.3.2012 Nim. Anne) Eli säryt ja voimattomuudet liittyvät tähän “hommaan”, niitähän monilla on ja ainakin särkyihin tiedän monen saaneen apua sitten kun kilpparia on alettu hoitaa.

   Hyvä pointti vielä tuo D-vitamiinin avulla piristynyt olo. Olen samaa mieltä, että tarpeeksi suuret annokset ovat tärkeitä ja vaje on luultavasti ollut minullakin, koska olen ollut sellainen auringon karttelija, mikä liittyy sekin vajaalla oloon. Saapa nähdä miten ensi kesänä käy, edelleenkö hakeudun varjoon vai mitä, kun vajista on hoidettu vuosi. Ainakin ajattelin yrittää tankata aurinkoa ja Deetä itselleni ihan luonnosta. Kunhan varon vaan etten pala.
   Hyvä, että sinäkin saat kokeiltua Lion, olen aina onnellinen kun eri hoitomahdollisuuksia käytetään eikä vain uskota, että eivät (selvät vajis-)oireet johdu kilpparista… Koitan kans pian päivittää mitä mun Lio-kokeiluun kuuluu!

 6. Sonja says:

  Täällä yksi Kilpparivaivainen myös, 3,5 vuotta nyt säädetty lääkitystä eikä vielä ole natsannut kohdilleen. Nyt syön 150 mikroa Thyroxinia ja 50 Lioa, eikä tunnu riittävän. Minulla on ilmeisesti jotain ongelmaa imeytymisen kanssa, koska joudun syömään niin valtavia annoksia. Olen kokeillut pelkkää Thyroxinia, jonka annos nostettiin aina 225 asti, sitten Armouria lyhyen aikaa muistaakseni 120 oli annostus siinä, sitten pelkkää Lioa 80-120 päivässä (tuolloin olotila oli paras) ja nyt siis Thyroxinin ja Lion yhdistelmää, joka ei nyt ainakaan tällä annoksella pure. I

  • Pää kainalossa says:

   Heissan sinullekin! :) Muistatko minkälaisia T4V tai T3V-arvoja sinulla on milloinkin mitattu? Ajattelen lähinnä sellaista tilannetta, että mikä avuksi, jos T4V ei vaan nouse? Olen kyllä kuullut, että joillain T4-annostus on poikkeuksellisen korkea. Harmi kuulla, ettei sopivaa hoitoa tahdo löytyä :(

   Kiinnostaa myös, että sinulla on ilmeisesti epäilty rT3-ongelmaa, jos ollut pelkkä Lio-lääkitys? Onpa sulla muutenkin ollut melkein kaikki kombinaatiot sitten jo käytössä… Mitenköhän lisämunuaisasiat?

   • Sonja says:

    Hei, en ole muistanut käydä katsomassa täällä, joten vastaus vähän viipyi :)

    rt3-ongelmaa epäiltiin ja todettiinkin ja juuri siihen söin ensin hetken tuota lioa yksinään. Eilen kävin taas endolla ja annoksella 150 thyroxin, 50 lio arvot olivat: t4v 13, t3v 5,2 ja tsh mittaamaton. T4vtä pitäisi saada nyt ylöspäin ja nyt uusi annokseni on 175 thyroxin ja 60 liothyronin. Nyt sitten taas vaan odotellaan miltä olo tällä annoksella muutaman viikon päästä tuntuu. Lisämunuaisten uupumiseen viittavaa ei ole tullut esille, mutta joku tuota lääkkeiden imeytymistä häiritsee. Eilen sain keliakiatuloksetkin ja sekin on nyt poissuljettu.

 7. Ruusunen says:

  Hei! Löysin blogisi ja onkin kiinnostavaa luettavaa! Olen itse syönyt vajaatoimintaan Thyroxinia vuodesta 2007, kun yleislääkäri ymmärsi masennusoireiden yhteydessä mittauttaa kilppariarvot. Masennuksen kanssa olenkin taistellut pitkään, kunnes 2012 ensimmäisen lapsemme synnyttyä mielialakin alkoi nousta. Illmeisesti aluksi vajaatoiminta aiheutti keskenmenojakin ja lapsen saimme vasta kun lääkitys laitettiin kunnon lääkärin kanssa kohdilleen.

  Masennuslääkitystä on hiottu viime aikoihin asti ja kuvaamasi asioiden vatvomista on täälläkin päässä ollut tuskaisen paljon. Vasta nyt luettuani tämän juttusi alan minäkin miettiä, voisiko kilpirauhanen olla syypää vatvomiseen eikä ahdistus/masennus, jota koko ajan olen syyttänyt?!? Aloitin nimittäin muutama viikko sitten rinnalle Liothyroninin ja nyt kun asiaa ajattelen, huomaan että vatvominen on vähentynyt! Ja kuten sinäkin kuvasit aikaisemmassa postauksessa, saamattomuus on väistymässä ja olen saanut aikaan enemmän, kuin viime vuonna yhteensä =D Olen ollut niin väsynyt ja lojunut vain sohvalla ja koti on ollut kaaos. Kun mieskin on ollut masentunut ja työtön, on kotimme ollut hävityksen kauhistus. Lapsemme on saanut meidät vähän ryhdistäytymään, mutta silti olen ihmetellyt, kuinka olen tällainen, kun mielestäni ennen naimisiinmenoa olin oikein aikaansaava ihminen. Erilaisilla mielialalääkkeillä vähän on kokeiltu auttaa asiaa, mutta tuloksetta. Sitäpaitsi kaikkia lääkkeitä ei voi syödä raskaana ollessaan tai imettäessä. Niinpä olen vain kituuttanut.

  Nyt huomaan kyllä Lion auttavan, olen noussut aikaisemmin, mennyt aikaisemmin nukkumaan, siivonnut ym toiminut kuin normaali ihminen. Minulla tutkitaan kyllä reumaakin nyt ja jatkuvien kipujen kanssa eläminen on tehnyt viimeisestä parista vuodesta myös vaikeaa ja aiheuttanut väsymystä. Mutta odotan myös Lion mahdollisesti auttavan osaan lihas- ja nivelkivuista, katsotaan. Pääni on ollut kovin sumuinen kuluneen vuoden ajan mutta nyt tuntuu jo vähän kirkastuvan. Voi kun olisikin ihanaa jos Liothyronin auttaisi!

  Minun lääkärini sanoi muuten, että Liothyronin on aika lyhytvaikutteinen, joten siksi olisi hyvä jakaa annos pitkin päivää. Itse aloitin 5mikroa aamulla yhdessä Thyroxinin kanssa. Thyroxinia laskin hieman aloittaessani Lion. Ja kun aamupäivät tuntuivat paranevan mutta iltapäivällä iski väsymys+saamattomuus, sain lisätä tarpeen mukaan toiset 5mikroa Lioa vähentäen taas Thyroxinia. Eli nyt syön aamulla Lioa 5mikroa ja klo 14-15 toiset 5 mikroa. Thyroxinia otan aamulla 0,1mg eli yksi aikuisten tabletti. Joltain nettisivuilta luin, että jos Lio ei tunnu tarpeeksi auttavan, kannattaa aina tehdä se 5 mikron lisäys toiseen ajankohtaan päivässä, eli minun tapauksessani kolmas lisäys voisi tulla alkuiltaan. Oletko itse kokeillut näin?

  Mistäköhän muuten tietää, pitääkö lisätä Lioa vai Thyroxinia, jos olo ei vielä ole tarpeeksi hyvä?! Itse nyt katselen vielä, miten menee tällä annoksella, kai vaikuttaminenkin kestää vähän aikaa. Ja reuma pitäisi saada kuntoon, kun jatkuva kipu väsyttää myös. Mutta alku näyttää aika hyvältä =)

  Luen lisää blogiasi, tosi mielenkiintoista kuulla kokemuksistasi ja erityisesti yhdistelmähoidon suhteen. Oikein hyviä ja pirteitä vointeja sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>