Valvira tutkii kantelua kilpirauhashoidoista

En olekaan pitkään aikaan kirjoittanut, eniten ehkä siksi, ettei voinnissani ole ollut ihmeempää raportoitavaa. Mutta nyt on esille noussut aihe, jota tekee mieli käsitellä, nimittäin keväällä alkanut kohu Valviraan tehdyistä kanteluista koskien tavallisuudesta poikkeavia kilpirauhashoitoja.

En ole päässyt tutustumaan vielä tapauksen asiakirjoihin (tilasin ne tänään Valviralta.) Jonkinlaisen mielipiteen olen julkisuuteen tähän saakka tulleista tiedoista kuitenkin koittanut muodostaa. Valviraan on tehty tutkintapyyntö kolmesta T3-hoitoa antavasta lääkäristä. Tutkintapyynnöt olivat syntyneet siltä pohjalta, että tällaisen lääkärin potilas oli mennyt sellaisen lääkärin luo, joka ei tunne T3-lääkettä tai sillä annettavia hoitoja ja lääkäri oli huolestunut mm. potilaan oudoista kilpirauhasarvoista. T3-lääkityksellä kun TSH pääsääntöisesti laskee lähelle nollaa ja myöskin T4V voi olla alle viiterajojen. Hoidossa seurataankin näiden sijasta T3V-arvoa, sekä potilaan vointia, joilla tarkistetaan, ettei potilas mene liikatoiminnalle. Potilas (potilaat?) oli kantelun mukaan myös oireillut sydämen tykytyksellä ja käsien vapinalla. Tämähän on ihan mahdollinen haittavaikutus myös tyroksiinin kanssa.

Sitä en vielä tiedä, oliko kantelun tehnyt joku potilas, vaiko vain lääkärit. (Asiasta on esiintynyt ristiriitaista tietoa.) Kantelun käsittelyssä keskityttiin sen tarkistamiseen, oliko hoitava lääkäri hoitanut potilaita asianmukaisesti, joka tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, oliko tarvittavat tutkimukset muiden sairauksien poissulkemiseksi tehty sekä oliko potilaiden seuranta ollut riittävää. Tarkoitus ei ollut asian pääkäsittelijän mukaan ottaa kantaa T3-hoitoihin sinänsä. Vaikka kyseessä ei suoraan ole poikkeavien kilpirauhassairauksien hoidon tieteellinen arviointi, niin väkisinhän se tapauksiin liittyy. Jos hoito olisi vakiintunutta, niin vähäiset haittatapahtumat kuin käsien vapina ja sydämen tykytys eivät olisi kriteereitä tutkimiselle.

Soitin tänään Valviraan ja puhuin pääkäsittelijän kanssa. Sen jo tiesinkin, että Valvira rajoitti lääkärin oikeuksia hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia toistaiseksi, kunnes asiaan saadaan lopullinen ratkaisu joskus vuoden 2014(!) aikana. Tämä ei siis ole lopullinen päätös, vaan turvaamistoimi, kunnes asiaa on vielä perusteellisemmin tutkittu. Niin mutta kun voi voi, mitenköhän sitä sitten oikein vielä tutkitaan? Kun kysymyksessä on kiistanalainen asia. Yksi sanoo ei ja toinen sanoo juu. Kuinka asiaa ylipäätään voidaan Valvirassa tutkia perusteellisesti, kun sellainen tutkimus puuttuu, joka jotenkin “naulaisi” asian?

Kantelun potilaista kaksi oli ollut lapsia. Heidän hoitonsa kanssa pitäisi olla vielä entistä varovaisempi. Mutta tässä tapauksessa ihmetyttää ja jopa hirvittää se, jos ilman kunnollista tietoa päätetään varmuuden vuoksi varoa ja rajoittaa kyseistä hoitoa. Ei rajoittamiseen voi riittää, että TSH on nollassa, niinhän se pidetään kilpirauhassyöpien uusiutumisen ehkäisemiseksikin. (TSH voi toimia kasvutekijänä syöpäsoluille). Sekään ei riitä, ettei ole tehty kaiken kattavaa tutkimusta muiden sairauksien poissulkemiseksi, tai sitten pitäisi rajoittaa aika monien lääkäreiden oikeuksia. Tosin tässä kohtaa tekee mieli alkaa väittää vastaan itselleen: Tässä ollaan nyt tekemisissä hoidon ja sairauden kanssa, jota ei ole virallisesti tunnustettu. Pitäisikö silloin potilaskin tutkia tavanomaista tarkemmin? Mielestäni pitäisi. Pitäisikö hoidon aloittaminen harkita tavallista tiukemman seulan lävitse? Kyllä, jos sillä estettäisiin hoidon katoaminen kokonaan koska ei olla menty lain ja asetusten vaatiman (sinänsä aikaa ja resursseja haaskaavan, mutta minkäs teet) marssijärjestyksen mukaan. (Se auttaisi paljon, jos Liolla olisi myyntilupa). Erityislupavalmisteiden määräämisessäkin kun pätee seuraava kohta:

 

Lääkelain mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) voi erityisistä sairaanhoidollisista syistä myöntää yksittäistapauksissa luvan luovuttaa kulutukseen sellaisen lääkevalmisteen, jolla ei ole Suomessa myyntilupaa.

Lääkeasetuksessa (693/1987, 1184/2002 ja 868/2005) (www.finlex.fi) erityislupakäytäntö on rajattu sellaisiin poikkeustapauksiin, joissa mikään muu hoito ei tule kysymykseen tai ei anna toivottua tulosta.

Erityislupavalmisteita määräävän lääkärin/hammaslääkärin tulee hakemuksessa antaa selvitys niistä erityisistä sairaanhoidollisista syistä, joiden perusteella hän on hoitoratkaisuun päätynyt. Selvityksestä tulee käydä ilmi, että kyse on poikkeustapauksesta, jossa mikään muu hoito ei tule kysymykseen tai ei anna toivottua tulosta.  

Lähde: Fimea

Jos aloitetaankin suoraan Liothyroninilla, tehdään “virhe”. Jos taas aloitetaan Thyroxinilla, potilaan vointi huononee.  Miten todistaa T3-only -hoidon tarve ihmisille, joille rT3-dominannssi on ilmaa? Näillä ihmisillä on kuitenkin valta päättää, millaisia hoitoja Suomessa annetaan ja kuka antaa.

Vaikka hoito on “”lainsuojatonta”, ja vaatii varmasti tarkkaa harkintaa ja hyvää potilaan seuraamista, niin yksi asia kummastuttaa. Koska lääkärin oikeuksien rajoittaminen on keinona äärimmäinen, niin eikö siihen tarvita vähän vakavampia hoitovirheitä, kuin sydämentykytys ja käsien tärinä ja alhainen TSH? Eikö neuvonta riittäisi? Valviran lakimies sanoi asian ensin olleenkin etenemässä huomautuksen suuntaan, mutta kun ilmoituksia oli alkanut tulla useita, niin heistä asia oli tutkittava tarkemmin. (Ensimmäinen ilmoitus oli tullut kuulemma 2011.)

Valvirassa käytetään asioiden ratkaisijoina heidän omia asiantuntijalääkäreitään. Apua! Heillähän on kilpirauhasen hoidosta uskoakseni vain perustiedot, ne, joista endokrinologian oppikirjakin puhuu. Eihän virallisissa ohjeissa tunnisteta edes subkliinistä kilpirauhasen vajaatoimintaa silloin jos TSH on niinkin hyvä kuin 2,4! Ohjeet muuttuvat hitaammin kuin tutkimus. Lisäksi tässä asiassa tarvittaisiin minun mielestäni lääkäreiltä irrottautumista siitä, mitä kilpirauhasen vajaatoiminnan on heille opetettu olevan, eli avoimuutta uudelle tiedolle. Jos seurataan orjallisesti kirjaviisautta, niin tehdään ratkaisuja, jotka eivät edistä terveyttä niiden kohdalla, joilla on epätyypillinen kilpirauhassairaus! Ja väännän rautalangasta sinulle skeptinen lukija, joka luet tätä: sellaisia ihan oikeasti on. Siis tapauksia, joissa henkilö on parantunut kilpirauhaslääkityksellä, joko vain T4:ää, T3:a tai niitä molempia sisältävillä, elämää vakavasti haittaavista vajaatoiminnan oireistaan, VAIKKA ARVOISSA EI OLLUT MITÄÄN VIKAA.

Tilasin Valviralta asiaan liittyvät asiakirjat ja koitan jaksaa kahlata niitä läpi. Jos niissä tulee vastaan jotain mielenkiintoista, jatkan aiheesta tänne jaksamiseni mukaan. Kiitos kaikille, jotka ovat kirjoittaneet ja kysyneet neuvoa kysy! -osiossa, pahoittelen, etten ole jaksanut vähään aikaan kuin lukea kysymyksenne, mutta en vastata. Koitan aktivoitua vielä siihenkin. Joka tapauksessa oikein hyvää kesää kaikille lukijoille!

Kun kysymyksessä on uusi, lääketieteen valtavirralle tuntematon hoito, niin oikeastaan kaikkien osapuolten pitäisi olla sen suhteen tavanomaista varovaisempia. Niin hoitoa rajoittamista haluavien kuin sitä antavien.

 

About Pää kainalossa

Olen 1972 syntynyt nainen, farmaseutti ja voisin luonnehtia itseäni termillä kilpirauhasaktivisti. Kilpirauhasaktivisti minusta tuli koska koin omakohtaisesti ja pitkän kaavan mukaan sen, miten vaikea lääketieteen on tunnistaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia henkilöitä. ********************************************** Kohdallani kyse oli tilanteesta, jossa T3-hormonia ei syntynyt elimistössä tarpeeksi, koska T4-hormoni ei muuntunut T3:ksi. T3:n vaje aiheutti vajaatoimintaoireet ja voimattomuuden. Lääkärit kuitenkin mittaavat vain TSH- ja T4V-arvon (aina ei sitäkään), joista tilanne ei näkynyt ja minun väitettiin olevan terve. ******************************************************* Uskon, että useita tuhansia suomalaisia kärsii laillani samasta tilanteesta, sillä tälläinen T4-dejodaation (T4 --> T3 muunnon) heikkous ei ole mitenkään harvinainen tilanne. Lääketieteen edustajilla olisi kaikki edellytykset tajuta tämä tilanne, jos tavallinen potilaskin sen tajuaa, mutta missä viipyy hoito? Tervetuloa lukemaan!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>