RT3-koetta ei oteta enää FimLabissa

Kirjoitin kesän lopulla innostuneena uudesta laboratoriolöydöstäni, Pirkanmaan alueella toimivasta FimLab Oystä, josta saa halvalla kilpirauhaskokeet, jopa ilman lähetettä.

Mutta jokunen aika sitten kuulin kummallisen uutisen;
FimLab Oy ei ota enää MDD:lle lähetettävää rT3-kokeen verinäytettä. Varsinaista syytä tähän en tiedä, mutta minulle sanottiin yhtiön neuvonnasta, että kyseinen koe ei ole heidän mielestään asianmukainen akkreditoituneen laboratorion koe. Asia on kuulemma siellä “loppuun käsitelty”, kun pyysin välittämään terveiseni ottaa koe takaisin valikoimiin.
Että sellainen hoitolinjaus heillä.
Mutta ei pelkkä näytteenotto muuallakaan maltaita maksa ja aion mennä Terveystalolle, jossa näytteenottomaksu on noin 16 euroa FimLabin 11 euron sijaan.

Olen siis menossa ensi maanantaina otattamaan vihdoinkin koko kilpirauhaspaneelin, johon sain lähetteen Päivi Mäkeläiseltä. 4-5 viikkoa sitten annostani muutettiin ja olen odottanut arvojen tasaantumista ennen koetta. Annosmuutos oli pieni Lion lasku, eli 30µg:sta 25µg:aan, koska kesäinen T3V arvonihan oli hiukan yli viiterajojen, eli 7,3 kun yläraja on 6,5.
En laskenut Lioa omin päin, koska varsinaisia liikatoiminnan oireita en kokenut, mutta Päiviltä puhelimessa kilpirauhaspaneelia pyytäessäni hän kehotti laskemaan Lioa. Päivi olisi laskenut Lioa enemmänkin, eli 20µg:aan, mutta hän kuuunteli minua, kun ehdotin pienempää laskua. Luulen, että 20µg olisi vienyt minut liian vajaalle.
Ensin oloni hiukan parani, mikä on jo hyvin tuttua minulle viime ajoilta: mikä tahansa muutos Thyroxinissa tai Liossa mihin suuntaan tahansa parantaa oloani noin kahdeksi viikoksi, sitten vanha saamaton ja väsynyt olo palailee :(
kuten kävi nytkin.

En uskalla uskoa, että rT3-ongelmaa minulta löytyy, varmaan ihan siksi, etten pety. Mutta pitääpä sekin koe nyt ottaa ja olisi toki mukavaa, jos se toisi ratkaisun siihen, miksei nykyinen hoitoni oikein vakuuta. Minulta ei ole koskaan myöskään otettu TPO-Ab:tä eli kilpirauhasen vasta-aineita, eli selviää sitten sekin tilanne samalla.

Sitten, jos nämä eivät auta, voidaan vielä tutkia lisämunuaisten uupumus, palata kenties gluteenitomaan, tarkistaa ravinteiden saanti eli sukeltaa syvemmälle siihen aiheeseen ja… Palailen myös aina välillä Maija Haaviston kirjaan Hankala potilas vai hankala sairaus kun tuntuu, ettei mikään auta.

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to RT3-koetta ei oteta enää FimLabissa

 1. Anonyymi says:

  Anteeksi häirintä mutta siis testaako jokin muu kuin MDD RT3 arvoa Suomessa (Jos siis ymmärsin oikein tämän kirjoituksen)? Se MDD:n laaja kilpirauhaspaneeli on todella kallis ihan senkin takia että lähettävät sen Amerikkaan asti – olenkin miettinyt että eikö sitä tosiaan mikään laboratorio Suomessa testaa.

  • Pää kainalossa says:

   RT3-arvoa ei testata Suomessa missään laboratoriossa. Sitä on joskus testattu, ymmärtääkseni vuoteen 2005 asti. Sitten se lopetettiin harvinaisena/tarpeettomana. Arvelisin, että sillä testattiin silloin jotain muuta kuin varsinaista Wilsonin syndroomaa, jolloin se oli muussa käytössä tosiaankin harvinainen. Mutta tämä on oma päätelmäni, ei varma tieto.
   Jos Wilsonin syndroomaa olisi osattu aiemmin tutkia ja epäillä, niin miksi siitä pitää nyt vääntää kättä virallisen lääketieteen kanssa? Ja miksi ei olisi havaittu, että rT3-ongelma todella invalidisoi ihmisiä ja sitä tulee etsiä aktiivisesti potilailta, jotka kärsivät hyvillä arvoilla kilpirauhasoireista? Jos joku tietää asiasta, olisi mielenkiintoista kuulla.

   MDD:n kautta ei ole pakko ottaa koko klpirauhaspaneelia, jossa on siis TSH, T4V, T3V, rT3, TPO-Ab ja joku kuudes, olikohan TSH-Rab(?) vaan voi ottaa pelkän rT3-kokeen, ja toiseen koeputkeen näyteen, josta analysoidaan Suomessa T3V. Silloin jenkkeihin lähtee pelkkä rT3-koe ja se maksaa 135 euroa, eikä siitä saa Kela-korvausta. (Kelan mielestä se ei ole tarpeellinen koe. Olen eri mieltä tietysti siitä, mutta se on siis Kelan perustelu.)

   Wilsonin syndroomasta eli rT3-ongelmasta kertovan rT3:n ja T3V:n välisen suhteen voi laskea sitten muuntamalla yksiköt oikein.

   Eikä kysymyksesi häirinnyt lainkaan, päinvastoin. :)

 2. amelieamande says:

  Niin tuo pelkkä rt3 arvo maksoi 130-150e, en muista tarkkaa kun olin niin sumussa kun soitin, ja koko paneeli oli jotain 230e Noin siis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>