Liothyroninia määräaikaisella erityisluvalla!

Iloisia uutisia Liothyroninin eli Lion käyttäjille! Fimea eli lääkealaa valvova virasto on päättänyt myöntää Liothyronin-lääkkeelle määräaikaisen erityisluvan 31.8.2013 asti. Kun lääkkeellä on määräaikainen erityislupa, sen hakeminen apteekista on piirun verran helpompaa ja myös halvempaa kuin tavallisen erityisluvallisen lääkkeen (jollainen Lio aiemmin oli). Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa sitä, että lääkäri ei enää kirjoita erityislupahakemusta eikä luvan käsittelyä Fimeassa tarvitse odottaa. Fimea ottaa erityisluvan käsittelystä maksun, jonka apteekki perii potilaalta. Nyt säästyy siis sekä aikaa että rahaa.

Jos sinulla on jo olemassa oleva Lio-resepti ja lupa haettuna muutos ei vaikuta mihinkään, mutta se auttaa uusia Lio-reseptejä hakevia. Tämä kevyempi käytäntö ei tullut Liolle kauhean pitkäksi ajaksi, mutta on hyvä suuntaus kuitenkin! Onhan mahdollista, että määräaikainen erityislupa “alkutunnustelun” jälkeen jatkuu.

Koska erityisluvan käsite noin yleisemminkään ei varmaan ole kaikille ihan tuttu, voisin lyhyesti kertoa siitä. (Huom. vasta alempana asiaa määräaikaisesta erityisluvasta, ensin tavallisesta erityisluvasta.)

Erityisluvallinen lääke on lääke, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sellaista lääkettä voisi ja saisi tietyin edellytyksin Suomessakin käyttää. Lääkettä määräävän lääkärin tulee olla perillä lääkkeestä ja sen käytöstä. Käyttöön tarvitaan Fimeasta haettava erityislupa. Lääkäri kirjoittaa erityislupahakemuksen ja tietysti lääkereseptin, joiden kanssa potilas menee apteekkiin ja apteekki lähettää erityislupahakemuksen Fimeaan. Lääke voidaan toimittaa apteekista ulos vasta, kun lupa on saatu Fimeasta. Erityisluvallisia kilpirauhaslääkkeitä ovat mm. Liothyronin, Armour Thyroid, (Erfa)Thyroid ja Thyroxinin laktoosittomat vastineet, kuten Eferox. Näitä voi määrätä olematta alan erikoislääkäri, mutta lääkkeen tunteminen on usein kynnyskysymys.

Mitä tämä maksaa ja kauanko kestää?

Luvan voi hakea postilupana, jolloin käsittelyaika on enimmillään kaksi viikkoa. Tällaisesta luvasta Fimea velottaa 12 euroa. Tai sitten luvan voi hakea nopeampana faksilupana, jolloin se faksataan Fimeaan ja vastaus tulee 2 vuorokauden sisällä. Tässäkin tapauksessa aika on rahaa, koska faksilupa maksaa 18 euroa. Erityislupa on voimassa enintään yhden vuoden, eli yhtä kauan kuin reseptikin ja se on reseptikohtainen. Jos siis reseptin lääkemäärä loppuu kesken vuotta, tulee hakea ja maksaa uudesta erityisluvasta uudelle reseptille. Tämän takia moni lääkäri määrää hieman säätövaraa annosohjeeseen jo valmiiksi, jottei resepti ainakaan “lopu kesken”.

Erityisluvallinenkin lääke voi olla kelakorvattava, yleisimmin peruskorvattava (35% lääkkeen hinnasta tätä kirjoitettaessa). Liolla tämä peruskorvaus on. Erityiskorvaus (siis suurempi korvausprosentti) on mahdollista myöntää myös erityislupavalmisteelle, mutta erityisluvallisilla kilpirauhaslääkkeillä tällaista ei ole.

Määräaikainen erityislupa taas on sellainen, jonka Fimea voi ilman erillistä hakemusta myöntää lääkkeelle joksikin ajaksi. (Lääke ei edelleenkään ole Suomessa myyntiluvan omaava lääke.) Tällöin riittää, että lääkäri vain kirjoittaa lääkkeelle reseptin, ei erityislupahakemusta. Kun lääkettä on apteekissa (joko varastossa tai tilaamalla), sitä voidaan heti toimittaa. Mitään maksuja ei tästä myöskään mene (:

Erityislupavalmisteen kelakorvattavuus ei näköjään ole sidoksissa erityisluvan muuttumiseen, koska korvattavuus oli päättymässä 30.4.2013, jonka jälkeen sitä piti hakea uudelleen. Ilmeisesti nyt on haettu ja korvausta on jatkettu 31.10. 2014 asti! Siis yli vuoden pitemmälle kuin määräaikaista erityislupaa. Jos määräaikainen erityislupa Liolla ei jatkuisi, palataan tavalliseen erityislupakäytäntöön. (Mikäli ei valmistaja tulisi siihen tulokseen, että hakisi virallista myyntilupaa.. :) Mutta en ainakaan ole kuullut)

Oma Lio-reseptini on kuluvan vuoden tammikuulta ja siinä on reipas vuoden annos tabletteja, joten itse en kerkeä ennen elokuuta tätä maksuttomuutta hyödyntää, mutta haluan kyllä uskoa, että Liothyroninin määräaikainen erityisluvallisuus jatkuu, niin paljon sen käyttäjiä on viime aikoina tullut lisää, näin olen ymmärtänyt.

Lähteenä artikkelissa käytetty Suomen Kilpirauhasliiton nettisivuja

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Liothyroninia määräaikaisella erityisluvalla!

  1. Iida says:

    Heippa,
    soitin tänään Fimeaan ja he sanoivat että erityislupahakemuksen käsittelyaika on normaalisti 30 päivää, ei kaksi viikko kuten kirjoitit :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>