Voivatko vakavatkin mielenterveysongelmat johtua hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta?

Olipa kerran eräs potilas (nainen, noin 30). Hän oli kärsinyt jo vuosia mielialahäiriöistä kuten masennuksesta, ahdistuksesta ja syömishäiriöstä. Diagnooseja oli kertynyt, mutta mukana ei ollut skitsofreniaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai neurologisia poikkeamia.

Oireet olivat alkaneet hänen ollessaan noin 16-vuotias, mutta jo lapsena hänellä oli mielestään samoja piirteitä. Hän sairastui lapsena myös 1-tyypin diabetekseen, autoimmuunitaudin. Hänen suvussaan on kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Noin 30-vuotiaana häneltä mitattiin kilpirauhasarvot. T4V oli viitearvojen alarajalla, eli huono. TSH oli aika normaali, eli 1,8, mutta sehän ei kerro juuri mitään tilanteesta solutasolla, eli saavatko solut kilpirauhashormonit käyttöönsä. Hänen julkisen puolen lääkärinsä näki arvot, mutta katsoi, että ei ole tarpeellista tehdä asialle mitään. Potilas rupesi etsimään yksityislääkäriä.

Potilaan pääoireita ovat aina olleet paha unettomuus, voimakas ahdistus, keskittymiskyvyn häiriöt ja vaikea muistamattomuus. Muutama fyysinenkin oire on, mm. kuiva iho. Potilaalla on ollut jatkuvasti suuria vaikeuksia päästä halutessaan turvaan ahdistukseltaan psykiatriseen sairaalaan.

Yksityiseltä lääkäriltä hän sai Thyroxinia, jihuu, mutta T4V-arvo ei lähtenyt missään vaiheessa nousemaan, vaan pikemminkin laski hoidon aikana ja olo meni siitä entisestään pakkasen puolelle, ei hyvä. ): Jotain muuta täytyi keksiä.

Hän pääsi lääkäri Erkki Antilalle, joka aloitti rT3-hoidon, onneksi, koska tilanne oli Thyroxinilla mennyt vain huonommaksi. RT3-hoitoja on hieman erilaisia, mutta tässä kertomuksessa käytetään pelkkää Liothyroninia. Liothyroninin annosta nostetaan pikku hiljaa niin kauan, että reseptorien puhdistuminen toimimattomasta rT3-molekyylistä tapahtuu (ns. clearing). Tähän menee joitain kuukausia riippuen potilaasta. (Sen jälkeen mietitään jatkohoito.) Koska potilaalla oli syömishäiriötaustaa lääkäri epäili rT3-ongelmaa. Myös oireet viitasivat sen mahdollisuuteen.

Nähtäväksi jää, voiko vakavasti psyykkisesti oireileva parantua kilpirauhashoidolla. Vielä ei tiedetä tarvitaanko esimerkiksi lisämunuaisten tukemista tai muuta vastaavaa, mutta olisi onnellista, jos kilpirauhashoito auttaisi tilanteessa, jossa ihmisellä on läjäpäin lähinnä psykiatrisia diagnooseja, sairaalahoitoa ja normaalielämistä invalidisoivaa ahdistusta. Jos edes osa oireista helpottaisi, se voisi auttaa kokonaistilannetta.

Olemme yksilöitä, ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle, mutta se mitä oma tilanteeni on minulle opettanut on, että ei pidä luopua toivosta, eikä pidä sokeasti luottaa siihen virallisimpaan (lue: oikeana pidettyyn) tietoon. Joskus se “lainausmerkeissä” omituinen ratkaisu onkin juuri se, jota tilanteessa tarvitaan.

Tsemppiä kaikille hoitoa etsiville!

Facebook smileys Facebook smileys Facebook smileys

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>