Pari hyvää artikkelia aiheesta muualla

Viime aikoina on ilmestynyt niin hyviä kirjoituksia kilpirauhasen vajaatoiminnasta, että halusin linkittää ne tähän.

Healthberry-blogia pitävä Emilii on kirjoittanut Terve potilas -lehteen sekä blogiinsa ansiokkaasti kilpirauhasen oireilusta tilanteessa, jossa tavallinen Thyroxin-hoito ei riitä: Lue Emiliin blogikirjoitus täältä

Valtsun terveysblogin artikkeli sydämen ja kilpirauhasen yhteydestä Lue Valtsun kirjoitus täältä

ja sitten Maija Haaviston kirjoitus blogissaan Hankalapotilas.net, joka kiteyttää juuri sen, mikä julkisuudessa näkyvässä kilpirauhaskeskustelussa on vikana, eli että kilpirauhassairaus EI ole läheskään aina helppo todeta. Lue Maija Haaviston kirjoitus täältä

Huom! Muistutan myös Kysy ja kommentoi -sivupalkista oikealla! Kommentteihin ilmestyy aina välillä uutta keskustelua, vaikka blogi ei päivittyisikään :)

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Pari hyvää artikkelia aiheesta muualla

 1. Katjis says:

  Hei!

  Kaikki kilpparin vajaatoiminnan oireet on päällä. Aamukortisoli koholla (mitattu 2 kertaa). Rauta-arvot tällä hetkellä järkyttävän huonot: seerumin Rauta 6, kun viitearvot ovat 9-36. Aikaisemmin on otettu kaikki kilpirauhaskokeet jotka ovat olleet “normaalit”. Sain silti puhuttua itselleni kokeeksi ensin Thyroxinia, sitten Armouria ja viimein Liothyronia. Silloisen lääkärin mukaan kaiken piti kuitenkin olla ok eikä lääkkeistä ollutkaan minulle apua. (Lio kokeilu oli tosi lyhyt)

  Minulta on otettu rt3 koe (MDD:n kilpir. paneeli) tällä viikolla ja aika (uudelle) lääkärille on 4 viikon päästä. Katselin aikaisempia labrakokeitani ja minulla on vuonna 2010 ollut seuraavat arvot: t3v 4,3 ja rt3 28,1. Tällä blogisivustolla olleen laskukaavan mukaan arvojen suhteeksi tuli 9,8 mikä on ilmeisesti alhainen? Olenkohan laskenut sen oikein?

  Tiedän että rauta vaikuttaa kilpparin toimintaan, mutta uskaltaisinko aloittaa Lion uudelleen ennen lääkärin tapaamista? (annostus 1/4 tabl 3-4 kertaa pv (20 mikrog) Olo on kuin olisi toinen jalka haudassa … :( Rautalääkityksen aloitin heti kun kuulin huonoista arvoistani. Tämä joulu menee joka tapauksessa piloille, mutta olen saanut parhaimman joululahjani ikinä jos tämä diagnoosi on oikea. Minulle on kokeiltu 12 masennuslääkettä vailla tulosta. Mielestäni en ole masentunut vaan aivosumuinen, ahdistunut, järkyttävän väsynyt jne.

  • Pää kainalossa says:

   Pahoitteluni, kun en ole vastannut aiemmin. Toivottavasti olet löytänyt apua kysymyksiisi ja että diagnoosi oli oikea. Mielestäni en ole laittanut näille sivuille laskukaavaa, mutta voin olla väärässäkin :D Laskin omani ainakin jollain jenkkisivustolla. Ilman yksiköitä en ryhtynyt laskemaan tuota, mutta näyttäisi ainakin siltä, että rT3:n määrä suhteessa T3V:hen on suuri ja suhdeluku oikein. RT3-ongelma on jos suhdeluku on alle 20, T3-only hoitoa se vaatii erityisesti jos se on alle 14. Alle 10 arvolla se on vakava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>