Kilpirauhaspotilaan tunnistaminen

Olen joskus maininnut, että törmään apteekissa usein potilaisiin, joiden oireet ja lääkitys antavat viitteitä siihen, että heillä todellisuudessa saattaakin olla tunnistamaton kilpirauhasen vajaatoiminta, vaikka heillä on lääkkeitä karrikoidusti sanottuna kaikkeen muuhun paitsi siihen.

Olen omassa mielessäni tällaisesta hoidosta huolissani ja minua hämmästyttää se, että lääkkeitä voidaan määrätä ”turhina” siinä tapauksessa, että nähdään vain oire, mutta ei syytä niiden takana.

Sanotaan, että joillain ihmisillä on homotutka, Wikipedian mukaan siis ”vaistomainen kyky määrittää, onko joku henkilö homoseksuaali vai hetero.” Minulla on kai sitten kilpirauhaspotilastutka. On monia merkkejä, joista voi päästä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista kärsivän henkilön jäljille, kunhan vain osaa katsoa oikealla silmällä. On tietysti vaikea sanoa, kuinka usein loppujen lopuksi osun oikeaan, mutta ainakin monesti tunnen olevani kuin meedio kysyessäni parista aivan muusta oireesta kärsivältä asiakkaalta, että väsyttääkö, oletko vetämätön, onko ummetusta (tai muuta oiretta) ja hän vastaa kyllä kaikkiin.

Monesti työssäni kun “hälytyskelloni” soivat, en näe kilpirauhaslääkettä missään. Ja itse asiassa hälytyskelloni soivat usein silloinkin, kun potilaalla on Thyroxin, vaikka en ole vielä nähnyt sitä resepteistä. Silloin annostus ei luultavasti ole kohdallaan, tai mahdollisesti tarvittavaa T3-hormonia ei ole kokeiltu (synteettisenä tai eläinperäisenä). Toivon mielessäni, että kunpa vain lääkäreille valaistuisi se, miten kilpirauhaspotilaita tunnistetaan myös oireiden, ei pelkkien arvojen perusteella.

Oletetaan, että tätä lukisi joku sellainen mukava lääkäri, joka haluaisi saada kilpirauhastutkan. Millainen on kaikessa hiljaisuudessa kilpirauhashormonien vajeesta kärsivä potilas, jolta ei tule mieleen ottaa kilpirauhaskokeita, tai jonka kilpirauhaskoe ei näytä positiivista?

(Tärkeä huomautus tähän on vielä se, että kenelläkään potilaalla ei ole näitä kaikkia oireita, joita luettelen, mutta monilla on useita.)

Otetaan ensin yleiskatsaus potilaan ulkonäköön. Hän voi olla vähän kalvakka, hiukset ehkä ovat hauraan ja harvan näköiset. Kulmakarvat ovat ohentuneet reunoilta, kasvoissa ja/tai käsissä (vartalossa) on turvotusta. Kuulo voi olla alentunut, ääni matala, monotoninen tai käheä. Henkilöllä voi olla ylipainoa, mutta ei läheskään niin usein kuin luullaan, potilas voi olla myös hoikka. Hän on hajamielisen, poissaolevan tuntuinen (ei ehkä kovin selvästi, mutta tarkka havaitsija tunnistaa sen) tai hän sanoo vastaanoton aikana sivumennen esimerkiksi: ”kun mä en enää muistakaan mitään!”. Liikkeet saattavat olla hitaita tai joissain tapauksessa korostuneen vilkkaita. Basedow-potilaan silmät pullottavat.

Sitten katsotaan, millaisia lääkkeitä häneltä löytyy tai millaisia vaivoja hän valittelee. Hän on ehkä flunssakierteessä tai hän heräilee öisin. Hänellä voi olla kuiva iho, kuivat silmät, kuivat limakalvot. Hänellä on ehkä rannekanavaoireyhtymä. Hänellä on ehkä allergioita ja/tai astma. Tai tyypin I diabetes, keliakia tai jokin muu autoimmuunitauti. Hänellä on hormonaalisia ongelmia, masennusta tai alakuloisuutta. Hänellä harvoin, jos koskaan on kaikkea tätä samassa persoonassa. Jos kysyisit, hän kenties kertoisi (iso)vanhemmallaan tai jollain sisaruksellaan olevan kilpirauhasongelmia. Hänellä on saattanut itselläänkin jopa olla niitä, esim. ohimennyt kilpirauhastulehdus, jota ei ole kuitenkaan jääty hoitamaan, vaan asia on ikään kuin menneisyyttä. Hänellä voi olla närästystä, ummetusta tai ripulia. Hän saattaa valittaa palelua, hikoilun puutetta tai voimakasta hikoilua. Hänen on ehkä täytynyt jättää työelämä burn outin tms. yleensä jaksamiseen liittyvän ongelman vuoksi. Uupumus, väsymys, kärttyisyys ja saamattomuus ja niistä seuraavat ongelmat ovat ainakin terapiahoidoissa käsittelyssä olevia aiheita, jos joku terapeutti sattuu lukemaan tätä.

Monilla potilailla on myös verenpainelääkitys, mutta sen liittyminen vajaatoimintaan on itselleni vähän hämärän peitossa. Mutta kohonnut/matala syke, häiriöt ala- ja yläpaineiden keskinäisessä suhteessa, samoin kuin alhainen verenpaine ja mieltymys suolaiseen voivat olla viitteitä kilpirauhasongelmista. Samoin osa sydämen oireista, mutta nämä seikat voisin melkein laittaa sulkuihin, koska en itse osaa tunnistaa niiden perusteella ketään. Toki esimerkiksi sydänoireiden yhteys kilpirauhaseen olisi tarkemman tutkimisen arvoinen seikka.
Lapsia ja nuoria ei myöskään sovi unohtaa, kilpirauhashormonien vaje voi koskea myös heitä.

TSH-arvo yli 2, jos on vajaatoiminnan oireita, on jo liikaa. Tosin itse en tuijottaisi TSH:ta lainkaan. Potilaissa on paljon sellaisia, joiden solutasolla kilpirauhashormonit eivät pääse kunnolla vaikuttamaan (ja sen näkee siitä, että kun potilaita hoidetaan oikein, oireet saadaan katoamaan) eli kyse ei ole klassisesta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, vaan kilpirauhashormonien vajeesta elimistössä. (Voi vähän verrata DM 1 ja DM 2:een, eli ykkös- ja kakkostyypin diabeteksen välisiin eroihin.)

Kilpirauhanen on elin, jonka hormoneilla on kohdesoluja elimistön jokaisessa elimessä. Ei kai se silloin voi olla yksi helpoiten diagnosoituja ja hoidettuja sairauksiamme? On harha, että se pystytään sulkemaan pois vain parilla, jopa yhdellä (TSH) laboratoriokokeella, kaikille samoin viitearvoin. (Sitä paitsi viitearvot eivät ole ihan kaikille samat: hoidetuilla potilailla ja ilman diagnoosia, olevilla ihmisillä on erilaiset viitearvot. En näe sillekään mitään perusteita, jos hoitamattomallakin potilaalla on kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.) Samoin on harha, että kaikkia voidaan hoitaa samalla lääkkeellä, vaan T3-hormoniakin on saatavilla, jos Thyroxin ei vie kaikkia oireita pois.

Tämäkään oirelista ei ole täysin kattava, mutta nämä ovat omia havaintojani, seikkoja, joihin minä kiinnitän huomiota. Yksittäinen oire (jos muita ei ole) ei minua johdattele kilpirauhasen jäljille, vaan silloin on kyse jostain muusta.

Toivon mielessäni, että kilpirauhastutka olisi jonakin päivänä käytössä kaikkialla missä sairaita hoidetaan. Esimerkiksi poskiontelotulehduskierre tai jopa sydämen rytmihäiriöt voikin olla kilpirauhasen vajaatoimintaa.

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kilpirauhaspotilaan tunnistaminen

 1. Kiitos!
  Kunpa kaikki terveyskeskuslääkärit lukisivat tämän. Kilpirauhaspotilaiden hoidossa on vielä niin paljon toivomisen varaa, ja tutkittavaakin aiheessa olisi.

  Tuolla minun blogini puolella keskustellaan nyt suolasta ja alhaisesta verenpaineesta. Olisikin mielenkiintoista kuulla sinunkin kommenttisi siihen.

  P.S. Meidän apteekki-ihmisten blogeja soisi olevan enemmänkin.:)

  • Pää kainalossa says:

   Kiitos kommentistasi, arvostan sitä! Käynpä katsomassa suola-aihetta kun kerkeän (:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>