FimLab Laboratoriot Oy

Ja lisää päivitystä… Taas kerran kun olin alkuun päässyt, niin omatoiminen nostaminen ei jäänyt ihan tuohonkaan, mitä edellisessä postauksessa kerroin. Sen muistan, että oloni lähti kohenemaan tuossa vaiheessa, ja jossain vaiheessa tulin nostaneeksi Lioa vielä omatoimisesti 30µg:aan saakka. Otin sitä 10µg aamulla ja 20µg illalla, samoin Thyroxin hilautui 112,5µg:aan.

Siinä vaiheessa olo oli jo aika mukava. Kotona jaksoin tarttua askareisiin hieman toisella tavalla kuin pelkällä Thyroxinilla, minulla onkin Lion paras puoli ollut aikaansaamisen lisäys, ryhtyminen asioihin! Jaksoin mm. leipoa, joka oli aiemmin ihan ylivoimainen ajatus jälkien siivoamisen takia. Oli ihana tunne kun haluaa tehdä jotain ekstraa, eikä vain kaikkea pakollista, jotta saa päivän edes joten kuten pulkkaan niin sanotusti…

Mutta eipäs nuolaista ennen kuin tipahtaa. Otin kontrollisoiton Lääkärilleni kesän taitteessa sen hetkisestä annostuksstani ja hän oli sitä mieltä, että Thyroxinia pitää tiputtaa, mieluiten alle 100 mikroon. Tein niin, koska hän perusteli sitä niin, että liikatoiminnan oireet voivat tulla minulle vasta kuukaudenkin jälkeen nostoistani ja olin tehnyt niitä kieltämättä aika reippaasti. Lion sain pitää 30µg:ssa.

Aluksi Thyroxinin laskun jälkeen olo oli ihan hyvä. Ainoa mikä vaivasi oli illan 20µg:n Lio annos, se tuntui välillä jysäyttelevän vähän sydäntä. Samoin syke tuntui nousevan illalla, en tosin mitannut sitä. Sen takia pidin itsekin liikatoimintaa mahdollisena. Onneksi tulin ajatelleeksi Lio-annoksen jakamista kolmeen ottokertaan, ja se auttoi tykyttelyyn, jota ei sen jälkeen enää esiintynyt.

Ajattelin, että nyt pidän 6 viikkoa samaa annosta, ja sitten menen labraan. (Eli tästä hetkestä 2 viikon päästä.)
Vaan eipäs taida onnistua noin pitkä väli, haluaisin nimittäin taas jo nostaa annosta! Vähitellen minulle tuli taas vajaatoiminnan oireita; väsymystä, hiustenlähtöä, muistamattomuutta ja yleistä pöhnämäsitä oloa. Tällä hetkellä on ihan kehäraakki-olo.

Kuulin laboratoriopalvelusta, jossa kilpirauhaskokeiden ottaminen on hyvin halpaa verrattuna tuntemieni yksityisten lääkäriasemien palveluihin. Palveluun voi tutustua osoitteessa www.laboratorio.fi. Se on FimLab Laboratoriot Oy:n sivusto. Onko se jollekin tuttu?
Sieltä saa TSH:n ja T4V:n ilman lääkärin lähetettä ja mikä parasta, todella edullisesti. Nimittäin itse koepaketti maksaa 5,60 euroa ja sen lisäksi päälle tulee 11,70 euroa toimenpidemaksuja. Samalla toimenpidemaksulla voi ottaa kerralla useita eri kokeita. T3V:n ottamiseen tarvitaan lääkärin lähete, mutta se voi olla joissain tapauksissa kuulemma vanhakin. Ja T3V:n hinta? Alle 4 euroa… Jihuu, vihdoinkin edullinen missä mennään -tsekkaus mahdollista meillekin, joita ei yhteiskunta hoida! Tästä minulle vinkin antoi ystävällinen asiakas apteekissa, eli vaihdoimme siinä puolin ja toisin tietoja, kiitokset hänelle!

Ajattelinkin käydä tällä viikolla laboratoriossa (hommasin vanhan T3V-lähetteeni postitse kotiin soittamalla Mehiläiseen ja pyytämällä heiltä kopiota siitä) jotta saan tietää edes suunnilleen, missä mennään. Samalla ajattelin ottaa rasva-arvot (siihen ei tarvita lääkärin lähetettä). “Rasvapaketin” hinta on hirmuiset 4,80 euroa, ja siihen kuuluu kokonaiskolesteroli, HDL, LDL sekä triglyseridit. Minähän maksoin keväällä TSH:sta, T4V:stä ja T3V:stä yhteensä 152 euroa, nyt sama koe maksaa alle 22 euroa!

(Kirjoitusta muokattu 2.7.12)

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to FimLab Laboratoriot Oy

 1. ehkä_vajis says:

  Moikka!
  Olen kovasti lukenut ja seuraillut sun kilppari seikkailua tän blogin kautta. Saitko jo labratulokset noista kokeista?

  • Pää kainalossa says:

   Hei, kiitos vain kysymästä! Sain tulokset äsken ja T4V oli 12,8 (10-22) eli aika alhaalla, mutta sitten taas T3V oli noin 7,5 kun yläraja oli 6,5 (suunnilleen näin, mulla ei ole tuloksia nyt tässä). TSH oli mittaamattomissa.
   Mä en oikein nyt osaa sanoa noista tuloksista mitään, osaisiko joku? Siis liikatoiminnan oireita minulla ei ole, ja ihan hyvä niin, vaikka tuo T3V olikin vähän yli viiterajojen. En haluaisi laskea Lioa yhtään, koska tällä haavaa tunnen itseni edes jotenkuten aikaan saavaksi, ja ainakin siinä on selvää eroa entiseen! Tämä on ilokseni tullut siis Liolla. Mutta hiuksia lähtee ja jotenkin toivoisin vielä jotain parannusta oloon, välillä on vähän alakuloinen olo. Nostin varovasti Thyroxinia, eli 87,5:stä 100 mikrogrammaan, Lioa menee siis 30µg päivässä, sitä en muuttanut.

   Mittautin samalla käynnillä verenpaineeni ja se oli taas alhaalla: 97/58. Samaa tasoa se oli ennen lääkitystänikin. Tosin toisen raskauden aikana (jolloin siis lääkitystä ei ollut) ja sen jälkeenkin se oli noin 122/75, mutta olen myös keventynyt puolen vuoden sisällä 6 kiloa, voikohan se vaikuttaa? Karppaamalla siis, joka on sivumennen sanoen ollut tosi hyvä juttu minulle, siitäkin kerron kunhan kerkeän.Matalan verenpaineeni takia en ajattele, että olisin ainakaan kauheasti liikatoiminnalla, kun en muutenkaan siis liikatoiminnan oireita ole kokenut. Sen sijaan pulssissa oli tapahtunut muuutosta; ennen kilpirauhaslääkitystä se oli aina noin 60, eli aika “hyvä”, vaikka olen fyysisesti huonokuntoinen, mutta nut se oli 78, jonka käsittäisin olevan vielä normaali, mutta enemmänkin juuri “minun tasoani”.

   Tästä kesästä olen kyllä nauttinut summa summarum rutkasti enemmän, kuin aiemmista, edes vuodesta 2011, jolloin sain lääkityksen alkuun. Jaksan innostua menemisestä ja tulemisesta enemmän kuin ennen. Sellainen tuntuu mukavalta. Hyvää kesää kaikille!

 2. sonja says:

  Moikka, mullahan on nykyään kanssa lääkityksenä pelkkä lio kun mulla löyty rt3-ongelma, eli kroppa tuottaa liikaa käänteishormonia t3:n sijaan. En muista olenko täällä vielä kertonut? Ja meitä on näköjään nyt kommentoimassa täällä kaksi eri sonjaa, selkeytyksen vuosi kerron että minä olin se joka menin blogisi kannustamana endolle maaliskuussa ja sain tuolloin tyroksiinit kokeiluun. Kävi vaan mielessä että voisko sulla olla sama käänteishormoniongelma kuin mulla? Eikös sullakin ollut alunperin “arvot viitteissä” vaikkakin t4 matalahko? Jos sulla sattuis olemaan sama niin silloin tosiaan pelkkä t3 olis se oikea lääkitys, harmi vaan kun harva lääkäri osaa näitä hoitaa. E. A. taitaa olla rt3-asioiden guru Suomessa.

  En tiiä kannattaako sun ottaa noin isoa lio-annosta illalla, käsittääkseni isommat annokset kannattaa ajoittaa aamuun, ja muutenki kun lio on hyvin lyhytvaikuteista – vaikuttaa vain sen 5 tuntia – voisit ottaa lion useammassa pienemmässä erässä. Eli vaikka aamulla 10, siitä 5 tunnin päästä 10 ja illalla vielä sama. Jotkut hyötyy myös siitä että ottavat vähän yölläkin tai pari tuntia ennen aamuherätystä, jos sattuvat vaikka vessareissulle heräämään. Ja se on kiva kun voi suussa imeyttää, niin jos tekee ei tarvi miettiä syömisiään kun nieltynä liokin imeytyy parhaiten tyhjään mahaan.

 3. sonja says:

  hups, huomasinkin nyt uudelleen luettuani että olet jakanutkin lio-annoksen 3 osaan, eli käsitin väärin että otat edelleen päiväannoksen kahdessa osassa. Minä pahvi :) Mutta olon mukaan kannattaa koittaa jakaa 4-5 osaankin annos, mikäli tuntuis tulevan tykyttelyjä tms. ja isoimmat annokset aamuun.

  Saatan muuten syksyllä päästä lääkkeettömäksi – jotkut rt3-ongelmaiset paranevat liolla täysin, mutta jos tarvitsen vielä jatkoon lääkkeet siiirryn lääkärin mukaan joko eläinperäiseen lääkitykseen tai sitten lio+tyroksiini-yhdistelmään niin kuin sinulla. Saas nähdä miten käy!

 4. Sachikou says:

  Heippa!

  Sonjaa komppailen kovasti. Kun sulla on painuneet TSH:tkin viitteiden alle niin oliskohan sulla alkanu kroppa putsaantumaan jo ärrästä? Eli rt3:sta. Joillain on tullut kai clearing jo yhdistelmähoidolla, jos ovat syöneet pitkään. Clearingin aikoihin usein laskevat tsh ha t4v alas. Tai näin olen ainkin itse käsittänyt. Tsemppiä taipaleellesi!

 5. Pää kainalossa says:

  Hei teille molemmille! Kiitos kommenteista. Kiva kuulla Sonja miten menee. Huomasitko muuten mun vastausta sinulle “Hetkinen” postauksen kommentessa? Niitä ei välttämättä huomaa, kun tää blogi on ollut nyt niin hiljainen.. Ei siinä mitään kauhean tärkeää ollut, mutta eten ihan toista kaikkea, niin siellä on vähän pölinää :) http://kilpirauhasblogi.com/?p=2632
  Mua kiinnostaa kyllä tuo rT3-asia. Sitä paitsi minulla on 2 serkusta, hekin naisia, joilla on vähän samat oireet ja serkkujeni kohdalla olen erityisesti alkanut miettiä rT3-ongelman mahdollisuutta, ei niinkään klassisen vajaatoiminnan. Surullista vain todellakin on, että se rT3-lääkärille pääsy on vieläkin vaikeampaa. Serkkujani epäilin kohtalotovereikseni jo heti silloin kun oma sairauteni “valkeni”. Vielä ei olla niin pitkällä, että tiedettäisiin, mikä heillä on, lisämunuaisongelma, rT3 vai joku muu. Mutta vahva epäily elää, että jotain samaa kuin minulla. On tämä jotenkin hullua, että kun vähän ympärilleen katsoo, niin minä ainakin näen paljonkin mahdollisia kohtalotovereitani, mutta harvoin voin auttaa, koska eihän normilääkärit heissä mitään kilpirauhas-hoitamista totea. Aarght!

  Toinen asia, voiko Lionkin imeyttää kielen alla?? Tällaisesta ei tämä farmaseutti ole kuullutkaan :) En ole uskaltanut kokeilla, kun olen ajatellut, että teho katoaa. Mikseköhän tästä ole puhuttu meille koulutuksessa mitään? Olisi kivaa, ettei tarvitsisi miettiä syömisiä, tai iltapäivä kahvia :) Itse kun aika usein juon kahvia juuri Lio-aikaan (:

  Kai mun tarttis itseltäni se rT3-asia mittauttaa. En tiedä siitä ja sen hoidosta kauheasti, kiitos siis teille tiedoista. Taitaa mennä myöhemmälle syksyyn silti, koska rahatilanne on aika kökkö :(

  Toi olis kiva, jos kroppa pärjäis ilmankin pillereitä, Sonja. Mulla on muuten kokeilussa nestemäinen jodi ja minusta se on tehnyt hyvää ololleni. Otan noin 300-500 µg sitä päivässä. Muistaakseni P. M. sanoi, että 500µg olisi minulle maksimi. En tiedä miksi niin, mutta kai se on ilman sen parempaa tietoa (siis vaikka joitain labrakokeita) turvallinen annos. Toisaalta kun japanilaisten saanti on useita milligrammoja niin..? Mutta minun kehonikin on toki tottumaton jodiin, eli varmasti se on hyvä olla alkuun varovainen.

  Kertoilkaa mieluusti sitten myös aikanaan, miten olo “ärrättömänä” etenee :D

 6. sonja says:

  hupsista, hyvä kun vinkkasit tuosta vististä ja kävin siellä vastailemassa. Olen E.A.:n potilas, hän tuntee hyvin ärrävian.
  Ja juu, lion voi ehdottomasti imeyttää! Tekee elämästä niin paljon helpompaa kun on muutenkin lisäravinteita ym hankalaa.

  Minäkin otin tovin jodia lisäravinteena, mutta rt3-ongelman myötä laitoin sen tauolle, koska tämä vika tarkoittaa nyt sitä että kilppari tekee vääränlaista hormoonia. Lio-hoidolla kilppari saa nyt tavallaan huilia, eikä sitä kannusteta nyt valmistamaan yhtään mitään. Jodihan buustaa kilpirauhasta. Sitten clearingin tapahduttua aikanaan palautan jodin lisäravinteeksi, josko kilppari lähtisi sitten lääkkeen vähentämisen/poisjättämisen myötä oikeille raiteille muuntamaan t3:ksi. Minullekin on jäänyt sellainen kuva että 400-500ug olis jodille aika maksimi mutten varma ole. Minulla oli käytössä lugolin -jodiliuos jota otin lääkärin ohjeen mukaan yhden tipan, mutten sen vahvuudesta tiedä.

 7. Pää kainalossa says:

  Kiitos vastauksistasi! Hankin tuon jodiliuoksen iHerbistä (se ei ole ikävä kyllä Lugolin) ja siinä on jodia noin 1800 µg per tippa. Sekoitan yhden tipan desilitraan vettä ja juon siitä pienen osan, 1/4 – 1/5. Näin saan sopivan annoksen. En sitten tiedä, kuinka paljon tuo minun kilpirauhastani tehostaa, kun en tiedä, kuinka alasajettua sen toiminta on. Mutta olen voinut hyvin jodin kera, joten jatkan toistaiseksi.
  Sinun hoitosuunnistelmasi kuulostaa hyvältä, olisikin mukavaa, jos elimistön saisi palautumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>