Wilsonin syndrooma eli rT3-ongelma

Wilsonin syndrooma eli ns. rT3-ongelma tai rT3-dominanssi on aihe, joka kiinnostaa minua tällä hetkellä näissä kilpirauhasasioissa ehkä eniten. Se kiinnostaa minua siksi, että mietin, onko se syy siihen, miksi maailmalla ja Suomessa on niin paljon potilaita, joilla on vajaatoiminnan oireet, mutta joita ei hoideta, koska heidän kilpirauhasarvoissaan ei ole lääkärin mielestä mitään vikaa.
Toivoisin jokaisen kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista kärsivän tutustuvan aiheeseen tarkemmin, varsinkin jos et saa hoitoa esimerkiksi liian hyvien arvojen takia tai saat hoitoa, mutta se ei tunnu vaikuttavan.

Kilpirauhanenhan tuottaa pääasiassa T4- ja T3-hormoneja. Noin 80% niistä on T4-hormonia ja noin 20% T3-hormonia. Muita hormoneja, eli T2 ja T1 ja kalsitoniinia syntyy vain hyvin pieniä määriä, ymmärtääkseni noin prosentin luokkaa.
Tärkein näistä on T3, joka siis vastaa suurimmaksi osaksi kilpirauhasen tehtävistä elimistössämme. Jotta elimistömme saisi riittävästi T3:a, ihmisen elimistö muuntaa sitä T4-hormonista, myös Thyroxinista. (Täten T4 on myös eräänlainen varastomuoto, josta tarpeen mukaan valmistuu T3:a.)
Joskus tämä muunto ei toimi, jolloin T3:a ei synny tarpeeksi ja henkilö oireilee, vaikka TSH ja T4V-arvot ovat hyvät. Mutta on myös mahdollsita, että muuntoprosessissa syntyy liikaa T3-hormonin käänteismuotoa ja siitä on kyse Wilsonin syndroomassa.

Mitä tarkoittaa T3-hormonin käänteismuoto?

T3-hormonin käänteismuoto eli rT3 (engl. reverse T3) on T3-hormonimolekyylin peilikuva (vrt. vasen käsi, oikea käsi). T4 -> T3 muuntoprosessissa syntyy aina jonkin verran T3:n käänteismuotoa terveelläkin ihmisellä, mutta määrä ratkaisee, aiheutuuko siitä ongelmia.

Tämä peilikuvamuoto, rT3-hormoni, hakeutuu samoihin reseptoreihin kuin T3:kin, mutta se ei saa aikaiseksi mitään reaktiota, koska se on peilikuva. Se itseasiassa estää sen, koska näin oikea T3-hormoni ei pääse vaikutuspaikkaansa. Jos rT3-molekyylejä on vain vähän, se ei haittaa, sillä reseptoreja jää vapaaksi tarpeeksi oikealle T3:lle, mutta mitä suurempi rT3-hormonin määrä elimistössä on, sitä vaikeampaa on T3:n vaikuttaa, koska reseptorit ovat yhä useammin jo varattuja.

Silloin vajaatoiminnan oireita piisaa, mutta se ei näy TSH:ssa eikä T4V:ssä. Thyroxin ei silloin auta, koska siitä muodostuu liian paljon väärää molekyyliä. Sen sijaan Liothyroninista ei muodostu rT3:a, koska Liothyronin on T3-hormonia ja siksi sitä käytetään rT3-ongelman hoidossa.

Wilsonin syndroomaa hoidetaan antamalla T3-lääkettä niin pitkään, ettei elimistössä enää ole rT3-hormonia jäljellä, vaan oikea T3 pääsee valtaamaan vaikutuspaikat. Sen jälkeen on käsittääkseni mahdollista kokeilla paluuta T4- T3 -yhdistelmähoitoon, päästä lääkkeistä eroon kokonaan ravintolisien avulla tai jatkaa pelkällä Liolla. RT3-ongelmaa esiintyy erityisesti kehon stressitiloissa, niin fyysisissä kuin psyykkisissäkin, mm. anoreksiassa.

Mutta toisin sanoen: jos sinulla on oireita, jotka kyllä sopivat kilpirauhasen vajaatoimintaan, mutta et saa hoitoa tai se ei tehoa, kannattaa etsiä lisää tietoa rT3:sta. Se voi olla syynä oireisiisi ja huonostivoimiseesi. Tällä hetkellä lääkärit, jotka asiaa Suomessa tuntevat ovat mm. funktionaalisen lääketieteen lääkärit.

Miten rT3-ongelma todetaan? Mittauttamalla T3:n ja rT3:n määrät verikokeella ja tutkimalla mikä on niiden välinen suhde. MDD niminen yritys lähettää verinäytteen ulkomaille analysoitavaksi, koska rT3-koetta ei nykyään enää analysoida Suomessa (aiemmin on analysoitu).

Koe on hintava, mutta siihen ei välttämättä tarvitse olla lääkärin lähetettä. Lähetteen kanssa saa kelakorvauksen. Lisää tietoa T3-hormoneista löytyy myös kilpirauhanen.comin T3-tietopankista
En ole itse tutkituttanut rT3:a, mutta teen sen jos olo ei parane nykyisellä hoidollani, jonka säätö on kesken.

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

11 Responses to Wilsonin syndrooma eli rT3-ongelma

 1. Tiina says:

  Olen sairastanut vajaatoimintaa arviolta 10v. 3 v. sitten aloitettiin Thyroxin lääkitys, joka ei auttanut asiaan vaan arvot vaihtelivat vajaatoiminnasta liikatoimintaan. Menin sitten funktionaaliselle lääkärille joka epäili Wilsonin syndroomaa, joka sitten testeissä todettiinkin eli rT3 arvo oli tosi alhainen, ensin jätettiin thyroxin pois sitten Liothyronin tilalle, silloin jo alkoi tuntua että alan löytää entisen itseni takaisin sumusta. Nyt on aloitettu Armour Thyroid 6vk ja edelleen parempaan suuntaan, siis olen saanut elämäniloni takaisin sekä jatkuva väsymys ym. oireita on jo nyt poistunut.
  Armourin annostusta nostetaan vielä n. 4vk sitten pitäisi olla lääkitys kohdallaan, alan siis uskoa että tämä lääke toimii

 2. ehkä_vajis says:

  Tiina, minkälaista annosta söit Liothyronia ja kuinka kauan? Ent minkälaista Armour annosta sulle on kaavailtu?

 3. Tiina says:

  Hei arvoni olivat alussa S-rT3 31,3 ja T3v3,3, eli niiden suhde oli erittäin matala.
  Jätettiin Thyroxin kokonaan pois ja Lio aloitettiin 1-2 viikot 1/4 tabletilla 3xpvä. siitä nostot kahden viikon välein 1/4 -1/2 tabletilla n. 10 viikon aikana.
  Nyt on siirrytty Armouriin jossa 1-2 viikot 1/4 tablettia aamulla ja illalla ja
  nostetaan 1/4 -1/2 tabletilla parin viikon välein. Nyt 7: viikko menossa ja aamulla 1 tabletti ja illalla 1/2 tabletti.10 viikosta alkaen 1 tabletti aamuin illoin, jolloin katsotaan tarvitseeko enää nostaa. Täytyy vielä kertoa että tänään oli ensimmäinen kerta kun lämpötilani oli 36,12!!Se on ollut 10 vuoden ajan. noin 34,5-35,5, eli ei ole noussut kertaakaan päälle 36. Eli alkaa olla aika ok olo.

 4. Veera Vallittu says:

  Heippa! Ihanaa nähdä, että täällä on muitakin asiasta itse selvää ottaneita, kun nää helekutin arvauskeskuslääkärit ja endokrinologit on pihalla kuin puliukot tämän sairauden(kin) kohdalla! Voisitko kiltti kertoa, kenellä lääkärillä olit? En itse saa keneltäkään funkkislääkäriltä aikaa -miltään klinikalta.. Kukaan ei enää joko ota uusia potilaita tai sitten aikoja saa soitella viikottain, ja säkällä saada sen kuukausien päähän. Tämä ei ole vielä kohdallani onnannut :( Olisin itse valmis siirtymään, joko Armouriin tms, tai sitten kokeilemaan t3:ta tyroxinin oheen. Arvauskeskuslääkäri huudahti puhelimessa, “Eihän semmoista ole edes olemassa” (kuin synteettinen T3).. Siinä vaiheessa katsoin parhaaksi ottaa ongelman omiin käsiini, ja nyt olen yrittänyt löytää lekurin, joka suostuisi paitsi määräämään minulle jonkin näistä valmisteista ja neuvomaan, kuinka annostus toteutetaan. Tsemppiä meille!! :)

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Lääkäri, jolta sain Lion on Antti Virkamäki Töölön Mehiläisestä. Antioksidanttiklinikalla olen käynyt Päivi Mäkeläisellä, mutta hän ei ole muuttanut lääkitystäni (vielä). Nuo ajat ovat tosiaan kauhean ison kiven alla. Menemällä ensin Antioksidanttiklinikan ravitsemusterapeutille, saattaa saada ajan helpommin. Päivihän edellyttää kuitenkin käyntiä ravitsemusterapeutilla lähes poikkeuksetta, joten siinä käymisjärjestys vain muuttuu :)
   Mutta jos funktionaalista lääkäriä kaipaa, niin mitenköhän Tiina Keldrimalle Hyvinkään Mehiläiseen saisi aikoja? Minun käsitykseni mukaan hän on myös funktionaalinen lääkäri. Virkamäki ei minun käsitykseni mukaan hoida rT3-ongelmaa. Tsemppiä todellakin meille, ei luovuteta :)

   • Veera says:

    Päivi Mäkeläinen ei kuulemma ota enää uusia potilaita, eikä Erkki Antilakaan Mehiläisessä, mutta Antioksid.klinikalla ehkä jonain kauniina päivänä, ja on just tämä soittelurumba käynnissä.. Aika lahkeesta näyttää olevan -mutta toisaalta hyvä merkki tämä; ihmiset rupeavat pikkuhiljaa omaksumaan tämänlaisen lääkäritoiminnan, jossa potilaat pyritään oikeasti parantamaan. Nyt vaan täytyisi saada nopeasti lisää funkkislääkäreitä, niin pääsisi useampi parantunut sitten levittämään sanaa!
    Ei minunkaan kohdallani ole tarvetta saada varsinaista hoitoa, vaan jos sen reseptin edes saisi tiristettyä joltakulta.. Minäkin olen sen verran kauan ja hartaasti näistä lueskellut, että nykyään se olen melkeinpä minä joka neuvoo lääkäriä :) . Olen just tilannut sylkitestin juuri tuolta samaiselta MDD:ltä, jotta saan selvitettyä lisämunuaisteni kunnon ennen kuin bongaan sen lääkärin. Todennäköisesti rT3 on valloillaan täälläkin, mutta minkäs teet kun ei nää pöllöt niitä osaa/halua mittailla. Parempi vaan selvittää lisämunuaiset ja ruveta hommiin. Kiitos tästä :)

 5. Senna says:

  Hei! Ihanaa kun bongasin sinun blogisi!
  Minulla on samanmoinen “ongelma” kuin sinulla. Hakeuduin lääkäriin oudon väsymyksen, painonnousun, itkuisuuden sekä kuukautishäiriöiden takia, ja lääkärini oli aivan mahtava kuunteli ja päätti että nyt otetaan kaikki testit kerralla. Sieltä paljastui, että TSH-arvoni oli hieman koholla (3.2), noh lääkäri soitti että ei haluaisi suoraan antaa lääkkeitä vaan otetaan uudet testit sitten kuukauden päästä. Olin että JES! vihdoin mun huonoon oloon selittämättömiin kuukautishäiriöihin painonnousuun (8kg/2kk). No nämä uudet arvot olikin sitten lähteny laskuun ja tsh-arvot oli <2, ja hoitajani konsultoi toista lääkäriä(koska omani oli lomalla) ja hän ilmoitti : "ei mitään kilpirauhasongelmaa, en edes ymmärrä miksi on määrätty uudet testit kun vanhatkin on viitearvoissa" tämän diagnoosin teki ilman minun näkemistäni. Nyt minut on sitten määrätty psykiatriselle sairaanhoitajan juttusille, koska "oot vaan masentunu, korvien välissä vika kun olet väsynyt"… En oikein tiedä mitä kannattaisi tässä tilanteessa tehdä sillä oireista minulla on ylipuolet ja nyt joudun vain etsimään itselleni uudet syyt ummetuksiin yms. Oisiko sinulla mitään neuvoja asiaan. KAIKKI otetaan vastaan. Kiitos vielä jo valmiiksi.

 6. Pää kainalossa says:

  Hei vaan! Kyllä minä puollan sitä ajatusta, että kyseessä on tilanne, jossa pitäisi miettiä tätä kilpirauhasasiaa edelleen. Näissä kilpirauhasasioissa olen oppinut sen, että kolme asiaa ovat diagnoosia etsiessä keskeisessä asemassa ja ne ovat oireet, oireet ja oireet. Vasta sen jälkeen tulee muu. Eli niin kauan kun oireita on, oikeaa hoitoa pitäisi jaksaa hakea vaikka kiven alta. Olen kuullut ihmisistä normaaleilla kilpirauhasarvoilla, joiden huonon olon syyksi on kuitenkin paljastunut kilpirauhanen. Silloin ei vain ole kyse klassisesta vajaatoiminnasta, vaan tilanteesta, jossa kilpirauhashormonit eivät pääse vaikuttamaan oikein elimistössämme esim. stressin takia. (Stressin seurauksena voi esimerkiksi syntyä T3-hormonin vaikutukset estävää rT3-hormonia tai erittyä liikaa kortisolia, joka estää kilpirauhashormonien vaikutukset niin ikään.)

  Sinulla tosin on TSH ollut 3,2. Se voi viitata tavalliseen kilpirauhasen vajaatoimintaankin. Sellainen koe kun TPO-Ab olisi hyvä ottaa sinulta, se näyttää, onko kilpirauhasessasi autoimmuunitulehdusta. Sen sanotaan ennustavan kilpirauhasen vajaatoiminnan kehittymistä, vaikka minun kokemukseni mukaan potilailla, joilla se on koholla (eli tulehdusta on) on jo oireita vaikka kuinka ja hoito olisi syytä aloittaa niiden oireiden takia. (Sivumennen sanoen eiväthän kaikki klassista kilpirauhasen vajaatoimintaakaan sairastavat esim. TSH-arvolla 7 koe mitään oireita! Ja silti heidätkin hoidetaan vain arvojen perusteella. On tämä kyllä hiukan epätasa-arvoista!)

  Mutta vakavasti sanoen, mikäli et saa hoidon aloitusta julkiselta puolelta, hoidon saamiseksi kannattaa kääntyä yksityisten puoleen, mikäli vain mitenkään mahdollista ja sen takia kannattaa myös tarvittaessa matkustaa. Blogini oikean laidan linkkisuosituksia (kohdasta “Hanki lisää tietoa”) kannattaa lukea. Hyviä lääkäreitä on listattuna myös täällä: http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/laakari-suosituksia/
  (Jos se ei toimisi, niin laitan googlattavaksi tähän muutamia nimiä):
  Ulla Slama, Leena Furubacka, Tiina Kledrima, Taina Harjumaaskola, Päivi Mäkeläinen, Timo Helin, Antti Virkamäki, Erkki Antila.

  Myös antioksidanttiklinikka ja funktionaalinen lääketiede ovat aiheita, joihin voin suositella tutustumaan (varsinkin jos niihin yhdistää sanan kilpirauhanen). Monilla (meistä) kilpirauhasongelmat ja/tai kilpirauhastyyppinen oireilu on sellaista, että tavallisilta lääkäreiltyä loppuu tietämys, mutta näistä tahoista on ollut apua.

  Mutta siis koita saada vielä se TPO-Ab omalla lääkärilläsi otettua, samoin T4V muuten. Kaikillahan TPO-Ab -arvo ei ole koholla, vaikka oireita onkin, eikä minultakaan ole sitä koskaan mitattu, kun sain hoitoa sitten muutenkin. Se kertoo lähinnä syyn kilpirauhasongelmille, ei hoidon tarvetta. Mutta jos se on koholla se voi “aukaista” joidenkin lääkäreiden silmät ;) Tsemppiä avun etsintään, en usko, että olet psyykkisesti “pipi”.

 7. Airi Sointula says:

  Hei!
  Kilpirauhas T3 otettaisiin käytäntöön selvittämään nuorten väsymystilaa, että saataisiin selville tämän hormoonitasapainon tärkeys.

 8. amelieamande says:

  Moix,
  Mdd:stä ei saa rt3 testiä ilman lähetettä ainakaan enää. Siitä on kuulemma tullut niin paljon jöötiä hoitavilta lääkäreiltä kun potilaat itse yrittävät selvittää tilannetta etukäteen. No sitähän tämä valitettavasti on. Olen sitä ruinannut jo testiä ja yritän selvitellä lisää näistä kr asioita. Huh huh…
  Mä en ole pystynyt lukemaan kaikkea näitä päivityksiä, voimia sinnekin, hyvät sivut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>