Kysy!

Tässä osiossa voit kysellä omista arvoistasi tai hoidostasi / hoitamattomuudestasi tai myös kuvailla oireitasi, että olisiko niiden takia syytä epäillä kilpirauhasongelmaa.

Koska hoitokokemusteni jakamisen lisäksi toinen asia, jonka sivuston avulla haluan tehdä, on auttaa ihmisiä saamaan selville ja saamaan apua tiedostamattomaan, elämää haittaavaan kilpirauhasongelmaansa. Työssäni farmaseuttina otan puheeksi kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuuden aina kun tuntosarveni tunnistavat mahdollisen potilaan. Usein tilanne on liian lyhyt kaiken sen läpikäymiseen, mitä tilanteessa kannattaisi tehdä, enkä myöskään voi antaa tarpeeksi tukea ja uskoa siihen, että tilanteeseen ei todellakaan tarvitse alistua. Joten jos sinulla, siis kenellä tahansa blogiani lukevalla, on kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä minuun. Autan mielelläni sen, mitä osaan. Ja jos en itse osaa, osaan neuvoa mistä voisi kysyä.

Parhaiten osaan auttaa seuraavissa kysymyksissä: (mutta kaikkea kilpirauhasasioista voi kysyä, jos en tiedä, koitan neuvoa missä tiedetään (aika usein se on kilpirauhas.info) )

-Mistä tiedän, onko minulla vajaatoiminta?
-Voiko minulla muka olla vajaatoimintaa, koska arvojeni takia lääkäri on sanonut, etteivät oireeni voi johtua kilpirauhasesta?
-Mitä arvoja minun pitää mittauttaa ja miten se tapahtuu?
-Mistä saankaan lisää tietoa vajaatoiminnasta?
-Minulla ei ole voimia taistella enää tämän asian kanssa, olen tehnyt jo kaiken! (Et ole!)
-En saa omalta lääkäriltäni hoitoa (/annosnostoa), koska arvoni ovat viitteissä, mutta oloni on huono, mitä teen?
-Minulla on huono olo, vaikka syön Thyroxinia, ja lääkärin mielestä oloni ei johdu kilpirauhasesta, mitä tehdä?

118 Responses to Kysy!

 1. sonja says:

  hei, mitä luulet voiko tyroksiinia alottaa imetysaikana? Imettäessähän sitä voi vissiin siis periaatteessa ottaa, mutta siis voiko lääkityksen ihan aloittaa ekaa kertaa elämässään?
  Olen imettänyt 2,5 vuotta ja oikeestaan synnytyksen jälkeen oireilu (mm. lihominen / kyvyttömyys laihtua, väsymys, haluttomuus, sumupäisyys, masennus, raivo/itkuherkkyys) alkoi. Pitkään pistin sitä synnytysen jälkeisen hormoonimyllerryksen piikkiin, sitten yövalvomisiin… Mutta nyt kun saisin jo nukkua niin homma vaan jatkuu, ja varsinkin sumupäisyys on pahentunut merkittävästi ja masennus/surumielisyys, enkä jaksa enää liikkuakaan ja asiat alkaa kasautua ja tunnen musertuvani. Kädet ja jalat puutuilee varsinki öisin, kurkunseutua välillä aristaa, nyt on jopa sorminivelet särkeneet. Töissä mokailen ja unohtelen. Varmaan pitäis imetys lopettaa, ja katsoa korjautuisiko homma sillä, mutta mulla ei ole voimia nyt vierottaa ja huudattaa lasta. Kumminki imetän niin vähän enää että ei kai se voi tällasta aiheuttaa?

  Kilppariarvot mitattiin, TSH oli 2,2 ja TV4 12. Ei huonot muttei loistavatkaan, ja noi otettiin klo 9 kun olin heräänyt klo 7, ja sitä ennen olin vielä valvonut klo 5-6, eli ovat saattaneet siinä parantua. Jännä juttu, kun luin sun oirelistaa oli niissä hirveesti tuttua, sellaisia asioita joita en osannu yhdistää tähän, esimerkiksi se unensaannin vaikeus / aamuyöstä herääminen ja sitten valvominen ovat mullakin vaivana. Ja tukka on edelleen ihan paksu. Tollasista just miettii että uskaltaako edes lääkärille mainita oireena kun eivät varmaan tiedä että voisi tähän liittyä.

  En palele, vaan hikoilen ja syke on kova, mutta ruumiinlämpö on laskenut oleellisesti. Ennen oli aina 37-37.2 ja nyt vain 35.5-36.4. Tässä vaan pohdin kun olen sille samalle oikealle lääkärille menossa, että kerronko edes imetyksestä? Ettei vaan sano että jos on sitä hormoonisekamelskaa vaan, että ootetaan vielä… en jaksais odottaa paheneeko tämä, ja hitsit kun ei oo edes voimia lopettaa imetystäkään että vois kattoa miten se vaikuttais. Sekavaa tekstiä, anteeksi, mutta niin on mun pääkin. En enää oo ihan varma mikä mun pointti olikaan. Mutta kiitos, ihana blogi, josta opin paljon!

  Ai niin: siis teenkö sinusta ihan pöhkösti jos en kerro imetyksestä, kyllähän sit jos homma muuttuu imetyksen loputtua voi lääkettä vähentää tai jättää pois? Enkä oo mistään löytänyt mitään viitettä että imetys vois tällaista aiheuttaa? Kiitos jo etukäteen

 2. Pää kainalossa says:

  Hei Sonja ja kiitos että kerroit, se voi auttaa monia muitakin!

  Ensiksikin, paljon sinun tarinasi ja tilanteesi kuulostaa itselleni tutulta, kun lapsemme aikanaan olivat noin pieniä ja vajis varmaan vielä pahentunut raskauksien myötä (ainakin oireilu).

  Sinullahan on lähes samanlaiset arvot (paitsi T4V vielä huonompi, jos rajat 10-21!!) kuin mulla oli kun sain lääkkeet, eli oireesi liittyvät siltäkin pohjalta minun mielestäni kilppariin. Ei olisi eka kerta eikä viimeinen, kun raskaus (varsinkin toinen) “puhkaisee” vajaatoiminnan. Mitä imetykseen tulee, niin minäkin imetin molempia lapsiani 1v 5kk ja maitoa vaan tuli, ei kauheita määriä enää lopussa, mutta riittävästi kuitenkin jatkuakseen. Ja älä murehdi nyt yhtään sen lopettamisen kanssa, sen ehtii vielä, on ihan ymmärrettävää, että voimia ei valvomiseen ole tippaakaan, niin se minullakin oli. (Meillä mies otti vetovastuun aina yöllä, jos oli jotain muuta kuin imetystä, en minä.) Itse en sanoisi, että imetys liittyi oireistooni tai sairastavuuteeni mitenkään, siis pahentaen oireita tai loputtuaan helpotti niitä, mutta tästä mulla ei ole muuta tietoa, kuin oma kokemukseni, enkä sitä tarkkaillut. Mutta ei siis kyllä oletusarvoisesti liity hoidetaan/ei hoideta -akselille.

  Sitten oireiden keräämisestä ja kertomisesta vastaanotolle: periaatteessa kaikki kannattaa mainita, vaikkei tavan lääkäri tietäisikään, että oire liittyy vajikseen. Voihan lääkärille sanoa, että nämä ovat kyllä monilla parantuneet nimenomaan tyroksiinilääkityksen saamisen jälkeen. Ymmärsinkö oikein, että menet Virkamäelle? Jos näin, niin en usko, että hän selittää mitään hormonimyrskystä aiheuttamassa nuo. Hänelle voi minun mielestäni aivan hyvin kertoa imetyksestä, eikä tosiaan vähäinen lohtuimetys ole iso hormonaalinen sekoittaja keholle. Minusta se olisi ihan hyvä mainita, koska muistan lukeneeni, että joskus juuri vajaalla maidoneritys jatkuu vaan… (Ihan pöhköä se ei minusta ole kuitenkaan vaikket mainitsisi, uskoakseni se ei ole niin oleellinen asia hoidon kannalta.) En tietysti tiedä Virkamäestä, mutta voihan sen nähdä niinkin päin, että erityisesti jaksaaksesi paremmin lapsen kanssa tarvitsisit hoitokokeilun (ja uskon kyllä, että sen saat) ja sekin, ettet jaksa väsymykseltäsi vierotusvalvomisia puoltaisi vaan edelleen avunsaannin tärkeyttä.

  Osasinkohan mä nyt vastata kaikkeen, etenkään selkeästi :) Onnea lääkäriin! Kerro sitten, miten kävi!

 3. sonja says:

  kiitos ihan hirveästi, ja anteeksi, mu viesti oli ihan järkkysekava! Olit saanut sen jäsenneltyä fiksummin :) Taidan kertoa imetyksestä siis.
  Edellinen lääkäri ((luulen että)) imetyksen takia sanoi, että vielä varmaan synnytyksen jälkeistä hormoonihässäkkää ja siitä olen alkanut panikoimaan. Monet ovat tosiaan ihmetelleet, että maitoa tulee vieläkin, alkuunhan se ei noussut millään – sekin vissiin yleistä vajiksella. Mutta ei sitä maitoa varmaan enää niin paljoa tule että sotkisi, ainakin laps sanoo hetken imettyään “ei tule maitoa :) ”.
  Virkamäelle tosiaan olen menossa loppukuusta ja hän kuulostaa fiksulta, varmaan parempi olla rehellinen vaan. On tämä outo vaiva kun tällaisiakin saa pohtia varmistaakseen sen, että saa hoitoa.
  Olen viime aikoina huomannu että suht maltilliseen painonnousuun nähden mun naama on oikeasti pöhöttynyt, ja kaksoisleukakin tullut. Katselin nyt synnärikuvia ja vaikka silloinki oli mammakiloja oli naama ihan eri muotoinen, ei kaksaria, isot silmät, ja naama ei ollut taikinainen, oikeestaan oli kapea naama. Mahduin pienempiin vaatteisiinkin. En mä varmaan pahan näköinen nyt ole sellaisen mielestä, joka näkee mut ekaa kertaa, joten taidan varalta ottaa synnärikuvia mukaan jotta näkee lääkärikin että kaikki ei ole kunnossa.

  Olen alkanut kasaamaan oirelistaa paperille, se on kyllä ykkösvinkki :) Eihän siellä paikanpäällä muista muuten kaikkea mainita, sattuneesta syystä. vielä mietin uskallanko kertoa korkeasta sykkeestä ja sydämen muljahtelusta ettei pidä niitä poissulkevina oireina. Toisaalta, näkeehän se sen verenpainetta mitatessa, parempi siis kertoa.

  Pidä mulle peukkuja, tulen loppukuusta kertomaan kuin kävi!

 4. Pää kainalossa says:

  Hei, ei viestiäsi ollut vaikeaa ymmärtää, ja laitoin siihen vain kappalejaot :) Niin, tuosta imetyksestä mun pitikin vielä sanoa, että monilla maito ei kyllä nouse, mutta en eilen muistanut, mikä häikkä siinä oli, mutta siis tuohan se oli! Mutta tosiaan jos se nousee, niin sitten saattaa jatkua pitkään se maidon tulo.

  Ja joo, peruslääkärit selittävät vajaatoiminnan oireita vaikka millä, koska ovat itsekin varmaan ymmällään monesti, eivätkä tiedä, mihin oireilu pohjautuu. Yleisiä selityksiä vajaatoiminnanoireille ovat stressi, lihominen (selittää muka palan tunteen kurkussakin!) ja muu elämäntilanne. On niitä selityksiä varmaan lukuisa joukko muitakin :)

  Korkea syke on yllättävän yleinen oire vajaatoiminnassa, ja minun käsittääkseni Virkamäki ymmärtää, että oireissa voi sekoittua vajaa- ja liikatoiminnan oireita, eikä tuijota yksittäisiä asioita, vaan kokonaisuutta. Sydämen muljahtelut (lyönti jää väliin, olettaisin) ajattelisin olevan taas ihan vajaatoimintaa, ei liika. Silloinhan sydän tavallaan hidastelee, kun ei kaikkia lyöntejä tee :) Myös moni lääkkeet saanut potilas kertoo korkeasta verenpaineesta ennen hoidon saamista, ja muistaakseni varsinkin niin, että alapaine on koholla.

  Todellakin pidän sinulle peukkuja! Itsellänikin sekoittui vajaa- ja liikatoiminnan oireita keskenään, se ei ole harvinaista. Jos jotain sen pitäisi lääkärissä herättää, niin epäilyä jostain muusta kilpirauhasen toimintaan lähesisesti liittyvästä, kuten lisämunuaisten kunnossa olosta, ei hoidon ja avun tyrmäämistä. Kun pääsen Antioksidanttiklinikalle Päivi Mäkeläiselle, hän halunnee teettää sen kortisoli-sylkitestin. Se on kyllä kallis, n. 155 euroa, mutta käännän kyllä kaikki kivet, että pysyisin terveenä tai saisin kaipaamaani energiaa ja aloitekykyä. Kerron sitten myös siitä ajallaan, mitä testi sanoi.

  On se tosiaan sanonko mitä, kun näin 2000-luvulla joutuu anelemaan tai sitten matkustamaan ja itse maksamaan saadakseen hoitoa yleiseen perussairauteen.

 5. Sari P says:

  Hei!
  Olen kahden vuoden ajan kärsinyt oiresita jotka viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaa. Oireita on mm painonnousu (2 vuodessa 10kg), kova väsymys, ummetus, turvotus, äänen käheytyminen, kynnet menneet huonoon kuntoon yms. Olen kaksi kertaa käynyt ottamassa kilpirauhasarvot ja ne ovat olleet rajalla mutta kuulemma ok. Voiko minulla silti olla kilpirauhasen vajaatoiminta? Tänään kävin yleislääkärillä terveysasemalla ja hänen mielestä minulla on piilevä mielialahäiriö. Tämä diagnoosi oireiden perusteella ja siitä, että kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisällä. Harrastan juoksua ja syön terveellisesti, olen urheilullinen. Liikunnalla ja ravinnolla en saa painoa laskemaan enkä turvotusta katoamaan. Onko vika oikeasti päässä?

  • Pää kainalossa says:

   Kyllä voi olla aivan hyvin vajaatoimintaa. Noihin pääkoppadiagnooseihin minulla on varsinkin usko mennyt omien kokemusteni pohjalta, siis mielialahäiriökö aiheuttaisi ummetusta, turvotusta, huonot kynnet, käheän ääneen ja mitä vielä? Painon nousu ja väsymyskään eivät ole mitenkään erotusdiagnostisia (siis sellaisia, että ne sopivat oireiksi vain siihen sairauteen) masennuksessa.
   Oletko lukenut http://www.kilpirauhanen.com sivustoa? Siellä on oikeasti mielettömän hyvä kuvaus masennuksesta ja mielialahäiriöistä, joiden aiheuttaja voi olla kilpirauhashormonien puute, eikä mikään “toimimaton psyyke.” Menepä sinne ja klikkaa kohtaa” Tietopankki” ja sieltä “Armour Thyroid FAQ”. Niitä kysymyksiä ei ole numeroitu, mutta jos laskin oikein, niin kohdassa 19 (“Minkä oireiden voin odottaa paranevan Armourin kanssa?”) ja kohdasta 34 eteenpäin (“Vaikuttavatko kilpirauhashormonit psyykkeeseen?”) on sellaista asiaa, joka sinun kannattaisi lukea. Jos et ymmärrä jotain, ja haluat saada sen selväksi, niin kysy minulta niin voin koittaa selventää tai auttaa.

   Niissä kohdissa on asiaa, jonka toivoisin jokaisen masennusdiagnoosia potilaalleen tarjoavan lääkärin ajatuksella lukevan.

   Eli vajaatoiminta oireilee samalla tavalla kuin masennus, koska vajaatoiminta oikeasti aiheuttaa masennusta. Mutta sitä aiheuttaa siis kilpirauhashormonin puute pääkopassamme, ei pääkoppamme itse. En väitä, että masennus syntyisi aina ja vain aivokemian virheellisyydestä, vaan elämäntilanteet ym. voivat aiheuttaa masennusta. Mutta sen luulisi menevän joskus ohitse. Mutta entä jos kaikkien terapioiden ja kuntoutusten jälkeenkään masennus ei katoa? Kannattaisi siis tsekata tämä kilpirauhanen (siis hoitaa sitä). Uskon, että masennustani ylläpiti omien monivuotisten terapioitteni jälkeen enää aivojeni välittäjäaineiden häiriö ja tietysti tottumus ja uskomus, että “mä nyt vaan olen tällainen”.

   Ja siksi olen alkanut uskoa ajatukseen, että pelkästä välittäjäaineiden vajauksestakin voi saada masennuksen, koska itse uskon ajatukseen, että välittäjäaineet tukevat hyvää mieltämme ja niiden puutteessa puolustusmekanismi ikäviä tilanteita ja sattumuksia kohtaan ikäänkuin heikkenee ja kykymme ajatella positiivisesti heikkenee. Positiivinen ajattelukin on siis minun mielestäni jossain määrin fyysinen kyky, ei vain tahdon asia. Vaikka miten tahtoisimme hampaat irvessä olla ei-masentuneita, niin masennumme, jos aivokemikaalit ovat sekaisin.

   Tuossa kohdasta 34 eteenpäin puhutaan kilpirauhasen merkityksestä välittäjäaineiden toimintaan. Jos ihmisellä on masennusoireita JA kilpirauhasen vajaatoimintaan (tai liika-) viittaavia oireita samanaikaisesti, niin miten pöllö tarvitsee olla, ettei ymmärrä ainakin KOKEILLA hoitaa ensin kilpirauhasta, ennen kuin kosketaan mielialalääkkeisiin? Anteeksi kiukkuinen asenne, mutta kun oikeasti en vain tajua. :)

   Listaan vielä tähänkin yleisiä vajaatoiminnan oireita, joita lääkärit eivät isoa osaa tunnista vajaatoimintaoireiksi, mutta potilaat kyllä tietävät, mistä tässä puhutaan (nämä juuri löytyvät yllä mainitusta Armour Thyroid FAQ -listan kohdasta 19:) Kenelläkään ei ole näitä kaikkia, vaan jokaisella on ihan oma “oirepalettinsa” näistä.

   Huonontunut kestävyys ja yleiskunto
   Alentunut energiataso
   Kyvyttömyys pidellä lapsia pitkään sylissä
   Käsivarsien täydellinen voimattomuus
   Krooninen lievä masennus
   Jatkuva palelu
   Kylmät kädet ja jalat
   Korkea kolesteroli
   Liikunnasta aiheutunut lamautuminen tai heikotus
   Kova uloste
   Ummetus
   Kulmakarvojen katoaminen tai ohentuminen
   Kuivat, helposti katkeilevat hiukset ja hiustenlähtö
   Kuiva, helposti halkeileva iho
   Jatkuva torkahtelu
   Välttämätön tarve iltapäiväunille
   Keskittymisvaikeudet ja kyvyttömyys lukea pitkiä jaksoja kerrallaan
   Unohtelut ja hajamielisyys
   Aivosumut ja paineen tunne päässä
   Painonhallinnan vaikeutuminen
   Kyvyttömyys seurustella tai olla parisuhteessa
   Hyvin alhainen libido
   Rajut tunneailahtelut kuukautisten yhteydessä (PMS)
   Kuukautiskivut
   Pahoinvointi
   Katse tulee myöhässä tai on sumea
   Turvotus / nesteenkeräys
   Lihas- ja luukivut
   Osteoporoosi
   Muhkurat jaloissa
   Akne sekä kasvoissa että päänahassa
   Näppylät rinnassa ja käsissä
   Nokkosrokko/ihottuma
   Uupumus ja väsymys (fyysistä, psyykkistä, emotionaalista, hengellistä)
   Kyvyttömyys työskennellä kokopäiväisesti
   Kyvyttömyys seistä pitkiä aikoja putkeen
   Täydellinen motivaation puute
   Kävelyvauhdin lähes täydellinen pysähtyminen pienimmissäkin ylämäissä
   Jatkuva äksyily, ärsyyntyneisyys ja suvaitsemattomuus toisia kohtaan
   Käsialan huomattava huonontuminen
   Sisäkorvan kutiaminen
   Katkeilevat ja kuivat kynnet
   Hilseilevä iho
   Ahdistuneisuus ja huolestuneisuus
   Tinnitus
   Laktoosi-intoleranssi
   Kyvyttömyys syödä aamuisin
   Pysähtynyt hiustenkasvu
   Nivelkivut
   Rannekanavaoireet
   Ruokahaluttomuus
   Nesteen kerääntyminen kehoon
   Jalkojen turvotus, joka haittaa kävelyä
   Verenpainelääkkeistä huolimatta koholla oleva verenpaine
   Suonikohjut ja laskimovaivat
   Sisäkorvasta johtuva huimaus
   Alhainen kehon keskilämpötila
   Arat jalkapohjat

   Lähde: kilpirauhanen.com

 6. PikkuMyy says:

  Olen pienestä asti ollut poikki. Kuitenkin, kun ekan lapsen sain, niin maailma kirkastui ja mulla oli energiaa enemmän kuin ikinä. Jonka sitten itseä rääkkäämällä menetin, niin liikkumalla liikaa, kuin liian vähän ruuan kanssa.

  Miksi siis raskaus aika oli tosi rectumista hapen saannin ongelmia rasituksessa, bussissa jne. Miksi raskauden jälkeen kaikki oli, niin paljon paremmin kuin ikinä?

  On vaikea kysymys. I know.

  • Pää kainalossa says:

   Joo, tuohon en osaa antaa selitystä. Minulla oli niin, että raskausaikana voin aika hyvin, mielialani pysyi parempana kuin aiemmin, enkä ollut niin kovin kärttyinenkään. Hapensaanti minulla vaikeutui hiukan vasta siinä normaalissa vaiheessa, kun vauva oli jo niin iso, että hieman painoi palleaa vai keuhkojako se oli. Vauvan synnyttyä olin aika väsynyt.

   Kyllähän raskaus on kilpirauhaselle sellaista ponnistelujen ja rasituksen aikaa. Kilpirauhashormonien tarve lisääntyy ja normaalisti niiden määräkin lisääntyy (korjatkaa jos olen väärässä, tää tulee nyt ulkomuistista). En pitäisi sitä ihan mahdottomana, että synnytyksen jälkeen kilpparisi on vielä jatkanut haipakkaa, vaikkei olisi ehkä tarvinnut(?) ja siitä johtui hyvä olo? Mutta voi olla että syy on jokin ihan toinenkin…
   Nämä ovat niin arvailujen varassa, että mitä meidän kehoissamme on tapahtunut koska eipä kilpirauhasta tutkita muutenkaan liikaa. Mutta nimimerkki Lilly alias Tiina sanoi joskus aika hyvin jollain palstalla, että oletteko huomenneet, että melkein jokainen raskausajan oire muistuttaa vajaatoiminnan oireita? Se on totta, väsymys, ummetus, rannekanavaoireyhtymä, turvotukset, närästys, säryt ja kivut, ärtyneisyys… (painonnousu! heh heh…no toi oli huono)

   • PikkuMyy says:

    Heh. Mää laihduin raskausaikana :) Uloste tuli 5 x pvässä eli ei ummetuksesta tietoakaan. Muutenkaan mulla oli kaikki fine paitsi se happi loppuu pirettää mitä kautta tuli sitä sykkennousua.
    Synnytyskin oli lyhyt ja helppo :)

 7. sonja says:

  Tässäpä tuli taas monta mielenkiintoista huomiota. Minä olin raskausaikana ihan elämäni vedosssa, vielä synnärikuvissa hymyilee hoikka, kapeakasvoinen suurisilmäinen nainen, mutta pian muutuin pöhöttyneeksi ja väsyneeksi ja alakuloiseksi, vaikka lapsi oli elämäni ihanin asia.

  Tuo oirelista oli myös mielenkiintoinen, olen pyöritellyt sitäkin että kannattaako lääkärissä hoitoa anellessaan kertoa osteoporoosistaan? Olen aina ajatellut että se johtuu vaan keliakiasta, mutta tiedä häntä. Olenhan mä nuorempanakin ollut aika alavireinen ja opinnotkin jäivät kesken. Mutta osteoporoosi voi olla jarru hoidon saannille, kun lääkärit pelkää ylikaiken että lääkitsevät ylitoiminnan puolelle, ja eihän sitä nyt niin tarvitse tehdä. Stop the thyroid madness -sivustolla oli, että jollakulla oli ihan luuntiheys parantunut armourilla, sillä se sisältää kalsitoniinia tms.

  • Pää kainalossa says:

   Jaa-a, nyt pistit pahan :)
   Tuo huomio Armourin kalsitoniinista oli mielenkiintoinen. Osteoporoosiinhan on tosiaan olemassa kalsitoniinia sisältävä nenäsuihke nimeltä Miacalcic Nasal.
   Jotenkin sitä ajattelisi, että eihän kilpirauhasen vajaatoimintaa voi jättää hoitamatta osteoporoosin takia ainakaan silloin kun TSH on korkea, niin miksi sitten sellaista, jossa arvot ovat vielä ns. hyvät. Mutta ymmärrän kyllä huolesi. Ja luulisi, että vajaallaolo pahentaisi osteoporoosia, koska kalsitoniinia ei tule tarpeeksi. Mutta miksi kaikki vajislaiset eivät sitten saa osteoporoosia? (Tai mistä minäkään tiedän, mikä oma luuntiheyteni on… ): )

   Toisaalta, mitenköhän se sitten, kun kilpirauhanen vähentää toimintaansa saadessaa apua purkista eli tyroksiinia (T4:ää), jolloin kalsitoniinia ei tule sitäkään vähää, luulisi, että sekin pahentaisi tilannetta Skype Emoticons
   Silloinhan tuo Armour kuulostaisi hyvältä vaihtoehdolta! Mutta korostan, että en ole lääkäri, en tiedä näitä asioita, nämä ovat ainoastaan omia arvailujani.
   En osaa neuvoa sinua, että tee näin tai tee noin. Itse ehkä kertoisin, mutta helppohan se on minun sanoa! Jos Virkamäki ei hoitaisi, koska sanoisi osteoporoosin pahentuvan, niin sitten menisin Päivi Mäkeläiselle Antioksidanttiklinikalle. Hän hoitaa myös viiterajoissa olevia ja ihan mielellään Armourilla (mitä Virkamäki ei niinkään tee.)
   Toki olisi kannaltasi ikävää jos joutuisit odottamaan uudelle lääkärille pääsyä, eikä Päiville tahdo aikoja saada ainakaan puhelimitse. Menemällä varauspäivän aamuna paikanpäälle saattaa saada. Tai sitten menemällä ensin ravitsemusneuvojapotilaaksi. Itse asiassa suosittelisin sinulle Päiviä joka tapauksessa, juuri tuon Armour-myönteisyyden takia.

   • sonja says:

    kiitti taas kun vastasit. Taidan nostaa kissan pöydälle ja kertoa rehdisti osteoporoosista, kävi miten kävi. Ja printaan netistä ostoporoosia & armouria käsittelevät jutut mukaan. Jännittää, vielä reilu viikko pitää odottaa!

    Mäkeläiselle jaetaan syksylle aikoja vasta toukokuussa, joten koitan saada sitä ennen ajan Erkki Antilalle joka ottaa vastaan myös antioksidanttiklinikalla. Olen törmännyt hänen nimeensä netissä moneen kertaan, ja on myös näitä jotka hoitavat oireita, ei arvoja, ja myös armour-myönteinen. Mulla on menneisyydessä hyviä kokemuksia anbtioksidanttiklinikasta, kun olen sieltä saanut apua osteoporoosiin, tuolloin kävin Rauli Mäkelällä. Mutta katotaan nyt, jos saan avun Virkamäeltä perun mahdollisen Antilan ajan. Uskoisin että avun saan, mikäli plan B on valmiina, se on se murphyn laki :)

    • Pää kainalossa says:

     Pidän peukkuja puolestasi varsinkin nyt. Tuo ajatus plan B:n tarpeesta on ihana!

  • PikkuMyy says:

   Luin juuri Kaarlo Jaakkolan kirjasta piistä. Se tuntui olevan luustolle, iholle, kynsille, hampaille, suolistolle jne hyvä. Suositteli sitä geelimäistä ainetta, kun sillä on kuulemma parhaat tulokset.

 8. Anne says:

  Minulta on leikattu kilpirauhanen pois ja lääkitykseni on thyroxin. Olen etsinyt
  netistä paljon tietoa ja löysin sivusi, joita luin mielenkiinnolla. Sairastan lisäksi
  dermatomyosiittia , joka aktivoituu (ck-arvo nousee) samaan tahtiin kuin t3v
  laskee. Olen jatkuvasti vajaatoiminnalla lääkityksestä huolimatta. Jouduin etsimään tutkimustietoa netistä, koska minua hoitavat erikoislääkärit eivät osaa suhteuttaa thyroxin lääkitystä perussairauteeni.

  Minulla on t4v:n muuntuminen t3v muotoon häiriintynyt. Vajaatoiminnan oireet
  ovat hirvittävät ja perustautini jyllää tuhoten lihaksiani. Nyt olen toimittanut
  sairaalaan reumatologille linkin johon pyysin tutustumaan. (tutkimus JK SCIENCE
  Serum Creatine Kinase Activity in Thyroid Disorder).

  Tämän tukimuksen perusteella (reumatologi myönsi ettei tätä tutkimuksen yhtäläisyyttä oikein tunneta) pääsin taistelujen jälkeen lähetteellä endokrinologin
  vastaanotolle. Tarkoituksena aloittaa Thyroxin ja Liothyronin yhdistelmähoito tai
  toteaminen ettei minulla ole vajaatoimintaa.

  Kaikkien kilpirauhaspotilaiden kannattaa lukea tämä tutkimus, koska vajaatoiminnalla oleva potilas saattaa sairastaa sivuvaikutuksena lihastautia väärinlääkityn vajaatoiminnan takia. Potilaan täytyy opettaa lääkäreitä ja
  kaivaa tietoa epäilystensä tueksi. Minulla on useiden vuosien ajan labratulokset menneet seuraavanlaisesti , t3v laskee, niin ck nousee. Minulla on kuitenkin aina kilpirauhasarvot viiterajojen sisällä. Lääkärit ihmettelevät silmät pyöreinä ja
  tomppelon näköisinä että miksi näin tapahtuu. Tällä hetkellä syön thyroxin
  lääkettä päivittäin 3.50 mg.

  Esitän nyt kysymyksen, johon toivoisin vastausta. En ole löytänyt netistä itselleni
  vastausta, koska ongelmani on kokonaan poistettu kilpirauhanen.
  Osaako kukaan kertoa, voiko l-thyrosinea ottaa, jos kilpirauhanen on poistettu.
  Haluaisin kokeilla vaikutusta olotilaani.

 9. Pää kainalossa says:

  Kiitos sinullekin kertomuksestasi! Tuo dermatomyosiitti ei ole minulle tuttu ja tilanteesi kuulostaa kieltämättä monimutkaiselta. Ymmärsinkö kuitenkin oikein, että dermatomyosiitille ei ole hyväksi, jos T3V on alhaalla ja sinulla se helposti on? Ja siihen ollaan kokeilemassa T3-lääkettä? Toivottavasti se auttaa!
  Voitko syödä seleeniä? Sehän voisi auttaa soluja niiden tekemässä T4 –> T3 muunnossa.
  L-tyrosiini ei hyödytä vajaatoiminnassa, jos kilpirauhanen on poistettu, koska kilpirauhanen tarvitsee L-tyrosiinia tyroksiinin(T4) synteesissä, ja sitä synteesiä ei sitten tapahdu.

  • Anne says:

   Halusin herättää keskustelua siitä, että yleisesti kilpirauhasen vajaatoiminnalla oleva henkilö voi tietämättään sairastaa lihastautia (dermatomyosiitti tai polymyosiitti), joka aiheutuu (ehkä) kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Lihastutkimukset plasmasta (P-CK) pitäisi tutkia jokaiselta kilpirauhaspotilaalta. Jos tuo arvo nousee, niin ihminen on todennäköisesti vajaatoiminnalla. Minun T3V oli 12.1.2012 4.5 ja P-CK 984 (naisilla yläviiteraja 210) ja 24.2.2012 T3V oli 4.0 ja P-CK 1346. Reumatologi (hoitovastuulääkäri lihassairaudessani) kummastelee, miksi T3V näyttäisi vajaatoimintaa, vaikka arvot ovat viiterajojen sisällä. Hyvä kysymys, sanoisin…..siinä on pohdittavaa erikoissairaanhoitoon.

   Vajaatoimintapotilaalla on lihasoireita, joita ei normaalisti pyritä selvittämään millään tutkimuksella. P-CK mittaa lihasvaurioita ja vajaatoiminnalla oleva henkilö mahdollisesti hiljalleen invalidisoituu lihaksistosta.
   JK SCIENCE tutkimuksessa sanotaan serumin creatine kinase on kääntäen
   verronnollinen serumin T3 ja T4 kanssa.

   Nyt sain herätettyä hoitavat lääkärini etsimään lisää tietoa tästä asiasta.
   Meillä on palavereja sairaalassa (Tays) tämän yllättävän tutkimuksen
   takia ja oman jatkohoitoni takia. Tayssin ylilääkäri lupasi selvittää tarkemmin näitä yhteyksiä.

   Omalla kohdallani kilpirauhasen poiston jälkeen lihassairauteni todettiin.
   Menin huonoon kuntoon ja täysin sänkypotilaaksi. Kuitenkin aina
   kilpirauhasarvot olivat lääkärien mielestä normaalit (viiterajojen sisällä).
   Omalta kohdaltani sanon, että Suomessa ei lääkärit osaa todellakaan
   hoitaa kilpirauhaspotilasta. Minulla on hoidettu oiretta (laskettu lääkkeillä
   P-CK arvoa), mutta oireen aiheuttajaan ei ole puututtu eli kilpirauhasen
   vajaatoimintaan.

   Syön seleeniä, mutta siitä ei ole sanottavasti ollut minulle apua. Olen
   myös miettinyt (osaatko kertoa) voisinko aloittaa syömään merilevää
   ja olisiko siitä apua ja onko minun mahdollista syödä sitä.

   Olen saanut kuuden viikon välein sairaalassa Privigen -infuusiota laskemaan
   lihasarvoa, mutta sitä ei saa antaa vajaatoimintapotilaille. Jouduin senkin
   tiedon itse kaivamaan netin kautta jenkkilän tutkimuksista. Ihmettelin
   usein lääkäreille, että olen kamalan huonossa kunnossa tiputuksen väliajat
   ja nyt tiedetään (uusi tieto) Privigenin aiheuttavan kilpirauhashäiriöitä.
   Tiputuksella aiheutettiin elimistööni täydellinen vajaatoiminta.
   Kyllä luottoni on mennyt lääkäreihin. Potilas saa itse selvittää alan ammattilaisille hoitoansa ja kyseenalaistaa hoidon tason.
   Katsotaan nyt saanko antavatko T3 lääkkeen (Liothyronin) minulle.

 10. Pää kainalossa says:

  On sinullakin ollut ongelmia tämän asian kanssa oikein kerrakseen. En ihmettele, että luottamus lääkäreihin on mennyt. Hyvä, että olet pystynyt itse hankkimaan tietoa edes. Oli kyllä aika murheellista kuultavaa mitä hoidostasi kerroit, en voi kuin ottaa osaa.

  Ja jodin hyödyt vaikka kilpirauhanen on poistettu… Kilpirauhanen tarvitsee jodia toimiakseen ja kun se on leikattu pois, jodi ei sen toimintaa pysty kiihdyttämään. Muita käyttötarpeita jodille kuin kilpirauhashormonien tuotanto kilpirauhasessa (ja kilpirauhasen suojaus ydinsäteilyn varalta) en ainakaan äkkiseltään löytänyt.

 11. PikkuMyy says:

  Olen lukenut, että esim. naisen rintakudos tarvitsee jodia pysyäkseen terveenä.

 12. Pää kainalossa says:

  Niin, siitä oli karppaus.infossa? Taisi viitata tähän blogitekstiin: http://naturally-luonnollisesti.blogspot.com/2011_02_01_archive.html Ennen kuin kukaan innostuu käyttämään jodilisiä, niin kannattaa muistaa, ettei myöskään liika-annostelu ole hyväksi! Itsehoidossa 150-200µg/pv on hyvä, turvallinen annos, 500µg päivässä on jo liikaa omin päin otettuna (lääkärin määräämät annokset ovat eri juttu). Jos on kilpirauhasen liikatoiminnan vaaraa, jodilisää ei suositella. Muutenkin monesti kilpirauhassairaita varoitetaan jodinkäytöstä, asia kannattaa tarkistaa onko se näin omalla kohdallaan, ennen kuin laittaa jodilisän “mappi ö:hön”. Itse en käytä tällä hetkellä jodilisää, mutta Päivi Mäkeläinen sanoi, että voin käyttää jos tahdon

  Jäin miettimään tuon blogitekstin pohjalta, että tuossa ei eroteltu sitä, tuleeko noihin käyttötarkoituksiin, jotka tekstissä mainittiin (mm. sikiön kasvu), jodin tarve välillisesti siitä, että ne elimet tai sikiö tarvitsevat kilpirauhashormoneja, ja jodin tarve tulisi sitä kautta? Koska etsimälläkään vastaani ei tullut esiin jodin muita suoria kohteita, kuin kilpirauhanen.

  Pitipä heti tutkia asiaa vähän lisää ja löysin tällaisen tiedon rintojen kasvusta:
  “Rinnat kasvavat estrogeenin, progesteronin, glukokortikoidien, insuliinin, kasvuhormonin ja kilpirauhasen yhteisvaikutuksesta. Rintojen kasvu on kaikkein voimakkainta murrosiän ja raskauden aikana. Estrogeeni vaikuttaa rintojen kasvuun joko suoraan rintakudosta kasvattamalla tai epäsuorasti hypopotamuksen endokriinitason kautta. Prolaktiini aikaansaa maidontuotannon imetyksen aikana. Estrogeeni valmistaa rintoja maidontuotantoon, mutta toimii myös prolaktiinin vasta-aineena. Korkea estrogeeni- ja progesteroonitaso estää maidontuotannon raskauden aikana, kun taas synnytyksen jälkeinen hormonitason äkillinen lasku aiheuttaa maidontuotannon alkamisen.” (Lähde: http://su.procurvesplus.com/tutkimukset.html)

  Tämä tukee sitä ajatusta, että jodin tarve elimistössä selittyy kuitenkin kilpirauhasen kautta.

 13. satukasetti says:

  Hei taas!

  Mulla on maanantaina taas uusi lääkärinaika. Oon miettiny tätä kilppariasiaa nyt paljon ja koittanu palata ajassa taaksepäin ja löytää sen kohdan jossa asiat alkoi menemään radikaalisti vajaatoimintaan viittaavaan suuntaan. Pääsin aikaan jolloin odotin nyt viisivuotiasta tytärtäni. Mietin tässä, olisiko raskaus voinut laukaista jo aijemmin piilevän vajaatoiminnan aktiiviseksi ja olenko tosiaan voinut elää viisi vuotta tiedostamatta sitä?

  Kun mietin aikaa ennen raskautta, niin tuntuu että olin silloin aikanaan sosiaalisempi, ja mulla oli huomattavasti enemmän tarmoa. Olimme nuoria vanhempia ja perhe-elämää sävytti myös ystävien tapaaminen, satunnainen juhliminen (ystävien syntymäpäiviä yms nuorten menoa) ja sanoisin että olin aika aktiivinen, en ehkä urheilija, sitä en ole ollut sitten ala-asteen jolloin alkoi ilmenemään vikaa ranteissa yms, mutta en viihtynyt kotona, muistan joskus ottaneeni edesmenneen anoppini kanssa yhteenkin asiasta, kun sen sijaan että olisin “vanhaan tyyliin” saanut kaiken iloni kodin laittamisesta jne, puin esikoiseni rattaisiin ja soitin kavereille että lähdetään kahville. Kotona olo oli tylsää ja minua ahdisti se että minua yritettiin sinne painostaa. Matkustelin mielelläni äitini ja siskoni, sekä isovanhempieni luokse, ei minua haitannut istua parhaimmillaan 12 tuntia junassa koska matkustelu oli hauskaa!

  Aloin odottamaan tytärtäni 2006. Raskauden aikana oma painoni laski, koska vahdin syömistäni tarkasti jo olemassaolevan ylipainon takia, mutta nestettä alkoi kertymään, ensin hitaasti, mutta loppupuolella jalat saattoivat turvota ns. “silmien edessä”, eli niiden koko tuplaantui helposti. Olin myös väsynyt, ihan eri tavalla kuin esikoista odottaessani, ja se myös lisääntyi raskauden loppua kohden, nukuin kellon ympäri, ja päivällä vielä 3-5tunnin päiväunet, ja vaikka oli kesä, aina peitto päällä. Ajattelin että mä nyt vaan olen tosi RASKAANA. :D Muistan kun juhlittiin siskon häitä pohjoisessa, niin mulle oli tosi hankala löytää juhlakenkiä jotka olisivat sopineet jalkaani, ja lopulta pitikin ostaa kengät ja tehdä niiden remmeihin lisää reikiä jotta ne sopisivat. Vielä tänäkään päivänä en tahdo löytää sopivia juhlakenkiä, kaikki puristaa koska jaloissa on niin paljon nestettä.

  Tytär syntyi viikoilla 42+4, toisella käynnistyksellä, pari päivää aijemmin kokeiltu tippa ei aiheuttanut edes supistuksia. Esikoiseni oli syntynyt jo viikoilla 38, joten tää oli mulle tosi uutta ja olin NIIN RASKAANA. :D Hermot meni siinä odottaessa. Synnytys meni hyvin ja terve tyttölapsi syntyi.

  Vaikka 3kk sitkeästi yritin muutaman tunnin välein, en pystynyt imettämään tyttöäni. Ei se ollut pojankaan kohdalla helppoa ja silloinkin imetys jäi lyhyeen, mutta poika sentään sai jotakin, tyttö turhautui imetykseen joka kerta ja lopulta päätin siirtyä kokonaan pulloon, kun en lasta halunnut kiusata, nälkähän pienellä oli. Nukuin edelleen ennätyspaljon, myös paljon päiväunia vaikka tyttö nukkui hyvin, 2kk:n ikäisenä jo yöt läpeensä.

  Olin jo raskausaikana alkanut viihtyä kotona. En enää soittanut kavereille enkä lähtenyt juhlimaan vaikka miten tärkeät syntymäpäivät oli kyseessä. Tyttären syntyessä vierailin vielä muutamia kertoja naapurin luona, mutta pikkuhiljaa sekin jäi. Ihmisten sanomiset ja mielipiteet alkoivat ärsyttää jo tuolloin ja sain pari mehevää riitaa aikaiseksi parhaan ystävänikin kanssa, jonka kanssa en ollut siihen mennessä koskaan riidellyt.

  Raskauden jälkeen tuntuu että kaikkea tekemistäni on sävyttänyt se, kuinka paljon vaivaa se vaatii. Luovuin jopa isoista kirkkohäistä, osittain sen takia etten jaksanut suunnitella ja miettiä, osittain siksi että tämä ennen niin esiintymistä rakastanut naikkonen ei enää viihtynyt huomion keskipisteenä, ja ajatus tansseista yms hirvitti. Menimme naimisiin maistraatissa. En pitänyt enää matkustamisesta, se oli rasittavaa ja inhottavaa ja johti lopulta siihen ettei mummoni kerennyt tavata tytärtäni, vaan nukkui pois kun tyttäreni oli 9kk:n ikäinen. Koen edelleen matkustamisen rasittavana, äitini luona olen käynyt viimeksi yli vuosi sitten. Olen luopunut monesta harrastuksesta ja jään nykyisin mieluummin kotiin kuin lähden kaupungille, lähinnä sen takia etten jaksa nähdä vaivaa ulkonäköni eteen. Lähden mieluummin 10km lenkille kuin ystävättären kanssa kahville, ihan vain siksi koska lenkille en koe tarvetta laittautua…

  Niin, no kaiken tän vuodatuksen (josta tuli megapitkä, anteeksi) aloin miettimään et voisiko tää olla alkanut (tai puhjennut kunnolla) silloin tytärtä odottaessa, ja olisin vain selittänyt asiaa itselleni vuodesta toiseen niin kotiäitiyden arjella, vanhuudella (haha, siis teini-ikään verraten) ja elämän kolhuilla ja muulla…? Lääkärin masennusdiagnoosiin en usko, enkä ainoatakaan pilelriä syö, koska fyysisiä oireita on niin paljon ja tottapuhuen en ole koskaan ollut pohjimmillaan niin onnellinen kuin nyt, mulla on kaikki asiat kunnossa, siis en löydä elämästäni mitään asiaa mikä pitäisi korjata tai muuttaa, ei ole kriisejä. On vaan väsynyt ja sumussa kulkeva, kipujen ja ulkonäköongelmien (paino, turvotus, akne, you know…) kanssa painiva ihminen..

  • Pää kainalossa says:

   Voi että, hyvin tutun kuuloista, ihan liikutuin myös minä lukiessasi sinun tarinaasi, eikä vain toisin päin! :) Tunnistan tuosta sen “vankilaan” joutuneen… kun ei jaksa matkustaa, ei mennä minnekään, ei ryhtyä jne. Asiat murenee, asiat, jotka sinä olisit tosiaankin ansainnut.

   Mutta “asiaan”: Siis olen erittäin usein havainnut, että juuri toisen lapsen jälkeen se napsahtaa. Siis vajaatoiminta. Minullakin tilanne jaksamattomuuden suhteen lähti luisuun oikein kunnolla toisen lapsen jälkeen. Tai sitten niillä voimilla, jotka ylipäätään on jäljellä, ei todellakaan pyöritetä kahden pienen lapsen huushollia. En mä lapsettomanakaan ollut kauhean aikaan saava, mutta vasta kahden lapsen kanssa olisi pitänyt jaksaa tehdä _koko ajan_ jotain ja se oli liian raskasta.
   Samoin tuo vetäytyminen ja loukkaantuminen on tyypillistä myös minulle ja monelle muullekin vajislaiselle, mitä olen kuullut.

   Minusta tuntui, että toisen raskauden jälkeen olo paheni, taantui, se oli ollut jo pitkään kohtalainen, olin jaksanut käydä töissä (sen mahtavat 24-30h/viikko) ja mielialakin pysyi suht tasaisena… Sen sijaan kuopuksen jälkeen meni 7-8 kk kun voimat alkoivat hiipua, samoin mieliala ja ehdin itseasiassa juuri pari viikkoa ennen tämän kilpirauhasasian tuloa elämääni päätyä siihen tulokseen, että mulla täytyy olla PMS! Nyt mua vaan naurattaa, koska mun PMS häipyi sen sileän tien kun sain tyroksiinit…

   Niin että kyllä minä sain ainakin vahvistuksen monen moiselle kummalliselle oireelle, että se liittyy vajikseen, kun luin vertaistukispalstoja liittyen kilpirauhaseen, esim. kilpirauhas.infoa.

   Mutta eihän noi tavan lääkärit tästä kaikesta ole kuulleetkaan. On enemmän kuin todennäköistä, että he tyrmäävät tuon yhteyden täysin. Se on heidän näiltä osin huonon ja epätarkan koulutuksensa syytä. Kilpirauhasasiat on unohdettu, ne eivät ole keskiössä, kun lääketiede miettii ja tutkii uusia hoitokäytäntöjä. Siksi näissä asioissa on pakko olla vielä tänä päivänä oma-aloitteinen ainakin sen verran, että valitsee lääkärin oikein. Ja heitä asian monimuotoisuuden ymmärtäviäkään ei liian montaa Suomessa ole, joten hieman mietityttää, että miten kauan tämä yhtälö toimii (kansa valistuu, mutta lääkärit ei). Mutta toivoisin myös valistuneiden ihmisten määrän havahduttavan lääkäreitämme tekemään asialle jotain.

   Tsemppiä, kyllä asiat vielä järjestyy! Smiley

 14. satukasetti says:

  Huu, anteeksi että kesti, olin rakkaan äitini luona kyläilemässä ja uusissa verikokeissa! :D Nyt otettiin kaikki, TSH, T4-V ja T3-V ja tutkittiin kunnolla, olin NIIN iloinen. Täällä sormet ristissä odotan josko lääkäri tänään soittaisi ja toivon totisesti et siellä jotain näkyisi, tää lääkäri totesi et jos arvot on viitteissä, mut rajoilla, niin ruvetaan katsomaan koelääkitystä, kun oireita on näinkin paljon, hyvä etten halannut kun olin tuosta mahdollisuudesta jo niin riemuissani!

  Juu en minäkään lääkärille maininnut mitään siitä että tää homma lähti meneen alamäkeä raskauden aikana, koska en uskonut että hän pitäisi sitä oleellisena, äitini kylläkin sanoi että tää mun vetämättömyys oli havaittavissa jo vuosia sitten, kun en itse alkanut penkomaan.

  Odottavissa tunnelmissa täällä mennään, kiitos tuestasi!

  • Pää kainalossa says:

   No niin, sehän on hyvä, että lääkäri otti ihan tosissaan asiasi! Ja hyvä, että kaikki nuo kokeet otettiin. Saathan niistä printin itsellesi, sen voi pyytää jälkeenpäinkin, jos ei ollut puhetta. Sen avulla näet viiterajat arvoillesi ja sitä voi käyttää myös jos joudut menemään toiselle lääkärille.
   Mäkin odotan kiinnostuksella, että mitkä on sun tulokset ja mitä lääkäri sanoo!

   • satukasetti says:

    Mä saan lääkityksen! :D :D :D

    TSH oli noussut, se oli nyt 2,7 kun kuukausi sitten oli 2,05, t4-V oli 13 ja t3-v 4,6. Lääkäri totesi että kun oireita on paljon niin hänpä laittaa reseptin postissa Helsinkiä kohden ja aloitetaan ensin kaks viikkoa yhdellä tabletilla ja nostetaan sitten kahteen, ja 6-8vkon päästä uudet kokeet.

    Edessä lääkärin vaihto täällä helsingissä ja muutenkin en enää tuosta lääkityksestä luovu kun oon sen itselleni tapellut. On NIIN paras fiilis nyt!!

    • Pää kainalossa says:

     Hienoa, hyvä juttu!! Olen oikein iloinen puolestasi! Smiley
     Mielenkiintoista nähdä, auttaako lääkitys ja millä tahdilla!

     • Satukasetti says:

      Hei taas pitkästä aikaa!

      Me taidettiin viimeksi tosiaan jäädä siihen, et sain sen lääkityksen, aloitin sen 1.5. ja alkoihan se auttamaan! Pieni takapakki tuli silloin just ennen kun tuplasin annoksen, mutta se lähti sitten sillä annosnostolla.

      Nyt oon eiliseen asti syönyt sitä 50 mikron annosta, ja tänään sen nostin sitten 75 mikroon, vaikka mun tk -lääkäri ei suositellut. Itseasiassa ko. lääkäri myönsi itse kesäkuussa vastaanotollaan ettei oikein osaa hoitaa muuten kuin niiden yleisten ohjeiden valossa, mitä on käytössä, ja olisi lopettanut lääkityksen mikäli erikoislääkäri ei olisi antanut lupaa jatkaa.

      Onneksi antoi, en kuitenkaan saanut lähetettä ultraan tms, ja tosiaan, annosta tää lääkäri ei olisi nostanut. Mulla on kuitenki itsellä ollu jo hyvän aikaa sellanen olo, että tarvitsen annosnoston, ja arvotkin puhuu sen puolesta, kesäkuussa TSH 0,89 ja T4-V 14 ja kyllä mun mielestä tossa T4:ssä on vielä nostovaraa.

      Tää tk-lääkäri olisi laittanut labrat ja soittoajan syyskuulle, mutta mä en nyt enää jaksa alkaa vänkäämään, joten aloin etsimään ittelleni hiukan parempaa lääkäriä ja sainkin eilen varattua ajan Mehiläiseen, kyseinen lääkäri on saanut kilpirauhanen -facebookryhmässä kiitosta, joten katsotaan mitä sieltä irtoaa vai irtoaako mitään. Annosnosto oli jokatapauksessa pakko nyt tehdä mulla alkaa joko työelämävalmennus 6.8. tai sitten lukio puolessavälissä elokuuta, ei kauheasti nappaa alkaa leikkiin sen kanssa, et onko sitten silmät ristissä, varsinkin kun tuo työelämävalmennus olisi päiväkodissa.

      Mutta, jäädään katsomaan, millaseksi olo näillä nyt menee. Toivottavasti säkin voit jo paremmin ja annokset kunnossa! Eikä mitään stressiä sitten vastaamisen kanssa, mulla ei oo kiire mihinkään :D

 15. SH says:

  Sairastuin vuosia sitten työuupumukseen, sen jälkeen oli ongelmia lapsensaannin kanssa ja olen sairastin myös endometrioosia. Päätin työuupumuksen iskettyä että jos tämä homma sen vaatii niin käyn läpi terapiat ja syön Cipralexini kiltisti – ja niin olen tehnytkin ja hyötynytkin siitä kaikesta vuosien varrella. Tämä aaltoileva olotila ja merkilliset oireilut (joista osuu vajiksen listaan tosi suuri osa) silti vain jatkuvat. Ja nyt minä päätin että tähän ei kyllä äitisuhteen pohdinta eikä Cipralex enää auta – menneet on hyvä käydä läpi mutta sitten kun se on tehty niin pitää suunnata kohti parempaa huomista. Käytän tällä hetkellä estrogeenilisää(ikä yli 40, kohtu poistettu), se auttaa nyt ainakin nukkumiseen muttei juuri muuten oloon. Ja niinpä minä sitten aloitin fiksun sisätautilääkärin avustuksella (TSH 2.0, T4V alarajoilla) tyroksiinikokeilun ja toivon tästä saavani apua. Seuraan siis tätä sinun blogiasi myös mielenkiinnolla…

  • Pää kainalossa says:

   Heissan ja kiitos kommentoinnistasi!
   Joopa joo, aikas tutulta kuulostaa, ihan kuin omasta elämästäni tuon masishoidon suhteen :) äitisuhde – kyllä, se passaa selitykseksi kaikkeen! Not.

   Olen iloinen puolestasi, että kilpirauhashoitoa kokeillaan ja toivon, että saisit apua! Tämä on juuri esimerkki siitä, miten lääkäreiden pitäisi toimia :) Kertoile jossain vaiheessa, kuinka sinulla menee!

 16. Anne says:

  Olen käynyt kovasti keskusteluja Tayssin lääkäreiden kanssa lihassairaudestani,
  joka mahdollisesti johtuu kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Minulle kirjoitetaan
  resepti Liothyron -lääkkeeseen. Innolla odotan lausuntoa kiikuttaakseni sen apteekkiin.
  Lihassairaudet useimmiten liittyvät kilpirauhasen vajaatoimintaan. Näitä vain ei
  Suomessa lääkärit tiedä.

  Kysymys teille Lion syöjät. Mitä sivuvaikutusia liittyy Liothyroniin? Olisi kiva tietää
  hieman näistäkin asioista. Jollakin palstalla luki, että saattaa lisääntyä sydänongelmat
  mm. rytmihäiriöitä ja infarkteja… Tietääkö asiasta joku paremmin…?

  • Tiina says:

   Anne Hei!
   kiinnostaa miten Lio on auttanut sinua lihasvaivoissa?

   Minulta on myös poistettu kr kokonaan 5 vuotta sitten ja viimeisen kahden vuoden ajan olen kärsinyt lihasongelmista. Keväällä hankin Armourin ja hydrokortisonikuurin lisämunuaista tukemaan. Lihasongelmat eivät ole kuitenkaan yhtään helpottuneet.

   Onko sinulta tutkittu käänteinen T3? Tavallinen T3 arvo ei kerro koko totuutta.

  • Tiina says:

   Anne hei, olen aloittamassa Lion ensi viikolla ja olisin kovasti kiinnostunut miten lihasvaivasi on helpottanut Liolla.
   Ensi viikolla tutkitaan käänteinenT3.
   Lähetin jo aiemmin kysymyksen mutta et ole kommentoinut vielä.
   Jos jollain muullakin on kr kokonaan poistettu mutta silti vaivoja on, niin kommentoikaa.

   • Anne says:

    Kirjoittamisestani on kulunut todella kauan, nyt vasta poikkesin katsomaan uudelleen tätä blogia. Minulta on siis kilpirauhanen poistettu kokonaan ja pitkä tie kuljettu erinäisten ongelmien kanssa. Syön thyroxinia ja lioa yhdistelmälääkkeenä. Minulla on lihasvaivat /tauti saatu pysäytettyä korkealla kilpparilääkeannoksella. Minulla ei ole tutkittu käänteinen T3:sta.
    Minulla oli keuhko-oireitakin (fibroosi lisääntyi keuhkoissa) kun
    kilpirauhasarvot ja lääkitys ei ollut kohdallaan. Pääsin hyvälle endokrinologille ja hänen ohjeitten mukaan alettiin muokata lääkitystä. Nyt on lääkärit ihmeissään, kun lihasarvoni (P-CK)
    on vuosien jälkeen normaali. Lihasvoimani ovat vähitellen palautuneet ja kivut hävinneet. Magneettikuvauskin näytti melko hyvältä. Vein lääkäreille tietoa lihastaudin aktivoitumisesta, jos kilpirauhaslääkitys on liian alhainen. Nykyinen endokrinologini sanoi, että asiassa on vinha perä eli lihastaudit saattavat olla riippuvaisia kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Minulla on tosi hyvin nyt asiat, kun vihdoin sain lääkärin, joka kuunteli oireitani ja osasi yhdistää kilpirauhasen väärän lääkityksen lihastautiini. Keuhkolääkärini pyörittelee päätään, että mihin hävisi heidän fibroosi keuhkoistani? Keuhkoni puhdistuivat oikealla lääkityksellä.
    Pyydän anteeksi, etten ole kurkkinut tänne ja vastannut kysymyksiin aikaisemmin. Tilanteeni on ollut niin hyvä, että ei ole muistanut enää kilppariongelmia olevankaan.

 17. Pää kainalossa says:

  Tällainen kysymys tuli eräältä lukijalta:

  “Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta vajaa 4 vuotta sitten ja kun aloin “tervehtyä” Thyroksin lääkityksen myötä, niin sain uuden ongelman: unettomuus. Olen koko elämäni ollut todella hyvä nukkuja ja enää en saa nukuttua kunnolla. Söin noin kaksi vuotta melatoniinia, mutta halusin päästä siitä eroon. Nyt olen ollut puoli vuotta ilman melatoniinia ja nukkunut jotenkin. En saa illalla/yöllä unta, vaan valvon pitkään. Samoin heräilen öisin ja saatan olla valveilla tunninkin. Otan nykyisin iltaisin magnesiumia reilusti ja tuntuu etten ilman sitä saa unta lainkaan. Lisäksi syön talvisin D-vitamiinia (arvot olivat alhaiset joskus).

  Unettomuuten ilmeisesti johtuu siitä, että THS on tällä hetkellä 0.03 eli todella alhainen. Arvo on tervehtymisen jälkeen aina ollut alhainen, mutta se on laskenut edelleen viimeisen puolen vuoden aikana tuohon 0.03:een (edellinen arvo 0.16). T4V on 14 (puoli vuotta sitten 13). Lääkitykseni on ollut reilut pari vuotta 1 kpl Thyroksin 0,1mg päivässä. Lääkitystä on koitettu pienentää joskus, mutta se ei ole vaikuttanut uniongelmiin. Voin muuten melko hyvin, mutta tiedän että voisin paljon paremmin jos nukkuisin normaalisti.

  Oletko törmännyt vastaaviin tapauksiin?
  Entä osaatko sanoa, että miten seleeni vaikuttaa vajaatoiminnan hoitoon?

  Kiitos paljon jo etukäteen kommenteista!

  Maria

  • Pää kainalossa says:

   Olen törmännyt vastaavaan muiden ja itseni kohdalla. Olen huomannut itse kärsiväni umettomuudesta nimenomaan jos Thyroxin annosta nostetaan tai TSH laskee alas. En ole varma, kumpaan unettomuus liittyy, vai liittyykö molempiin. Nimenomaan Liothyronin (T3-lääke) on auttanut minua nukkumaan hyvin! Silloinkin minulla on ollut TSH alhainen, mutta silloin se ei haittaa unta. Melatoniinia olin juuri ryhtymässä kokeilemaan, kun sain onneksi Lion siihen väliin ja se auttoi. Thyroxin ei tosiaankaan aina ole riittävä/sopiva hoito :(

   Seleeniä tarvitaan kilpirauhashormonien ns. muunnossa. Kilpirauhasen tuottama T4-hormoni muuntuu T3-hormoniksi ja myös Thyroxin, joka on T4-hormonia muuntuu elimistössämme T3-hormoniksi ja se prosessi kaipaa seleeniä. Seleeni on myös antioksidantti, eli ihan hyödyllinen muutenkin.
   T3 on tärkeä kilpirauhashormoni, sillä juuri se aikaan saa ne vaikutukset, joita kilpirauhasen pitää hoitaa, ei niinkään T4-muoto (sillä on jotain vaikutusta silti silläkin). T4 toimii ikään kuin varastona, josta T3:a tuotetaan.

   Minäkin syön D-vitamiinia ja syön sitä tällä hetkellä 75-100µg päivässä. Sillä annostuksella vereni kalsidiolipitoisuus (kertoo D-vitamiinin määrän) oli 119 nmol/l. Hyvä määrä on 80-125 nmol/l, eli siihen saa popsia yleensä enemmän kuin 20µg päivässä.

 18. Tina says:

  No niin,nyt tuli tuosta unettomuudesta asiaa,eli mulla juuri tuota vaivaa: Armour lääke ollut 11viikkoa ja tsh nyt 0,02,t3v noussut 3,3sta 5,7:ään. Mutta tuo huono unisuus, siis siten että nukahdan hyvin mutta uni loppuu jo 3.30 on tehnyt minusta aivan uupuneen, jos nyt tähän saisi apua niin tuntuu että todella jaksaisi elää, kun nyt on töissä käyminen ym. puoliunessa toimintaa väsymyksestä johtuen.

 19. hulda84 says:

  elikkäs oon 28v nainen,ja on ollut seuraavia oireita, joskus monta päivää putkeen,joskus monta päivää on hyvä olo ilman oireita..tätä jatkunut siis jo ainakin pari vuotta. nyt kuitenkin tällä viikolla melkein joka päivä ollut oireita..ja meitin sopiiko teistä kilpirauhaseen?

  heikotus
  voimattomuus
  pientä palelua välillä
  asioiden unohtelua
  keskittymisvaikeuksia
  välillä kovaakin väsymystä
  vasemmassa sääressä välillä kutinaa,ja ihottumaa,rasvauksesta jne. huolimatta
  välillä palantunne kurkussa.
  todella kuumilta tuntuvat kädet
  välil ns.tärinää kehossa
  välillä kirvelee silmiä
  välillä ärtyneisyys
  painoa on muutaman vuoden sisään tullut aika paljon lisää..(voi toki muustakin johtua)

  hemoglobiini mitattu 137,eli tosi hyvä, samoin verensokeriarvot on kohdillaan.
  ulkoilen riittävästi sekä nukun riittävästi, ja syön monipuolisesti.
  .kyseisiä oireita jatkunut vuosia jo. joskus ennenki arveltu vajista,mut sitten myöhemmissä kokeissa arvot olleetkin ihan normaaleja :0
  kävin eilen lääkärissä,joka meinas jo laittaa psykiatrille :/ ,alkaa turhauttaa,että oireita on,mutta syytä ei löydy,ja sit arvellaan olevan päässä vikaa,vaikka eihän ne sitä tietenkää lääkäris tunnusta.. joka tapauksesa,tässä viimeiset arvoni,kertokisitko mielipiteenne,kiitos. ja jos vika ei kilpparissa,niin missä sit,kun tätä yritetty jo monta kertaa tutkia ja selvittää syytä heikotukseen jne.
  S-TSH,eli tyrotropiini: 2.49,viite 0.2-5
  S-T4-Veli tyroksiini 10.6viite, 9-20
  t3v tms :5,7.viite 3,1-6,8
  tosiaan alkaa vaan turhauttaa ku lääkärit ei löydä syytä ja meinaa passittaa psykiatrille :(

 20. hulda84 says:

  mut tää väsymys tullu vasta keväällä tai talvel,samoin palantunne,heikotusta siis jo kauemmn ollut

 21. hulda84 says:

  hm… tietty unohtu viel yks “oire”mainita. eli välillä jonkinasteista ruokahaluttomuutta,joskus ei tekis oikee mieli syödä mitää,paitsi jotai kevyttä…
  jospa täs ois nyt kaikki

 22. Pää kainalossa says:

  Hei! Kuulostaa kyllä minusta ihan tyypillisiltä vajaatoiminnan oireilta. Lisäksi kun TSH on yli 2 ja T4V vain nippa nappa viiterajoissa, arvojenkin puolesta tässä on ihan vajaatoimintaan viittaavat arvot. T3V vaikuttaa hyvältä, mutta se ei ole riittävää, jos on noin paljon oireita.
  Tietysti raudanpuute voi aiheuttaa osittain samanlaisia oireita eikä pelkkä hemoglobiinimittaus kerro koko totuuttaa raudan määrästä elimistössä. Sitä pitäisi nimittäin olla varastoituneena myös riittävästi. Se selvitetään mittaamalla verikokein ferritiini- eli varastorauta-arvo. Sen yleisesti hyväksytyt viiterajat ovat noin 5 -100, mutta arvo 5-50 on kyllä (oireilevalle) huono, eli sen tulisi olla yli 50.

  Kilpirauhasen vajaatoiminnassa on mahdollista, että henkilöllä esiintyy myös liikatoiminnan oireistoa, eli sekään ei ole syy hylätä vajaatoiminnan hoitoa. Ikävä kyllä usein asia ei edisty lääkärin kanssa, joka ei asiaa hyvin tunne, vaan täytyy hakeutua lääkärille, joka on “arvoista näkymättömän vajaatoiminnan” tunteva. Tällaiselle lääkärille joutuu usein hakeutumaan kauempaakin, mutta se kannattaa. Tsemppiä kovasti avun hakuun! Jos haluat apua lääkärin valinnassa, kerro missä päin asustelet.

  • huldaaa84 says:

   asun jämsässä..
   ehkä ensisijaisesti etsin kunnanlääkäriä sairaalasta.kun on halvempi?tiedätkö sieltä ketään joka ois ns. hyvä lääkäri?entä sit yksityinen jos tuolta ei löydy?

   • Pää kainalossa says:

    En valitettavasti tiedä julkisen puolen lääkäreitä missään, (paitsi Pasi Salmelaa Oulun seudulla joskus kehuttu), jota voisin suositella. Voihan joku ollakin, mutta en ole kuullut :( Salmelallekin taitaa olla mahdollista päästä vain lähetteellä erikoissairaanhoitoon.
    Yksityisiä sen sijaan tuolla suunnalla olisi seuraavia:

    Jyväskylä:
    Anna Sillanpää, Yleislääkäri, funktionaalinen lääkäri, Lääkärikeskus Mehiläisessä. Tietää eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet, ymmärtää RT3-ongelmaa, voi määrätä Lion

    Tampere:
    - Taina Harjumaaskola, Mehiläinen, Finlaysonin alue, Funktionaalisen lääketieteen vastaanotto: http://www.funktionaalinen.fi/ (ei ota näköjään tällä hetkellä uusia potilaita, mutta tilannehan voi muuttua)

    -Henna Haavisto, yleislääketieteen erikoislääkäri, Medika Nova maanantai-iltaisin klo 18 – 20. Ajanvaraus 0400-393 765

 23. Jouni says:

  Hei.

  Löysin blogisi ja lueskelin sitä hetken ennen kuin ajattelin, että pystyisitköhän sinä auttamaan minua.

  Minulta otettiin kilpirauhasarvot jokin aika sitten; kuulemma ihan normaalin rajoissa.
  Siis nämä kaksi arvoa mitä mitataan.
  Jostain syystä ennen niin upeat hiukseni tippuvat päästä, olen masentunut, kaulani sivuille fyysisesti sattuu,hikoilen joko liikaa tai en ollenkaan, täysin voimaton olo. Ja listaahan voisi jatkaa ihan sydämen vajaatoimintaan saakka. On diagnosoitu ahdistus, paniikkihäiriö ja melkein muut mahdolliset ja mahdottoöat. Toki ikävä kyllä psykiatrisesta lääkityksestä ei ole ollut niin minkään valtakunnan hyötyä. Päinvastoin. Minä en tiedä mitä tehdä,minä tunnen sen kehossani, että vika on kilpirauhasissa, mutta koska arvot ovat normaalin rajoissa, en saa tyroksiinia.
  Melkein eniten häiritsee jatkuva kivuliaisuus kaulalla ja kaulan sivuilla.
  Minä olisin äärimmäisen kiitollinen, jos pystyisit antamaan mielipiteesi asiaan. Olen yrittänyt hakeutua kilpirauhas”potilaiden” lähelle, että kuulisin heidän oireensa.
  Ikävä kyllä itselläni on oireet, mutta ei tunnu olevan mitään tietä saada varmuus.

 24. Jouni says:

  Hei taas.
  Huomasin, että unohdin ne arvot eilisestä viestistä. Eli, TSH: 2,17 ja T4V: 18,4.
  Katkeran inttämisen (kun aloitan sen,niin ei sitä kukaan turhan kauaa jaksa) sain paikallisesta tk:sta lähetteen laajempiin kokeisiin. Selitin,että arvot ehkä on kohdallaan,mutta lähes jokainen oire löytyy. Että tietääkseni silloin jossain on pakko olla jotain vikaa. Ulla Slamalle meinasin jonottamaan,mutta 7 kuukautta…

  • Pää kainalossa says:

   Hei! En ehtinyt eilen vielä vastaamaan, mutta hyvä, että olitkin laittanut nuo arvosi myös. Onhan se totta, että noista arvoista katselemalla ei kilpirauhashäiriö tulisi juuri kenellekään lääkärille mieleen. Tosin TSH on yli 2, mikä on jo huonohko, ja jos sinä olisit jo lääkityksellä oleva kilpirauhaspotilas, niin se olisi huono. Eikö olekin paradoksaalista! Eli lääkityille suositellaan TSH-arvoa välillä 1-2.
   Mutta on hyvä, että pidit puoliasi, juuri näin! Vaikka se toisaalta varmaan on raskasta ja ikävää. Minuakin jäi kiinnostamaan mainitsemasi kaulakipu. Terveyskirjasto.fi sanoo näin: “Toisen tulehdustyypin nimitys (se ensimmäinen oli siis autoimmuunityreoidiitti, toim. huom.) on subakuutti kilpirauhasen tulehdus. Siinä esiintyy kipua kaulalla ja kilpirauhanen voi suurentua.”
   Hyvä, että sait lähetteen laajempiin kokeisiin, toivottavasti sinulta otetaan kilpirauhasen tulehdusta mittaava TPO-Ab. Sen normaali arvo on alle 35.

   Toinen asia, mikä olisi ehdottoman tärkeää, on kilpirauhasen ultraaminen. Tähänkin suhtaudutaan usein nihkeästi julkisella puolella, näin olen ymmärtänyt, mutta eräskin nainen sai muutaman vuoden (!) inttämisen jälkeen lähetteen normaalikokoiselta tuntuneen kilpirauhasensa ultraamiseen ja ultrassa paljastui, että oireiden syy oli kilpirauhasessa.

   Kertomiesi oireittesi perusteella vaikutat kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivältä, olipa syy siihen sitten mikä tahansa (subakuutti kilpirauhastulehdus tai vaikkapa solutasolla ilmenevä hormonien vaikutusten ongelma eli rT3-ongelma tai joku muu.)
   Syystä riippumatta olisi hyvä jos saisit kilpirauhashoidon kanssa katsoa, miten se vaikuttaa oloosi. Ei voi olla niin, ettei sitä vaihtoehtoa kokeilla, kun on tuollaiset oireet ja TSH yli 2.

   Ulla Slama olisi varmasti hyvä lääkäri, harmi että hänelle on noin pitkät jonot! Mutta pääsisitkö Ala-Veteliin, siellä toimii lääkäri Leena Furubacka, josta olen kuullut paljon hyvää. Lääkäriaseman nimi on Medvind. Ainakin voisit googlettaa kokemuksia hänestä ;) suosittelen!

   P.S. Ja jos saat hoidon, niin siitä se asioiden selville ottaminen vasta alkaakin ;) Eli tarkoitan sitä, että ei pidä siinäkään luovuttaa vähällä, vaan ottaa selville, miksi hoito ei tepsi (jos niin kävisi). Esim. rT3-ongelmassa Thyroxin ei auta.

 25. Jouni says:

  Tahdon kiittää oikein paljon saamastani vastauksesta.
  Ilmeisesti sitä vaihtoehtoa ei kokeilla vaikka on tuollaiset arvot ja oireet.
  Kipu joka kaulan sivuilla on ollut jo kuukauden verran vain pahenee päivä päivältä,
  mutta ongelma syntyi taas vaihteeksi siinä vaiheessa, kun eräs yleislääkäri katsoi psykiatrista diagnoosiani, niin hän ei sitten edes lähtenyt tutkimaan asiaa vaan kirjoitutti psykiatrin kautta akuuttilähetteen hoitoon.

  Näin tämä meidän maa toimii.

  Tokihan on varmasti todella mukava rentoutua muutama viikko veronmaksajien rahoilla, paitsi että en toki itse tienaa siltä ajalta.

  Minulla on jo yksi lausunto terveys- ja sosiaaliministeriöltä potilashoidosta, kun puhkesi umpisuoli jokin aika sitten, enkä meinannut saada hoitoa. Juuri psykiatrisen diagnoosin vuoksi.

  Tuo on todella kummallinen tuo kipu kaulan sivuilla, kun se alkaa, niin tulee kuin maaninen olo, kaulan sivu kovettuu kummallisesti, tuntuu että koko keho menee aivan sekaisin muutamaksi tunniksi ja erityisesti sydän vetää ihan omia tangojaan. Se, että vähän hieroo kipualueelta vähän helpottaa.

  Olen yrittänyt etsiä syitä ja törmäsin myös kilpirauhastulehdukseen.

  Kiitos vielä sinulle. :-)

 26. Pää kainalossa says:

  Tuollaisilla arvoilla kysymys voi muuten myös olla rT3-ongelmasta. (Blogissani on kerrottu mikä se on elokuussa 2012).
  Eli aina ei tarvitse olla varsinaiseta vajaatoimintaa samaan aikaan. Seuraan juuri erään henkilön hoitoa, että mihin se johtaakaan, kun vakavasta masennuksesta kärsivä henkilö saa kunnollista kilpirauhashoitoa. Minulla on hänen lupansa kertoa asiasta, mutta luonnollisestikaan en mainitse, kenestä on kysymys. Myös hänellä on psykiatrista sairaalahoitoa takanaan. Pistää oikein vihaksi, mikäli selviää, että hänen masennuksestaan ainakin osa oli kilpirauhasperäistä, koska sitä ei haluttu julkisella puolella ottaa kuuleviin korviin.
  Mutta tsemppiä sinulle!

 27. Pate says:

  Terve!!

  Vuoden(syyskuu2011) verran olen kärsinyt vähän ihmeelisistä oireista. Lääkärissä olen käynyt useamman kerran, sydän on tutkittu pererusteellisesti(kaikki ok), kilpirauhasarvot otettu kahteen kertaan jne(kaikki ok).
  Olen reilu 30-vuotias, urheilen tosi paljon 5-6 krt viikossa. Kuntosalia ja lenkkiä pääasiassa. Olen opiskellut(töissä en olisi jaksanut) niin olen juuri jaksanut näitten oireiden kanssa mistä kohta kerron.
  Oireet alkoivat yhtäkkiä viime syksynä, menin sairaalaan kun pisti kerran sydänmeen ja säikähdin siitä. Siitä seurasi huono olo ja syke tuplaantui.
  Laitettin tippaan ja se helpotti kohtauksen ohi. Diagnoosi oli jännitysniska, kaikki mahdolliset kokeet otettin ja kaikki oli kohdaallaan(sokeritolivat korkealla) ja tämä tapahtui ulkomailla. 2-3 vko eteenpäin menin kuin sumussa eteenpäin, heikko ja outo olo päällä. Olo oli tosi vetämätön ja nukuin kellonympäri jatkuvasti.

  Kaikki oli ennen tätä kohtausta todella hyvin!

  Kevyesti harjoittelun aloittelin lokakuussa uudelleen, kaikki oli kohtuullisest mutta ei normaalisti joulukuuhun asti, silloin sain uuden rintapiston mutta en mennyt lääkäriin. Kohtaus meni itsestään ohi 30 min jälkeen mutta jätti ihme olon taas reiluksi kuukaudeksi.
  Tätä samaa rallia meni kesään asti , sitten yksi lääkäri krtoi että minulla oli ja on paniikihäiriö kohtauksia vähän väliä ja nämä jättivät oudon olon aina päälle.

  Sitten sain toukokuussa lääkityksen , jota söin 6kk ilman isoapua. Toki kohtaukset pysyivät pois mutta outo olo melkein aina päällä.
  Aamuisin tosin olo on hyvä mutta päivän mittaan olo huononee ja tulee sellainen sumee ja outo olo.
  Nämä oireet mistä kerron seuraavassa kappaleessa on tullut tässä pikkuhiljaa.
  Muita oireita on , leposyke on laskenut , jalat ovat välillä jääkylmät, nilkkoja turvottaa, sekava olo(keskittymis vaikeus), välillä olen erittäin kiukkunen, välillä hikoilen paljon välillä en juuri yhtään kun liikun, uniongelmia lähinnä nukahtamis vaikeudet, vetämätön olo, alkoholia en kestä yhtään samalailla kun ennen, liikunnasta on se sitten kevyttä tai raskaampaa tulee välillä heikko-olo, outoon oloon liittyy huimauksen tunne, tosin ei sellainen että meinaisn kaatua ja närästys.

  Sisko sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, testeissä ei hänellä näkynyt mitään, joku kalliimpi testi vasta paljasti?
  Yksi lääkäri diagnoisoi ylirasitustilan mutta en usko siihen olen kyllä huilannut paljon kin tässä välissä. Voisiko tässä olla kyse kilpirauhasesta?

  Stressi taso on myös aika korkealla kun syytä ei ole löytänyt.

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Onpa pienoinen ongelmavyyhti, joo. Tuollaisiin oireisiin olen kyllä törmännyt kilpirauhaspalstoilla, eli oireillasi voi hyvinkin olla yhteys kilpirauhaseen tai ainakin hormoneihin. Minulle tulee kyllä eniten mieleen oireistasi lisämunuaisten uupumus, eli Adrenal Fatigue (AF). Se on itseasiassa urheilijoiden ylikuntoa (eli oikeammin uupumista) muistuttava tila, jossa kortisolihormoni ei ole “kunnossa”. Se voi olla levossakin esiintyvä tila. Aiheesta on lisää täällä: http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/

   Tuo stressitaso koholla -tilanne on minulle kysymysmerkki, että onko se samaan aikaan mahdollinen vaikka on lisämunuaisten uupumus, koska se kuulostaa paradoksaaliselta, jos kerran lisämunuaiset eivät toimi kunnolla (ja ne erittävät siis kortisolia, eli stressihormonia) mutta joku lukijani voisi tietää aiheesta enemmän.
   Lisämunuaisten uupumuksesesta löytyy lisää tietoa myös yllä linkittämäni sivuston eli kilpirauhanen.comin keskustelupalstalta, siellä on ihan oma “sektorinsa” lisämunuaisten toimintahäiriöille.
   Kilpirauhanen liittyy lisämunuaisten uupumukseen ainakin siten, että kortisoli vaikuttaa kilpirauhashormonien toimintaan. Kun yhden hormonin tasapaino järkkyy, se sekoittaa pian muitakin.
   Lisämunuaisten uupumusta ymmärtäviä ja hoitavia lääkäreitä voisit kysyä kilpirauhanen.comista.
   Tässä lista lääkäreistä, joista voisi olla apua. En ole 100% varma, että jokainen heistä hallitsee lisämunuaiasiat. Lisäksi joku niitä tunteva voi listalta puuttua. (Päivi Mäkeläinen ja Erkki Antila puuttuvat siksi, että heille voi olla todella vaikea päästä, Hki, Antioksidanttiklinikka) Kannattaa ehkä kysellä vielä muiden kokemuksia, jos mietit jotain tiettyä lääkäriä, kilpirauhanen.comista.

   Hki:
   - Heli Mäkilä, funktionaalisen lääketieteen lääkäri, Antioksidanttiklinikka
   - Olli Sovijärvi, Ympyrätalon Mehiläinen ja Eiran sairaala.

   Porvoo ja Hyvinkää (+Pori??):
   - Tiina Keldrima

   Alaveteli:
   - Leena Furubacka, Medvind

   Jyväskylä:
   - Anna Sillanpää, funktionaalinen lääkäri, Mehiläinen

   Vaasa ja Seinäjoki:
   - Ulla Slama, Mehiläinen (pitkät jonot?)

   Tampere:
   - Taija Somppi, Amplia klinikka
   - Henna Haavisto, Medika Nova
   - Taina Harjumaaskola, Mehiläinen, funktionaalinen lääkäri (vataanotto täynnä?)

   Turku:
   - Mika Kivimäki, Asteria

 28. Teemu says:

  Hei.

  Mielenkiintoinen blogi:) Itse olen sairastanut vajista 6 vuotta. Olen 26v. Minulla on aivan järkyttävää iltapäivän väsymystä, varmaankin sanat uupumus tai nuutuminen kuvaavat olotilaani paremmin kuin väsymys. Löysin blogisi koska kokeilin löytää tietoa Tyroksiinin otosta illalla. Haluaisinkin kysyä, että kokeilitko pitkään tyroksiinin iltaottoa ja oliko sillä minkäänlaista vaikutusta väsymykseen iltoisin? Olen bioanalyytikko ammatiltani ja hämmästyin yksi päivä kun otin kilppari näytteen, joka piti lähettää amerikkaan tutkittavaksi, koska suomessa semmoista tutkimusta ei tehdä/Ole. Selvitin sitten labrassa asiaa ja huomasin, että on kymmenkunta muutakin kilpirauhasesta tehtävää koetta, jota ei suomessa tehdä ja jota lääkärit ei edes tunne. Näillä tutkimuksilla voidaan selvittää vajaatoiminta tai liikatoiminta, joka ei selviä pelkästään S-TSH ja S-T4v kokeilla!! Jännä juttu!!!

  • Pää kainalossa says:

   Terve!
   Kiitos kommentistasi! Koitin kahlata blogia läpi löytääkseni vastauksen tuohon iltaottokysymykseesi ja olenpa tainnut unohtaa kertoa miten se vaikutti, vaikka yhdessä postauksessa lupasin niin. Voi, voi minua! Mutta minullahan ongelmana oli liiallinen pirteys juuri siihen aikaan, kun olisi pitänyt mennä nukkumaan. http://kilpirauhasblogi.com/?p=1997
   Muistaakseni ainakaan siihen en saanut ihmeempää apua annoksen siirrosta iltaan, mutta kohdallani kyse saattoi olla hieman turhan isosta Thyroxin-annoksesta. Sillä toisaalta koitin kompensoida lääkkeen tehottomuutta. Taisin noin 4 viikkoa kokeilla. Siitä ehkä ensimmäiset kaksi viikkoa koin jonkinlaista apua, mutta sitten se laimeni.
   Mielenkiintoista, että olet otattanut ilmeisesti rT3-kokeen(?) ja vähän niin kuin “alalla”. Hyvä jos ymmärrät labra-juttuja! Itse en niinkään… En olekaan kuullut noista muista Suomessa ei-otettavista kokeista. Jos saat jotain uutta selville niistä, niin kerro ihmeessä.

 29. Hei,
  Blogissani on sinun blogillesi tunnustus:

  http://www.healthberry.fi/blogit-joissa-ideaa/
  Iloista talven alkua! :)

  • Pää kainalossa says:

   Voi, kiitos, Emilii!
   Yhdessä viemme näitä aiheita eteenpäin =)

   Onko tuo tunnus jossain kopitavissa? Paneudun itse listan laadintaan (ja 8:aan satunnaiseen asiaan minusta) kun aikatauluni sallivat :)

 30. Eeva says:

  Hei,

  Lueskelin blogiasi ja ajattelin, että sinä ehkä osaisit antaa hyviä neuvoja.

  Menin alkusyksystä lääkäriin kaulan ja kasvojen voimakkaan kutinan takia. Ihossa ei näkynyt mitään ihottumaa tai muita jälkiä, eivätkä kokeillut hoidot (antihistamiini ja joku voide) tehonneet ja kutina jäi ilman selitystä.

  Äitini, lääkäri ja kilpirauhaspotilas, ehdotti kilpirauhasen vajaatoimintaa ja luettuani oireista tajusin, että minulla on niistä monia. Olen ajan mittaan ihmetellyt miksi ääneni on muuttunut käheäksi ja narisevaksi, palelen todella herkästi, kynnet eivät pysy koossa ja sormenpäät halkeilevat kuivuuttaan. Silmät ovat todella kuivat ja punoittavat jatkuvasti. Kasvoni ovat kalmankalpeat ja iho kiristää. Muistikatkojen ja sormien hidastumisen takia soittoharrastus on muuttunut lähinnä turhauttavaksi. Väsymys on jatkuvaa ja tekee kiukkuiseksi, mikä taas kiukuttaa lisää. Hiukset, jotka ennen kasvoivat kohisten, kasvavat nyt todella hitaasti.

  Meninkin toiselle lääkärille, joka heti epäili kilpirauhasen vajaatoimintaa ja lähetti minut verikokeisiin. S-TSH oli 2,9 ja S-T4-V 14,7 ja lääkäri totesi, ettei kysymyksessä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta ja kysyi, olenko ollut stressaantunut viime aikoina. Vastauksen ollessa kieltävä hän käski tulla takaisin vastaanotolle, jos oireet eivät mene ohi. Äitinikin totesi, ettei kyseessä ole kilpirauhasen vajaatoiminta ja epäili, että olen masentunut. Masentunut en missään tapauksessa ole. Mutta olen väsynyt ja väsynyt kärvistelemään. En kuitenkaan tiedä mitä pitäisi tehdä. Voisiko kyseessä kuitenkin olla kilpirauhasen vajaatoiminta?

  • Pää kainalossa says:

   Kiitos kysymyksestäsi. Tämä on mielenkiintoinen yhteydenotto, koska kun äitisi kerran on lääkäri ja itse kilpirauhaspotilas, niin mikäli sinulla on kilpirauhassairaus ja saisit siihen hyvää apua, niin äitisihän voisi ymmärtää tämän läpi Suomea vaivaavan epäkohdan ja ottaa hoitoonsa useita potilaita, joilla on nimenomaan tunnistamaton kilpirauhasen vajaatoiminta.

   Nimittäin minusta kyllä vaikuttaa ihan siltä, että sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Ensinnäkin olen kuulllut, että TSH:n tulisi olla mieluiten jopa välillä 0.8-1.8, jotta ihminen voi parhaiten. Funktionaalisen lääketieteen (www.fms.fi) mielestä raja on 2.5, tai 2. Sinulla on 2.9, eli tuolla katsannolla ei ollenkaan hyvä arvo. Se menee Suomen virallisten viiterajojen haarukkaan ( joka on noin 0.4-4.5), mutta me ihmiset olemme yksilöitä, eikä asteikko sovellu kaikille. Moni on jo täysin pois pelistä, kun TSH on yli 3, saati että se “saisi” olla 4.5.

   Sitten T4V. Mitkähän sen viiterajat olivat? Ne vaihtelevat riippuen laboratorion käyttämästä analyysimenetelmästä, voiden olla kaikkea väliltä 7-16 tai 11-25. Mutta yleisin käytetty viiteväli lienee 10-21, joten jos oletan, että se on laboratoriosi viiteraja, niin silloin arvosi 14,7 ei olisi edes puolivälin yläpuolella. Taas T4V:stä tiedetään, että potilaan paras vointi on yleensä silloin kun T4V on vähintään viiterajojen yläpuoliskossa tai mieluiten ylimmässä kolmanneksessa.

   Mutta alan parhaat lääkärit painottavat vielä, että kilpirauhasasioissa kaikkea ei nähdä laboratorioarvoista, vaan on seurattava potilaan oireita. Ja niitähän sinulla riittää ja kaikki ovat ihan klassisia oireita! Missään tapauksessa noita ei voida selittää esim. stressillä. Sinun kannattaa lukea blogista (jos et ole vielä lukenut) alkupuoli, jossa tein oman diagnoosini itse. Olin jokseenkin samassa tilanteessa kun sinä nyt, paitsi että oireisto oli vaivannut minua 20 vuotta. Terveyskeskuslääkäri ei alkanut minua hoitaa, ja sukurasite löytyy minultakin. Minulle ratkaisevaa oli mennä toisten potilaiden joukkoon keskustelupalstalle (kaksikin eri foorumia, löytyy palkista blogin oikeasta reunasta) ja löytää oireitani – sellaisiakin, joita en olisi ikinä osannut epäillä kilpirauhasen aiheuttamiksi – toisten kertomuksista ja ymmärtää, että tästä johtuu, etten ole “ihan niinkuin muut”.

   Minulle tulee heti mieleen suositella lääkäri Antti Virkamäkeä Helsingin Töölön Mehiläisessä sinulle. Hän on osaava endokrinologi, ystävällinen ja fiksu lääkäri, joka katsoo oireita, ei arvoja. Vaikka asuisit kaukanakin, niin kannattaa sitten vaikka matkustaa :) Muitakin hyviä lääkäreitä on, ja Facebookissa olevasta ryhmästä (suljettu ryhmä, pyydä jäseneksi pääsyä) nimeltä Kilpirauhanen löytyy heidän nimiään. (Tai tätä Kysy! -palstaa ylöspäin rullaamalla)

   Tosiaan noin klassisilla oireilla minusta olisi ihme, ellei kilpirauhashäikkää olisi. Siis suuri ihme. Toivottavasti saat apua oireisiisi ja voisit kertoa äidillesi, että tällaista täällä Suomessa esiintyy; oireilevia, huonosti voivia potilaita on pilvin pimein, heillä on vain “liian hyvät arvot” joka estää hoidon saamisen. Törmään heihin apteekissa turhauttavan usein. (Lue postaus http://kilpirauhasblogi.com/?p=2722) Jos äitisi tajuaa, että tällainen epäkohta on olemassa, muttei tee sopivaa potilastyötä auttaakseen kaltaisiasi, ehkä hän voisi vihjaista jollekin kollegalleen, joka tekee?

   Eikä tekemätön työ todellakaan rajoitu vai hoidotta oleviin potilaisiin; monilla kilpirauhaspotilailla on edelleen vajaatoimintaoireita, koska erityisluvallista Liothyroninia tai eläinperäisiä Armour Thyroidia tai (Erfa)Thyroidia ei uskalleta ja/tai ymmärretä käyttää tarpeen tullen.

   Meni pieneksi palopuheeksi sinulle, vaikka osoite olikin äitisi, anteeksi! Mutta en voi olla käyttämättä tilaisuutta viedä asiaa eteenpäin kun haistan mahdollisuuden =) Tietenkin on mahdollista, etten satunnaisena bloggaajana vakuuta äitiäsi millään lailla eikä aina se oma jälkikasvukaan vakuuta (nim. koettu on muissa yhteyksissä ;) ) ja se on toisaalta luonnollista, mutta… istutetaan nyt kuitenkin tällaisia ajatuksen siemeniä tähän ja katsotaan miten käy :)

   Enkä ole itse keksinyt näitä asioitani tietenkään, vaan lukenut kilpirauhastutkimukseen perehtyneiden potilaiden kommentteja ja seurannut funktionaalisen lääketieteen edustajien kirjoituksia aiheesta:
   mm. http://www.violetlight.fi/Pdf/Kilpirauhanen_Lahti_4.pdf ja
   http://fms.fi/kilpirauhasenvajaatoiminnasta/

   sekä viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä kokenut asian itse ja sen lisäksi lukenut kymmeniä vastaavia tapauksia, eli että kilpirauhassairautta ei voi todeta pelkän TSH + T4V -verikokeen perusteella.
   Ja kuinka moni ei ole kertomassa omaa tapaustaan, koska ei osaa edes epäillä kilpirauhasta?

   Mutta siis: sinuna menisin kilpirauhasasiat osaavan lääkärin luo (ja huom! siihenkään en voi suositella jokaista pertti perusendokrinologia, vaan tutustu potilaiden kokemuksiin!) ja ottaisin selvää erilaisista hoidoista, nuo keskustelupalstat http://www.kilpirauhas.info ja http://www.kilpirauhanen.com ovat hyviä ja asiantuntevia paikkoja siihen. Ei mitään musta tuntuu -palstoja, kuten helposti nettikeskustelusta ajatellaan. Monilla on ollut aikaa ja energiaa selvittää asioita todella juurta jaksaen ja esimerkiksi amerikkalaista tutkimusta lukien. (Tutkimuksen puute on toisaalta yksi aihepiiriä vaivaava asia, mutta siksipä juuri ei voida mielestäni väittää, etteivätkö potilaat olisi alidiagnosoituja – alihoidettuja).
   Onnea hoidon etsintöihisi, uskon, että saat vielä asiaan selvyyden ja kuulisin mielelläni jatkosta!

   P.S. Huomasin juuri, että proviisori-toimittaja Emilii Dove on kirjoittanut hyvän artikkelin Terve Potilas -lehteen kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon ongelmista, suosittelen sinulle (ja äidillesi) sen lukemista! Siihen pääsee hänen bloginsa kautta. (Lehtiartikkelin lukeminen vaatii Lehtiluukku-palveluun rekisteröitymisen, mutta on sen väärti. Terve potilas -lehteä jaetaan maksutta myös mm. terveyskeskuksissa.) Linkki blogiin: http://www.healthberry.fi/kilpirauhasen-vajaatoiminnan-diagnosointi-ja-hoito-pitaa-uudistaa/

 31. Kirsikka says:

  Heippa! Minun tarinani alkaa jokseenkin siitä, että suuremman osan elämästäni olen palellut ja yrittänyt pysyä hereillä. Mahan toiminta on ollut hidasta niin kauan kuin muistan, ihoni on ollut kuiva ja karhea niin kauan kuin muistan. Matalaa verenpainettani eivät edes raskaudet ole onnistuneet nostamaan. Ikää on 32 vuotta, olen synnyttänyt kolme lasta, vuosina 2006, 2008 ja 2010.

  Sain alkuvuodesta tk-lääkäriltä kokeilumielessä tyroksiinia. Tätä edelsi käynti sisätautilääkärillä ihan muusta syystä, jonka johdosta aloin tutkia mitä kerrotaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Yllätyksekseni huomasin, että olin tuntenut/tunsin monia oireita, joita sairauteen kerrottiin kuuluvan. Kilpirauhas-arvot otettiin. Helmikuussa 2012 arvoni olivat TSH 0,70 ja T4V 11,6. Tk-lääkäri suostui, että tyroksiinia voidaan kokeilla, vaikka arvoni olivatkin viiterajoissa. Aloitin tyroksiinin ja pikkuhiljaa olo parani, vaikkei mitään ihmeellistä tapahtunutkaan.

  Purkki tuli tyhjäksi ja päätin etten mitään lääkettä tarvitse, eikä minulla mitään vajaatoimintaa ole. En hakenut uutta purkkia. Kolmisen kuukautta meni ilman tyroksiinia, kunnes aloin tuntea olon huononevan. Menin labraan ja uusin reseptini. Viimeisimmät labratulokseni parin viikon takaa TSH 1,2 ja T4V 14,3. Arvot näyttivät melkoisen hyviltä, mutta aloitin uudelleen tyroksiinin koska olo oli huono.

  Tänään kävin Mehiläisessä endokrinologilla. Tulos: Mitään kilpirauhassairautta ei ole, tyroksiinin voi lopettaa. Labra-arvoni ovat niin hyvät, että se sulkee pois sairauden. Väsymys ja raskas oloni johtuvat siitä, että olen väsynyt/rasittunut elämästäni ja lapsistani. Hikoilun loppuminen johtuu hormonikierukasta ja aiemmin tapahtunut hiustenlähtö on johtunut raskauden ja synnytyksen vaikutuksista. Tyroksiinin aiemmin tuoma parannus olotilaani on täytynyt olla voimakas plasebovaikutus.

  Asia selvä. Lykkäsin tyroksiinipurkin kaapin perälle. Että se siitä. Ilmeisesti olenkin vain väsynyt äiti?

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Vastaukseni tulee roisisti myöhässä, mutta olen tosi pahoillani siitä, että sinulle on sanottu noin. En osaa muuta sanoa kuin että sinuna en kyllä uskoisi tuota tuomiota, enkä luovuttaisi. Olikohan läääkärisi sama kuin minulla, jotenkin rohkenen epäillä? Koska olossa tapahtui paranemista, voisi ajatella, että lääkkeestä ON hyötyä. Olen vain tullut siihen tulokseen ihmisten kokemuksia luettuani monilla kilpirauhaspalstoilla, että jos olo on huono kun arvot ovat viitteissä, niin useinkaan ei ole kyse “kilpirauhasen vajaatoiminnasta” vaan enemmänkin siitä, että kilpirauhashormonit eivät toimi solutasolla niin kuin pitäisi. Siis joko rT3-ongelmasta tai lisämunuaisten uupumuksesta. Entä oliko aivolisäkeperäinen vajaatoiminta suljettu pois? (Eli siis TSH on alhainen siksi, ettei aivolisäke eritä TSH:ta normaalisti ja sen seurauksena T4V laskee.)
   Niistä sinun kannattaisi etsiä tietoa seuraavaksi jos vain aikaa ja voimia löytyy. Blogini linkit auttavat alkuun.

 32. Helena says:

  Hei,

  Oma tilanteeni kuulostaa aikalailla samanlaiselta kuin Kirsikalla. Olen yrittänyt kahlailla mahdollisia lähteitä, että onko vikaa kilpparissa vai korvien välissä. Sisätautien erik. lääk. sanoi että arvot ok kuin myös terveyskeskusessa myös. Huhtikuussa arvot TSH 1,11 (viite 0,4-4,5), T4V 9,3 (viite 7,0-16,0). Olo kuin märällä rätillä. Nyt marraskuussa TSH1,1 (viite 0,3-4,5) ja T4V 13 (viite 10-21). Ja olo on ihan kuoleman väsynyt.

  Olen pähkäillyt, että onko nämä arvot sentraalisen vajaatoiminnan? Jos joku osaisi selventää asiaa enemmän, tai jos jollain on omakohtaista kokemusta tämänkaltaisita arvoista, niin olisin erittäin kiitollinen kokemuksista. Oirelistalta pystyisin ruksaamaan lähes kaikki kohdat!

  • Pää kainalossa says:

   Hei! Kiitos kommentista, arvot voivat viitata sentraaliseen, joskin olen siinä mutu-käsityksessä, että siinä TSH laskee vielä alemmas. Oletko pyytänyt sentraalisen vajaatoiminnan tutkimista? Jos erikoislääkärit katsovat, ettei sen tutkimiselle ole syytä, niin en osaa sanoa, onko se arvio oikea vai ei. Veikkaisin, että he osaavat arvioida sen, koska se sentään opetetaan lääkiksessä, toisin kuin sellainen tilanne, etteivät solut pysty hyödyntämään kilpirauhashormoneja. Eli he eivät tunne/tunnusta rT3-ongelmaa, eivätkä lisämunuaisten uupumusta. Jos olisin sinä, teettäisin kilpirauhaspaneelin MDD:llä. Siinä näkee onko kyse rT3-ongelmasta. Anteeksi, ettei minulla ole tällä hetkellä mahdollista laittaa sen teettämisohjeita blogiin, mutta laitan asian mieleeni, aika moni varmaaan kaipaisi neuvoja. Soittamalla MDD:lle saisit lisää tietoa, varmaan myös http://www.kilpirauhanen.comista.

  • naatinnuttu says:

   mulla arvot tsh 0,98 ja t4v 13,9. Samat viitteet kun sulla. Arvot olleet tuon suuntaisia aina. Yleensä 0,20 ja 10 tienoilla.
   Oireet myös moninaiset. Sain tänään kuulla että arvoni eivät viittaa sentraaliseen eikä muuhunkaan. Ja että on turha etsiä syytä oireisiini 25g painavasta rauhasesta. Tämän sanoi alan lääkäri. Joten kai se on uskottava että vikaa ei ole.

  • Kirsikka says:

   Heippa, täällä Kirsikka. Kirjoittelin tänne joulukuulla muistaakseni. Mitäs kuuluu esim. sinulle Helena? Itselleni kuuluu semmoista että palasin hoitovapaalta töihin helmikuun alussa, osittain senkin takia, että pääsen kotoa vähän “tuulettumaan”. Josko sekin vaikka parantaisi oloa. No ei siinä mitään, yritän skarpata töissä ja tehdä työni niin hyvin kuin pystyn.
   Eilen olin työterveyslääkärin vastaanotolla oirepaljouteni kanssa. Mikä ikinä vaivaakin, se vaikuttaa työn tekoon. Jatkuva unohtelu ja heikko keskittymiskyky vaikeuttavat työtä. Aamuvuorosta kotiin palatessa lapset ja mies saavat nauttia sohvalla pilkkivän puolikuolleen äipän seurasta. Aamulla herätessä sen melkeinpä tietää onko edessä hyvä vai huono päivä. Tavarat putoilevat käsistä, ihmettelen kun olen nykyään käsistäni niin “kropelo”. Joinakin aamuina kädet ovat puutuneet olkapäistä sormenpäihin. Kun kaavin kakkutaikinaa vuokaan, saan tehdä töitä että jaksan pidellä taikinakulhoa vasemmassa kädessä.
   Työterveyslääkäri kuitenkin KUUNTELI minua ja määräsi lisää verikokeita. Mm. lisää jotain hormonikokeita, kun kerroin etten ole käyttänyt deodoranttia n. neljään vuoteen, koska se on tarpeetonta, kun en hikoile jaenkä haise hielle. Ja antoi luvan ruveta syömään tyroksiinia, vaikka kilppariarvot ovat kunnossa. Nyt 14.3. arvot olleet TSH 0,91 (0,3-4,2) ja T4V 13,3 (12-22), suluissa viitearvot. Olen toisaalta helpottunut, toisaalta pattitilanteessa. Mitä lopulta uskoa, omia tuntemuksiaan, vai sitä että labra-arvot ei näytä mitään kovin ihmeellistä. Välillä on tunne, että kuvittelen kaiken, välillä taas olen täysin varma siitä että minulla on oireita jotka eivät kuuluu normaaliin elämään.
   No, jatketaan. Odotan mielenkiinnolla uusia labratuloksia.

 33. PennyPiste says:

  Hei!

  Olen kymmenen vuoden aikana käynyt lääkäreillä eri vatsaoireiden vuoksi, jotka nyt ovat menneet sietämättömiksi. Yleensä diagnoosi on ollut ärtynyt suoli -oireyhtymä, ymmärrettävistä syistäkin tietysti, kun vatsa on turvonnut kuin ilmapallo (siis todella!), on ummetusta ja vatsakipuja sekä pahoinvointia. Oireet ovat pahentuneet vuosien myötä, mukaan tullut lähes kaikki kilpirauhasen vajaatoimintaan liitetyt oireet. Kävin loppuvuodesta kolmissa verikokeissa kuukauden välein ja tulokset näyttivät tältä:

  -TSH 6.47 (viitearvot 0.4-4)
  S -PRL 765 (viitearvot 50-500)
  S -T4-V 15 (viitearvot 9-19)
  Näistä en tiedä, onko merkitystä:
  fP-KolLDL 3.8 (viitearvot <3)
  fP-Kol 5.5 (viitearvot <5)

  Tämän jälkeen lääkäri halusi ottaa seurantaverikokeet kuukauden päästä. Ne näyttivät tältä:

  S-TSH 5.16
  S-T4-V 13
  S- PRL 691

  Tämän jälkeen lääkäri sanoi, ettei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska arvot eivät ole nousseet entisestä (tätä ihmettelin suuresti, olivathan ne silti selvästi koholla), mutta määräsi kuitenkin kolmannet verikokeet. Tulokset:

  S-TSH 6.52
  S-T4-V 13
  S- PRL 1880

  Nyt lääkäri määräsi ajan endokrinologille ja ja myös magneettikuvaukseen, koska tuo PRL oli noin koholla. Aika endokrinologille vasta kuukauden päästä. Tiedän, että kk:n odottelu saattaa olla vähän, mutta siihen mennessä minulta on mennyt 4 kk:tta hukkaan, vaikka arvot ovat koko ajan olleet koholla. Opiskelu on ollut pakko jättää, kun ei jaksa ja koska lukemisen ymmärtäminen on kertakaikkisen mahdotonta. Kysyisin nyt kahta asiaa:

  1. Miksi lääkärin diagnoosissa menee niin kauan, vaikka labra on kertonut selvästi, mistä on kyse? Varsinkin kun lukee paljon tarinoita, joissa on ollut kilpparin vajaatoiminta, vaikka arvot ovat olleet viitearvojen sisällä.

  2. Voiko tuo käsittämätön vatsan turvotus, vatsakivut ja pahoinvointi olla oireina kilpirauhasen vajaatoiminnassa?

  Kiitokset blogista!!

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Ikävää, että olet saanut painia huonon olon kanssa, toivottavasti siihen saat pikaisesti apua.
   1. Osaan vain arvailla miksi diagnosointi kestää niin kauan. Tässä on lainaus Lääkärilehdessä olleesta kirjoituksesta otsikolla Kilpirauhaskokeiden tulkinta voi olla pulmallista (juu, usein on toim.huom.) (9/2012 s. 685 – 691): “Poikkeavien kilpirauhaskoetulosten tulkinnassa ei ole syytä hätäillä. On pohdittava onko kyseessä laboratoriomääritykseen liittyvä ongelma tai normaalitilanteen variantti, sairauden tai lääkehoidon vaikutus vai todellinen kilpirauhassairaus, joka voi olla pysyvä tai ohimenevä. Syyn selvittäminen vaatii oireiden tarkkaa ajallista kartoitusta suhteessa laboratoriokoetulosten muutokseen. Usein vasta seuranta sekä mahdollinen hypo- tai hypertyreoosin hoitokokeilu varmentaa diagnoosiepäilyn.”
   Sanallakaan tuossa kirjoituksessa ei pohdittu potilaan vointia ja arkipäivän elämää, millaista se on, miten ihminen selviytyy. Eli ehkä lääkärit eivät vain ymmärrä miten invalidisoivia oireet monesti ovat. Kun sitten aina on joukossa näitä “arvot ihan pielessä – ei mitään huomattavia oireita” tapauksia, joihin lääkäri voi vedota mielessään kenties?

   2. Ja oireilusi voi olla epäsuorasti kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää; monilla vajaatoimintapotilailla (gluteeni)viljat ja maitotuotteet aiheuttavat vatsaongelmia. Siihen auttaa gluteeniton ruokavalio, ja jos maito aiheuttaa oireita niin maidoton.

 34. Iida says:

  Moi!
  Olen ravannut hiusten lähtöni vuoksi lääkärissä ja kukaan ei tunnu tietävän mistä se johtuu.. Hormonikierukka?! Haittavaikutuksena on hiusten lähtö mutta lääkäri kehtaa väittää että hormoni määrä on niin pieni että sillä ei ole vaikutusta.. Soitin endolle voiko olla mahdollista että tyroksiini ei sovi minulle että se tekee hiusten lähdön? Vastaus oli ei… Olen ihan hukassa koska hiuksia lähteen tukuttain ja lääkäri laski tyroksiinin puoleen taplettiin joka oli ennen 2 (lasten tbl) tällä hetkellä arvot tsh 1.9 > 0.3-4.5
  t4 v 12 >10-21 t3v 4.3 > 3.5-6.5 eli pientä epäilystä hänellä taisi olla koska lääkkeen laski:( seuraava aika vasta huhtikuussa! Toinen ongelma on kun t4v on ollut aina noin matala olen sitten syönyt puoliskan tai kaksi tyroksiini tbl???? Epäilen että oireeni johtuvat juuri matalasta t4v:stä ja t3:sta,olenko väärässä? Kiitos jos viitsit vastata:D

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   1. Kauanko olet ravannut lääkärissä hiustenlähdön takia?
   2. Kauanko olet syönyt kilpirauhaslääkettä? JA: millaisilla lähtöarvoilla sait lääkityksen?
   3. Oliko sinulla hiustenlähtöä ennen kun sait kilpiraauhaslääkityksen?
   4. Oliko annoksesi siis ennen 2 lasten tablettia (50µg) ja laskiko lääkäri sen 1/2 lasten tablettiin (12,5µg)? Kuulostaa tosi pieneltä annokselta.

   Olivatko nuo arvot mitattu 1/2 tabletin annoksella vai 2 tabletilla? T4V on tosiaan liian matala, johan lääkärin käsikirjakin neuvoo, että hoidossa olevilla potilailla T4V olisi parasta olla viitevälin puolivälin yläpuolella. Joka tapauksessa kuulostaa hullulta, että kun hiuksia lähtee, joka saattaa hyvinkin johtua kilpirauhashormonien puutteesta, ja jota voisi kokeilla hoitaa joko nostamalla Thyroxinia TAI ottamalla eläinperäinen lääke/ Liothyroniini (molemmissa on T3-hormonia) käyttöön, niin sitten vaan lasketaan annosta! Ei jjummarra.

   Lääkärisi hoitaa ilmeisesti TSH:n mukaan, eikä tiedosta, että itse kilpirauhashormonienkin määrä on voinnin kannalta oleellinen. Kun T4V ei ole hoidon aikana koskaan ollut tuon korkeampi, se ei ole hyvä asia, kun kerran oireilua on.

   Hormonikierukka ei ehkä ole syyllinen, eikä Thyroxin lääkkeenäkään, vaan Thyroxinin väärä annos. Ehkä T4V ei ole pystynyt nousemaan tuon korkeammalle, koska melkein kenelle tahansa 50µg on liian pieni annos. Thyroxin itsessään ei aiheuta haittavaikutuksia, koska se on ihmiselle luontainen aine. Vain jos keho saa sitä väärän määrän, keho voi oirehtia liika- tai vajaatoiminnan oirein. Pharmaca Fennicassa lukee Thyroxinin haittavaikutusten kohdalla näin:
   “Tyroksiinin vakavat haittavaikutukset muuten terveillä hypotyreootikoilla ovat harvinaisia. Haittavaikutukset johtuvat yleensä annoksen liian nopeasta nostamisesta tai liian korkeasta ylläpitoannoksesta. Tällöin saattaa esiintyä hypertyreoosin kaltaisia oireita, kuten sydämen nopealyöntisyyttä, rytmihäiriötä, ripulia, laihtumista, lämmönsietokyvyn alenemista, unettomuutta ja kiihtymystä. Erityisesti sydänsairailla potilailla voivat sydämeen kohdistuvat haittavaikutukset (angina pectoris, rytmihäiriöt, sydäninfarkti) olla hengenvaarallisia. Pitkään kestänyt tyroksiiniylilääkitys saattaa lisätä osteopenian ja osteoporoosin riskiä. Puhtaiden tyroksiinivalmisteiden aiheuttamat allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia.”
   (Mietityttää muuten tuo osteopenia/osteoporoosi -huomio; onkohan sitä tutkittu, että voisiko Thyroxin-hoitoon liittyä joillain potilailla magnesiumin puute (ja mistä syystä?) – magnesiuminpuutehan on myös yhteydessä luiden haurastumiseen. Kun suonenvedot tuntuvat olevan yleisiä Thyroxin-potilailla ja ne voivat olla magnesiumin puutteesta johtuvia. Ja tämä oli vain tällainen ihan oma pohdinta ;) )

   Myös matala T3V voi aiheuttaa oireita potilaille ja on yksilöllistä, mikä arvo on kenellekin paras. En voi tietenkään olla varma, että hiustenlähtösi johtuu kilpirauhasesta, mutta siksi kysyinkin nuo alun kysymykset tarkentamaan tilannettasi.

   • Iida says:

    Kaksi vuotta olen syönyt tyroksiinia TSH oli silloin 3.1 (muut arvot samat)
    Arvot ovat mitattu 1 tbl “vaikutuksella” viime viikolla.
    Puoli vuotta oli ensimmäinen kerta kun mainitsin siitä lääkärille,nyt on normaali tk lääkäri ottanut hormoonikokeet lisämunuais,kilppari kokeet ym ja kaikki näyttäisi siltä osin olevan kunnossa tosin hän väitti minulle myös että minulla ei ole vajaatoimintaa lainkaan koska arvo ovat niin mahtavasti viiterajoilla.. mutta kun aloin kysylemään häneltä voiko kenties olla solutasolla ongelmaa ja miksi T4V ei nouse niin vastaus oli vaan että se ei saakkaan nousta,ja ei sellaista ongelmaa olekkaan..Jos itse en olisi yhtään perentynyt tähän asiaan niin makaisin sängyn pohjalla tälläkin hetkellä ja odottaisin vaan että kyllä se piristys ruiske joskus sieltä tulee..
    Ei ole koskaan enemmin ollut hiusten lähtöä
    ja hiustenlähtöä oli ennen lioa.Tosin kierukan laiton jälkeen tämä alkoi..voiko näillä olla jotain yhteis juttuja?
    Noh,takaisn aiheeseen Lio. Purkki on kotona unohdin mainita siitä.. alotus oli minulle ihan järkyttävä tai toisin sanoen sekavan ihana koska 2tbl tyroksiinia ja lio päälle aiheutti ensin tajuttoman ihanan olon..Hei mä paranin tästä kaikesta kahdessa päivässä..olo oli mitä mahtavin tein kaikki mitä oli jäänyt rästiin, siivosin tein ihan kaiken ja lapsen olivat niin onnellisia pirteästä äitistä. Sitten takapakki.. kaulaa kuristaa hirveä olo, liikatoimintaako?! eli nyt vasta sinun tekstisi luettuasi olisi pitänyt tajuta että mielummin aloittaa vajaalta kun täydeltä annokselta(mutta kun ei ole lääkäri:). Nyt onkin korkea kynnys aloittaa uudestaa lio koska pelkään niitä järkyttäviä oloja jotka tuli..Lääkäri joka tyroksiinin/lion määräsi on yksityispuolella ja ihan järkyttävät jonot. Seuraava kontrolli huhtikuussa ja sinne asti pitäis pärjätä omin voimin:(

 35. heidi says:

  Hei!

  Olen tässä viime päivät lueskellut kilpirauhastietoutta, koska aloin epäillä jotain siihen liittyvää vaivaa itselläni. Kun nyt mietin taaksepäin vuosien takaisia lääkärissä ravaamisen syitä, niin niistä monet viittaisivat johonkin kilpirauhashäiriöön. Taustalla on masennusta, todella epäsäännöllisiä ja runsaita kuukautisia, alentunut kuulo toisessa korvassa, haluttomuus, muistiongelmat, matala ruumiinlämpö ja paleleminen, kuiva iho ja limakalvot, kuivat ja väsyneet silmät, omituinen kivun/paineen tunne kurkussa… Opiskelin aiemmin laulunopettajaksi, kun minulla alkoi ilmetä noita kurkkukipuja etenkin laulaessa, minkä takia ravasin foniatrilla, joka ei löytänyt mitään selitystä kivuilleni. Sittemmin olen lopettanut lauluopintoni enkä ole laulanut vuosiin, mutta kurkkukipu on ja pysyy.

  Viime kesänä kävin molemmissa tähystyksissä kroonisen ripulin takia, mutta mitään ei löytynyt. Diagnoosiksi sain ärtyneen suolen oireyhtymän, jonka kanssa olen yrittänyt elää. Suurimpana ongelmana on nimenomaan tuo joka-aamuinen ripuli. Oikeastaan kysymykseni on tämä: voiko kilpparin vajaatoiminta aiheuttaa ripulia? Yleensä kun siihen vaivaan liitetään päinvastoin ummetus.

  Kävin pari viikkoa sitten tk-lääkärin vastaanotolla kuukautishäiriöitteni takia ja pyysin päästä kilpirauhasverikokeisiin. Arvot olivat: TSH 6,5 (0,27 – 4,2) ja T4V 14,3 (11 – 22). Lääkäri kertoi tulokset puhelimitse ja totesi, että nyt seurataan tilannetta ja käyn uusintakokeessa huhtikuun alussa. Ei muuta. Hän ei edes tiedä oireistani mitään, koska olen käynyt hänellä vain noiden kuukautisongelmien takia ja aina tuntuu olevan niin kova kiire, ettei siinä edes ehdi käydä koko sairaushistoriaa läpi. (Olen vasta muuttanut ja lääkäri on uusi tuttavuus.) Tässä nyt arvon, että menisinkö jollekin yksityiselle kysymään toisen mielipiteen noista veriarvoista ja lääkityksen tarpeesta vai kärvistelenkö tuonne huhtikuulle.

  • Pää kainalossa says:

   Pahoittelen, kun vastaaminen osalle kysyjistä on jäänyt ):
   Vaikka vastaukseni tulee hyvin myöhässä niin lyhyesti: ripulioireita on muillakin samoista ongelmista kärsivillä, eli jokin sellainen elimistössä lienee pielesä, joka sekoittaa sekä kilpirauhasta, että suolistoa. Varsinainen vajaatoiminnan oire ripuli ei ole, mutta olihan minullakin hikoilua, vaikka se on liikatoiminnan oire, joten oireet voivat myös sekoittua. Mistä se johtuu, en tiedä osaako kukaan sanoa, asiaa on tutkittu aivan liian vähän. Tai ainakaan minulla ei ole tietoa tutkimuksista “hyväarvoisilla mutta huonosti voivilla” potilailla.

   Sinänsä sinulla ei tuo uusin TSH-mittaus ole edes lähellä hyvää arvoa (paitsi joidenkin lääkäreiden mielestä, huoh)

 36. naatinnuttu says:

  Hei kaikki. Täällä on paljon tietämystä ja kohtaloita. Oliskohan kellään kommenttia mullekin? Olen 44v ja vuodesta 99 lähtien ollut “sairas” kaikella mahdollisella tavalla. sitä ennen ei särkenyt eikä ahdistanut eikä muutakaan. Minusta on tutkittu aika paljon kaikkea, ja sen johdosta olenkin se hankala potilas (hoitajakin itse vielä =) )joten siis luulosairas.

  99 sairastuin kylmäurtikariaan joka alettuaan sai minut sekaisin. ( autoimmuunisairaus) Sekaisin siksi että meni puoli vuotta eikä tk tiennyt mikä minun on. Minusta tehtiin pää-ongelmainen ja määrättiin masennus,ahdistus,psyykelääkkeitä. Mitään niistä en syönyt. Samalla sairastuin paniikkihäiriöön. Urtikaria diagnoosi tuli välittömästi kun sain vihdoin lähetteen ihotaudeile jossa lääkäri totesi sen heti. Sanoi että paniikkihäiriö on seurausta urtikariasta,koska se on niin pelottava että luulee kuolevansa, kuten minusta tuntuikin.

  minusta tutkittiin pää monella tavoin kun epäiltiin MS tautia, epilepsiaa,kasvaimia ym ym. Onneksi ei ollut.

  Koko ikäni olen kärsinyt erilaisista allergioista jotka vanhentuessa vain lisääntyneet. 99 ruokavaliosta poistuivat kala, muna, kaikki kotimaiset viljat,hedelmät,mausteet yms.
  Söin vain lihaa,perunaa,riisiä ja kasviksia ja marjoja.

  2000 luvun aussa menetin äkillisesti kuuloni. En kokonaan vaan siitä lähtien huonontuen nopeasti.Mukana hirveä huutava tinnitusääni, ääniyliherkkyys ja korvien särky. Syytä ei koskaan löytynyt. Etsin edelleen vaikka minua ei enää tutkita kuten tehtiin sen ilmaantuessa.
  Joka paikkaa on särkenyt vuosia. On annettu fibro diagnoosi kun muuta syytä ei löydetty vaikka myös etsittiin.

  Ennen minulla oli monta rautaa tulessa ja tein vaikka mitä, vaikka oli monta pientä alstakin,nyt jaksan juuri nousta huonon yön jälkeen viemään lapset kouluun. Takaisin tullessa menen takaisin sänkyyn. En saa tehtyä oikein mitään. Ajattelen tekeväni ja pitäisi tehdä mutta…

  Palelen paljon. Saunassa istun joka ilta. Kylmyys hyytää varsinkin raajoja ja se on kuin jäätävää poltetta. Olkapää on leikattu kipuilun vuoksi, ranne tulossa. ( jännetuppi,tenniskynnerpää ja ahdas olka todettu molemmilla puolilla)
  Kaikki nivelet särkevät ja ovat hyvin kivuliaita. etenkin olkapäät,polvet, lonkka,peukalot ja nyt viimeisenä uutena akillesjänteet.
  Olen väsynyt ja kuitenkin myös en saa unta iltaisin. Kun nukahdan aamuyöstä voisin sitten nukkua vaikka iltapäivään kuten teen viikonloppuisin. Uni ei anna lepoa.

  Välillä hikoilen kun mikä joka voi tietysti olla myös ikään liittyvää.
  Olen ylipainoinen mutta vain n 10kg. Pois en saa niitä päin vastoin alkanut tulla lisää. En jaksa liikkua enkä urheilla vaikka tiedän että pitäisi.
  Oireet joita täällä on listattu löytyvät lähes kaikki minulta. Sellaisetkin joita en ole edes mieltänyt oireiksi vaan allergiaksi tai olen vaan tottunut elämään niiden kanssa.

  Tilasin juuri labrojeni tulokset v. 99…. Luulin että voisin olla vajaatoimintainen vaikka olen myös aina ollut viitearvojen sisässä. Sisarella myrkkystrruma ja muillakin perheenjäsenillä/ suvulla vajaatoimintaa sekä struumia.

  Arvot ovat vuodesta -99 olleet T4v ssä 9-13 välissä. ( 10-24)
  Ja TSH ssa 0,23- 0,80 välissä. Vain kerran piikkinä 1,16

  Eli tsh ei ole vajaatoiminnassa tuon mukaan mutta mikä merkitys on t4vn alhaisuus kun sitä kai pitäisi seurata enemmän? Vai unohdanko kokonaan kilppari ongelman?

  En edes jaksa kirjoittaa kaikkea mitä muuta on mutta tiedän että en ole minä. Avioelämää ei juuri ole… se vaan kuihtui pois. Haluja ehkä olis mutta ei jaksa vaivaa …ei edes oikein kiinnosta. Sekään ei ole minua. Myös muistiongelmat uusia, en muista ihmisten nimiä ja lappuja kertyy joita en sitten muista lukea. =)

  Auttakaa mäessä että lähdenkä vääntään edelleen lääkärien kanssa. Vai onko turhaa. Olen vaan viimeaikoina lukenut niin monta tarinaa viitearvojen sis olleista arvoista, jotka ovatkin jotain muuta kuitenkin.

  Sain vaatimalla uudet lähetteet ja TSH nyt 0,98 T4v 13,1 TPO 35 T3v 4,6
  Rahaa ei ole yksityiselle, ei tosiaankaan ole. Ei edes vaikka olisi terveydestä kyse. Olen ollut jo pitkään työkyvytön enkä saa minkäänlaisia tukia enkä sairaspäivärahoja. Olen vaan ja mietin että kauanko jaksan tällaisena ja rahattomana.

  Eli anybody…something …

  • Pää kainalossa says:

   Voi naatinnuttu.. Anteeksi kun en ole ehtinyt vastata. Oletko löytänyt itsellesi mitään vertaistukiryhmää? Niissä olisi porukkaa vastaamassa heti eikä viidestoista päivä… Ainakin Facebookissa on tällaisia aktiivisia ryhmiä, joissa on monipuolista kokemusta. Jos ei ole facebookissa niin ihan sitä varten kannattaisi perustaa tili, vaikka salanimellä, jos ei halua siellä aktivoitua ja tuttaviltaan kaveripyyntöjä. Uups, toivottavasti en kannusta nyt mihinkään kiellettyyn facebookissa.. Ainakin siellä näkyy paljon muitakin kuin kastenimiä ;)
   Toinen asia on se, miten pääsisit hoitoon… Se kun olisi erityisen tärkeää. Sukulaiset? Lainaisiko joku rahaa? Pystytkö myymään MITÄÄN sen arvoista, että pääsisit kunnon lääkärille. Kyllä noihin vaivoihin varmaan olisi olemassa helpotusta, kun vain pääsisit kokeilemaan edes vaikka Thyroxinia + Lioa (halvempaa kuin eläimperäinen lääkehoito). Sulla kun on sukurasitustakin… Grrr, mikseivät ne hoida?!
   Kyllä jotkut tk-lääkäritkin saattavat aloittaa T3:n, mutta ovathan he hyvin harvassa. Missä päin asut, jos jollain olisi kokemusta tk-lääkäristä siellä päin?

 37. yliväsynyt says:

  Täällä myös useista oireista kärsitty jo vuosia ja muuta diagnoosia en tunnu lääkäristä saavan kuin masennus. Itse kuitenkin koen että se on vain yhtenä oireista, eli tämä kurjaakin kurjempi olotila aiheuttaa tuota masennusta.

  18.8.2010
  tsh 1.6 ja t4v 13 (silloin n. kuudennella kuulla raskaana)
  viitteet tsh 0,3-4,5 ja t4v 10-21

  31.1.2013
  tsh 2.1 ja t4v 18
  viitteet tsh 0,3-4,5 ja t4v 10-21

  6.2.2013 kilpirauhasen ultra : suurentunut kyhmystruuma

  7.2.2013 Sisätautilääkärin diagnoosi: masennus
  Pitkin hampain kuitenkin kirjoitti lähetteen lisäkokeisiin.

  15.2. 2013
  t3v 5.6 viite 3,5-6,5
  TPOab 561 viite yläraja 35
  Prolaktiini 1301 viite 70-500

  Mielenkiinnolla odotan samaisen sisätautilääkärin soittoa tuloksista kun saadaan vielä selville kortisoliarvo.

  Turhaanko kärsinyt useamman vuoden?

  Saa kommentoida jos herätti ajatuksia…

 38. naatinnuttu says:

  mikä tän prolaktiinin merkitys on? Ja kortisolin josta puhutaan.

 39. Heli says:

  Hei, minulla on aloitettu pitkän Thyroxin-hoidon jälkeen Thyroid ja myöhemmin myös Hydrocortison lisämunuaisten uupumukseen. Onko mahdollista, että HC vaikuttaa kilpirauhaslääkityksen tehoa vähentävästi?? Siis esim, että muunto t4:sta t3:een vähenee? Luin englanninkielistä materiaalia ja olin näin sieltä ymmärtäväni. Sopisi omalle kohdalleni, koska HC:n aloituksen myötä olo koheni selvästi, mutta nyt alkanut takapakki, joka vaan jatkuu, vaikka HC:tä nostettiin.
  Kiitos, jos joku osaa auttaa!

 40. jonna says:

  Ehkä noloa kysyä mutta no jaa.. että ku oon aika nuori ja mullo on kilpirauhasenvajaatoiminta niin loppuuks mun kasvu tai no kehitys vai kasvanks samalail ku muut vaai mitä :o

  • Pää kainalossa says:

   Käsitykseni mukaan kilpirauhasen vajaatoiminta jossa puuttuvat kilpirauhashormonit korvataan purkista ei vaikuta pituuskasvuun mitenkään. Eli näistä nuorista kasvaa ihan normaalipituisia aikuisia. Mutta sinun kannattaa etsiä tietoa millaiset oireet (muut kuin kaikkein klassisimmat eli palelu, hiustenlähtö, ylipaino, väsymys ja mielialan lasku) liittyvät vajaatoimintaan. Näin siksi, että jos jostain syystä pelkkä Thyroxin (oletan, että sinulla on se) ei enää riittäisikään, niin on olemassa muutama muukin lääke, eli eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet ja Liothyronin joka on synteettinen lääke, joista voi olla apua. Niissä on T3-hormonia jota on tärkeää saada riittävästi. Mutta jos voinnissasi ei ole mitään vikaa niin voit käyttää pelkkää Thyroxinia.

   Jotkut ihmiset ovat sitä mieltä, että eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet ovat kaikkein parhaita ja koska olet nuori, on hyvä uhrata edes pieni ajatus tarvitsisitko niitä, koska joudut korvaamaan kilpirauhashormonien puutetta kasvuiässä, mutta ne ovat kalliimpia ja niiden käytössä täytyy olla jonkin verran oma-aloitteinen koska monet terveyskeskuslääkärit eivät tunne niitä. Joten itse katsoisin siinäkin asiassa ensisijaisesti oloani. Oireet (tai niiden puuttuminen, vielä paremmin) kertovat yleensä sen, onko hormoneja sopivasti, eli jos ei ole oireita ja arvosi ovat sopivat Thyroxin käy kyllä. Näin sanoisin jos ajatus lääkityksen kanssa säätämisestä ei tunnu nappaavan tippaakaan :)
   Ainoastaan jos kiinnostusta löytyy niin mikset ottaisi myös selvää T3-hormonia sisältävistä eläinperäisistä vaihtoehdoista. Sellainen on mm. Armour Thyroid. Sellaista voit kokeilla myös myöhemmin elämässä, eli laittaa asian “korvan taakse” :)

 41. Esa says:

  Hei (kaikille)!

  Minusta nyt ei ole apua tässä, ihan heti! Pitää jäsentää, mitä kirjoitan…

  Lukijoille:
  Luin näitä kirjoituksia, 6h – viittausia seuraillen, (kun katselin “kehon alhainen lämpötila” Googlesta…., kun Vaimollani on mielestäni vähän alhaalla synnytyksen jälkeen… ( Ihana Isabella 3 kk nyt, syö “Tissiä” ja voi IHANASTI!!!) ja täytyy sanoa, niin blogin ylläpitäjälle kuin kirjoittajille, että te KAIKKI KIRJOITTAJAT auttavat toisiaan “vanhanajan tyyliin”… On tärkeää havannoida itseään/ympäristöään/, tutkia/opiskella itse, ei uskoa kaikkkea (lääke- ja ruoka-business on Maailman suurin business, Öljy B on kuin Saksa EU:n “liikevaihdossa”) toimia itse,

  Tämä Blogi on Kanssaihmisten auttamista – Käyttäydy niin muita kohtaan, kuin haluat heidän kohtelevan sinua – jopa Raamatussa kirjoitettu (en ole uskonnollinen, enkä kirkossa kävijä… mutta vanhenmiten huomannut, että pitää paikkansa)…

  No tässä oli herkistelyjä…. Mutta onpahan hienoa että tällaista tapahtuu… Ja niin, nyt lueskelen lisää tuosta Vaimon mahdollisesta “hormoonihäiriöstä” – KIITOS KAIKILLE. MUSITAKAA kirjoittaa “voitoista tai häviöistä” – Se auttaa jotakin, aivan kuten itse olet, tai toivonut saavan apua!
  PALAANn – “väsyttävän tarinan” kanssa myöhemmi!

  t. Esa

 42. rumputus says:

  hei,

  Kiinnostaisi kuulla, miten nuoren naisen elämä tässä blogissa on sujunut uudella hoidolla?
  http://kilpirauhasblogi.com/?p=2855

 43. Annakaisa Valli says:

  Hei,

  Olen kärsinyt pitkään väsymyksestä, mielentila vaihtelee.Olen todella usein ärtynyt, hermostun helposti, pinna ei kestä mitään.Ihmettelen vielä, että mies jaksaa minua.Minä en jaksa itseäni. Olen siis väsynyt, ärtynyt, haluton, toimeton, en saa mitään aikaiseksi, en pysty keskittymään, minulla on vilu lähes koko ajan, kuiva iho, hengitysvaikeuksia, ummetusta ja olen lihonnut, vaikka syön todella tarkasti, en oikeastaan mitään ylimääräistä, keltaisuutta iholla, virtsatieongelmia, äänen käheyttä, hiusten lähtöä, kuukautisia ei oikein tule, turvotusta, silmien vetistelyä, jossain vaiheessa oli jatkuvia tulehduksia, palan tunnetta kurkussa, tukkoisuutta, koko ajan vähän “kipeä” olo, olen alakuloinen, voimaton, masentunut, kun en tiedä mikä minua vaivaa, En saa mitään aikaiseksi. Nukun vain ja saatan vain maata sängyllä tekemättä mitään, vaikka kuinka kauan. En jaksa siivota, en tehdä koulutehtäviä, töihin meno vie kaikki voimat.Lisäksi on päänsärkyä, kalpea iho myös välillä, alhainen ruumiinlämpö, puutumista, hennon ja rasvoittuvat hiukset sekä lohkeilevat kynnet, takelteva puhe, en löydä sanoja, aloitekyvyttömyys, stressinsietokyky alhainen, en kestä muutoksia, etoo, keskittymisongelmia, kuulon heikentyminen. hidas pulssi, yleiskunnon lasku. väsyin kilometrin jälkeen hitaalla kävelylenkillä, vaikka ennen olen juossut puolimaratoninkin. Näiden kanssako pitäisi sitten pystyä vain elämään? s- tyreotropiini arvoni oli 2, 8 viite 0,4. 4,5. eli on siis arvojen sisällä. ja sitten s- tyroksiini 12,5 viite 9-21 Voiko silti olla vajaatoimintaa?

 44. Susa says:

  Olen 39 v, ja mielestäni oireillut jo vuosia. Mutta aina ne arvot vaan ovat viitearvojen sisällä. On ollut väsymystä, painonnousua, hikoilua, myös öisin välillä. Kuivat, punoittavat silmät, ihottumia, mielialan vaihteluita, ärtyisyyttä, limakalvojen kuivuutta, vatsaongelmia, jne.
  Aikoinaan määräsivät mielialalääkettä.
  Sukurasite on, isällä vajaatoiminta, ja hänen äidilläänkin oli.
  Tänään uusimmat verikokeiden tulokset, T4V 11,7 ja TSH 3,4.
  Edelleenkin viitearvojen sisällä.
  Sain silti kokeeksi tyroxinia. Puolikas tabletti aamuisin. Uskallanko kokeilla?
  Ja voiko olla vajaatoiminta näillä arvoilla ja oireilla??
  Senkka oli hiukan koholla, samoin maksa-arvot. Onko näillä jokin yhteys?

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Kyllä voi olla vajaatoimintaa ja hyvin uskaltaa noilla arvoilla kokeilla! Ja kun sukurasite on. Maailmalla liikkuu tieto, jonka mukaan TSH:n pitäisi olla alle 2, jotta ei ole vajaatoimintaa. Ja T4V on alhainen, viiterajoista hieman riippuu, mutta alimmassa kolmanneksessa ilmeisesti, niin monilla on oireita silloin jo reippaasti.
   Maksa-arvoihin tai senkkaan en osaa valitettavasti ottaa kantaa :( Itselläni Thyroxin paransi oloa ja vei suurimman osan oireista, mutta T3-hormoni eli liotyroniini auttoi saamaan vielä mm. unen paremmaksi, enkä enää suostuisi enää elämään pelkällä Thyroxinilla. Mutta tässä olemme yksilöitä ja sinun vajaatoimintasi on arvoista katsoen selvempää, kuin minun, joten voi olla että Thyroxin toimii sinulla ihan hyvin. Joten ihan hyvä aloittaa sillä ja katsoa miten se auttaa ja jos olo paranee, mutta joitain oireita jää, niin siinä vaiheessa etsiä lääkäri, joka ymmärtää T3-hoidon päälle.
   Mitä selvempi vajaatoiminta lähtötilanteessa, sitä paremmin yleensä Thyroxin lääkkeenä riittää ja toimii. Jos arvot ovat hyvät, mutta on oireita, kannattaa miettiä yhdistelmälääkitystä T3-hormonin eli liotyroniinin kanssa, jos Thyroxin ei poista kaikkia oireita. Tästä ilmestyi artikkeli Lääkärilehdessä 13-14/2013. En voi linkittää siihen ikävä kyllä, koska artikkelia ei ole verkossa vapaasti saatavilla. Artikkeli voisi olla hyödyllinen hoitoa perusteltaessa hoitavalle lääkärille päin.

 45. Diia says:

  Oireita iso liuta, erityisesti henkiseltä puolelta (masennukseen viittaavia), arvoissa ei kuulema vikaa. Tsh 0,7, t4v 14,9, kannattaakohan näillä edes yrittää enää toiselle lääkärille vai pitäisikö luovuttaa ettei ihan luulosairaana pidetä…? :/

 46. kilpparivaivainenko? says:

  Hei!
  Olen vasta viime aikoina paremmin perehtynyt näihin kilpirauhasasioihin, mutta nyt oireistokuvauksia lueskellessani on alkanut tuntua, että voisi minullakin olla kilpirauhasvaivat monien muiden vaivojen taustalla.

  Olen 22-vuotias opiskelija, oloni oli aina energinen ja terveys hyvä (ei ikinä flunssia tai muita) ja paino pysyi samoissa lukemissa noin parikymppiseksi asti. Viimeisen parin vuoden aikana olen sairastellut paljon flunssaa tai epämääräistä kurkkukipua. Olen epätavallisen väsynyt ja päivät menee usein ihan sumussa. Kun olen ‘lomalla’, eli ei ole kelloa herättämässä aamuisin, saatan nukkua kellon ympäri viikkoja putkeen ja aina herätessä tuntuu että vielä olisi voinut nukkua monta tuntia. Olen syönyt tähän väsymykseen rautaa ja B-vitamiinia, vaikka arvot ovat olleet ok. Olen lähestulkoon aina viluinen ja kylmissäni, kesälläkin, ja jalat ja kädet ovat aina jäässä. Paino on noussut parin vuoden aikana noin 10kg liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta huolimatta. Hyvin runsaalla ja intensiivisellä liikunnalla sekä jatkuvalla aliravitsemuksella olen saanut painoa vähäisesti hilattua alaspäin. Nuorempana kuukautiset olivat erittäin runsaat ja olen lääkinnyt tätä e-pillereillä (minipillerit, ei yhdistelmä-, eli vain estrogeenia), joilla kuukautiset ovat jääneet kokonaan pois. Verenpaine on todella alhainen ja on taipumusta pyörtyilyyn.

  Miltä kuulostaa? Onko vain “huonot geenit” vai olisiko mahdollisesti jotenkin kilpirauhasperäistä? Joskus on “perus”kilpirauhasarvot mitattu muiden tutkimusten yhteydessä, mutta lääkäri ei silloin niistä mitään maininnut enkä tajunnut itse kysyä.

 47. kilpparivaivainenko? says:

  Vielä lisäksi, mitä aikaisemmin unohdin mainita: kasvot ovat kovin turvoksissa ja hiuksia lähtee paljon, vaikka olen lopettanut hiusten värjäämisen, muotoilun yms. kuluttavan käsittelyn.

 48. Amalie says:

  Hei. Kuinka nopeasti on odotettavissa t4v lasku (nyt 11)? Lääkäri odottaa että se laskee viitteiden alle (10-21) ja sitten lääkitys, mutta en haluaisi enään vuosia kärsiä oireista. 9kk meni että se laski 12 —>11 joten onko mun vielä kärsittvä yli vuosi? T3v oli 4.5 ja tsh 1.0

 49. Mandariini B says:

  Moi,

  kiitos, kun olet omistaunut asialle.

  Itse mietiskelen omaa tilannettani.
  Mulla on vajis jos vuosia — vasta-aineet on otettu kaksi kertaa, mutta aina viite-arvojen alla, eli ei olisi tulehdusta.

  Hiljattain luin kilpirauhasultran tulokset (joihin en silloin vuosia sitten kiinnittanyt sen enempaa huomiota) Niissa sanottiin, etta rakenne oli “hottoinen, loysa”, joka viittaisi tulehdukseen. Vasta-aineita ei verikokeissa ollut, joten laakari totesi, etta normaali vajis. Otankin tyroksiinia 50mg paivassa, siita lahtien.

  Loysin tosiaan taman ultra diagnoosin hiljattain laatikostani, ja tama alkoi vaivaan minua. Onko sinulla kasitysta miten kilpirauhasen rakenne voisi kertoa eri sairauksista, ts mietin, etta voisiko minulla kuitenkin olla se autoimmuunihairio? (eihan se mitaan muuta, mut taa jai pyoriin mieleeni)

  Kiitos etukateen.

 50. Pivi says:

  Sivusi on todelle hyvät ! :) Minä olen 30v. nainen ja vuosia miettinyt kilpparin vajaatoimintaa.. Mitään ei vaan arvoissa oo TSH 1,83 ja T4v en muista mutta “normaali” sekin lisäski otettu liuta muita verikoteita joilla todetaan muita sairauksia ja kaikki ok! :(

  Oireet:
  - Tosi iso Väsymys (vaikka nukkuu normaalit yöunet)
  - Aikaan saamattomuus ja masennus
  - Ärsyyntynyt ja kiukkuinen tosi herkästi!
  - Lapsettomuus (nyt jo 7 vuotta ja hoidoissakin oltu..)
  - Nivelkivut (ranteet)
  - Kalpeus
  - Ohuet, tippuvat hiukset
  - Kuivaiho
  - Kylmät jalat ja käset
  - palelu ainakin talvella tosi herkästi..(nukunkin villasukat jalassa aina)
  -Hikoilemattomuus( viimeksi 15 vuotiaana käyttänyt dödöä)
  - Ummetusta ajoittain tai sit maha sekaisin..
  - Matala verenpaine (on kyllä suvussakin)
  -Matala ruumiinlämpö 36,2
  -Huimaus (tullut nyt viime aikoina..)
  - Jatkuva ientulehdus ja pahanhaluinen henki..
  - toistuvia virtsatietulehduksia ja hiiva tulehduksia
  -Myös hiivasyndrooman kaikki oireet jonka epäilen olevan vain kilpparin kylkiäinen..
  -Tädillä on todettu kilpparin vajatoiminta

  Että näin mutta lääkäri kun viimes huhtikuulla soitti tuloksista ei jatkanut puhetta mitenkään sanoin vain ettei veriarvoissa mitää näy.. Joo- o mutta oireet on, mutta apua ei saa!! Olen nyt itse hankkinut L-tyrosiinia (kapseleina) ja yhden ottanut aamulla, sekä monivitamiineja ja omega3 kalamaksa kapseleita.. Ja kylmäpuristettua kookosöljyä koittanut kans syödä. Lisäksi oon ruennut tarkkaan miettiin syömisiä ja aion jättää hiilarit ja sokerit minimiin..

  Mitä muuta voisin tehä luotais tuotteilla? Pitäskö noita L-Tyrosiini kapseleita ottaa enemmän tai vaihtaa jauheeseen?

 51. Johanna says:

  Hei!
  Mitä mieltä tallaisista arvoista, isän isällä ja isän siskolla vajaatoimintaa ja minulla todella paljon oireita, terveyskeskuksessa sanotaan vaan, että kaikki ok?
  v. 2006
  s-tsh: 2,12
  s-t4v: 14,4

  v.2010
  s-tsh: 2,40
  s-t4v: 14

  v.2013
  s-tsh: 1,23
  s-t4v: 13

 52. Usva says:

  Hei,

  Työterveystarkastuksessa minulla havaittiin huonontuneet maksa-arvot sekä kohonnut kolestroli. Lääkäri laittoi lähetteen kilpirauhaskokeisiin ja siitä sain arvot TSH 0,72 (0,4-4,5) ja T4V 11,6 (9-21). Lääkärin mukaan arvot ovat hyvät, mutta kun itse kiinnostuin asiaa tutkimaan löysin tietoa aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta. Alakuloinen ja väsynyt olen ollut jo pitkään, mutta olen ajatellut sen johtuvan muista syistä. Muutama vuosi sitten hiukseni yllättäin kihartuivat voimakkaasti ja muuttuivat karheiksi. Voisiko minulla olla syytä epäillä, että kyseessä saattaisi sittenkin olla vajaatoiminta?

 53. Anu says:

  Hei!

  Olen kärsinyt vuosi kaudet melkein kaikista listan oireista ja nyt ne on vielä pahentuneet. Lääkäri määrää masennuslääkkeitä vaikka olen koittanut sanoa että oireet aiheuttavat masennusta ei toisinpäin.
  Arvot ovat olleet v.2009 s-tsh 1.13 (0.4-4.5) s-t4 8.9 (7.0-16.0)
  v. 2012 s-tsh 1.55 (0.4-4.5) s-t4 9.7 (7.0-16.0)
  v.2013 s-tsh 1.3 (0.27-4.2) s-t4 13.5 (11.0-22.0)
  Mitä mieltä olette? Voisiko syy olla kilpirauhasessa?

 54. tuuli says:

  Pikainen kysymys.. Tk lääkäri totesi minut juuri täysin terveeksi näillä arvoilla: TSH 1,6 T4-V 11,9 ja prolaktiini lievästi koholla 550. Viitearvot 0,27-4,2 / 11-22/ prolaktiini alle 495.
  Vuosikaudet olen kärsinyt lähes kaikista vajaatoiminnan oireista. Lisäksi olemassa olevat lapseni ovat syntyneet pienipainoisina, ja kärsivät neuropsykiatrista kehityshäiriöistä (raskausaikana hoitamaton vajaatoiminta käsittääkseni aiheuttaa näitää). Mielestäni oireet ja arvot voisivat hyvinkin viitata sentraaliseen vajaatoimintaan, varsinkin kun tuo prolaktiinin lievä kohoaminen on mukana, mutta koska tk lääkärin mielestä aihetta lisätutkimuksiin ei ole, niin emmin tuota yksityiselle menoa. Mitä mieltä olet noista minun arvoista?

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Onhan tuo t4v aika matala. Se voi aiheuttaa oireita. En osaa ottaa kantaa aivolisäkeperäisyyteen tai prolaktiiniin, mutta en missään nimessä sano, ettei niiden suhteen voisi ongelmaa olla. Endokrinologi Antti Virkamäki on hyvä, potilasta kuunteleva ja oireet huomioon ottava lääkäri Helsingin Töölön Mehiläisessä. Häntä suosittelisin, koska hän aikoinaan katsoi minullakin olevan hoidon tarvetta, vaikka muiden mielestä minäkin olin ihan terve. On vaikka kauempaakin matkustamisen väärti käydä hänellä, jos yhtään epäilet itse hoidon tarvetta. (Yleisestiottaen tiedoksi blogin lukijoille: Hän ei hoida rT3-ongelmaa, eikä lisämunuaisten uupumusta. Ettei tule hukkareissuja :) )

 55. Tiina K says:

  Millaisia käsioireita/lihasongelmia voi olla kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaan liittyen? Olen 34-vuotias nainen ja minulla on ollut kilpirauhasongelmia jo 7 vuotta, ensin liikatoiminnalla ja viimeiset puoli vuotta vajaatoiminnalla kilpirauhasten poiston jälkeen. Hoitamattomana liikatoiminta oli 2 vuotta ennen kuin löydettiin, voimakkaine oireineen. Käsien voimattomuudesta olen kärsinyt hieman vaihdellen noin 3 vuotta. Puristusvoima on kuitenkin hyvä, mutta lihakset tuntuu väsyvän helpommin. Hartiat toki ovat myös jumissa jonkin verran, ja lihasten väsyminen tuntuu alkavan jo hartioista.

  Kesäkuun arvot olivat tsh 1,07 / t4v 15,99 / t3v 4,3. Thyroxin annostus ei vielä ole ihan kohdillaan, koska muitakin vajaatoiminnan oireita on. Kova jaksamattomuus yleisestikin. Pistää kuitenkin miettimään, niinkö kaiken voi pistää kilpirauhasongelmien piikkiin.. Kahden vuoden aikana olen käynyt neurologin tutkimuksissa ja viimeksi fysiatrin, paljon on tutkittu eikä mitään muuta syytä ole löytynyt, ainoastaan hieman yliliikkuvat nivelet.

  Viimeiset 5 vuotta kilpirauhasarvot ovat pysyneet aika hyvin viitearvojen sisällä, mutta niiden vaihdelleet jonkin verran. Tuntuu että koko ajan on ollut joko liika- tai vajaatoiminnan oireita.

  Onkohan tällaiset lihasoireet ja väsymiset normaalia tilanteessani ja onko toiveita että tilanne muuttuisi parempaan suuntaan? Onkohan tämä pitkä arvojen vaihtelu saanut aikaan lihaksistossa jo jotain pysyvää vauriota? Mitä voisin tehdä saadakseni lihakseni taas kuntoon? Kiitos paljon vastauksesta etukäteen!

 56. Niina H says:

  Heips!

  Minun pitäisi päästä hyvälle kilpirauhaslääkärille Helsingissä. Olen yrittänyt etsiä sellaista netin kautta, mutta nimiä on tullut vastaan vain muutamia ja heidän vastaanotolleen pääseminen on lähes mahdotonta. Epäilen, että minulla on rt3 resistenssi eli tarvitsisin lääkärin joka määrään muutakin kuin thyroksinia. Osaisitko ohjata minua oikeaan suuntaan?

  Olen sairastanut vajaatoimintaa jo 16- vuotta ja huomannut, että niistä viimeiset seitsemän ovat olleet taas sumuisempia vaikka arvoni ovat lääkärin mielestä kohdillaan. Olen alkanut saada ns. väsymyskohtauksia, kun ajan autolla. Tuntuu, että aivot vaan nukahtavat väkisin. Tämä ei johdu huonosti nukutuista öistä, sillä nukun yöllä aivan normaalit 8h ja helposti enemmänkin. Olen myös todella ärtynyt ja masentunutkin välillä. Kärsin painonnoususta jota en saa millään hallittua. Viimeisen vuoden aikana olen lihonnut 10kg. Lisää oireita on loputtomasti.

  Olisin todella iloinen, jos voisit auttaa minua!!

  • Pää kainalossa says:

   Hei!
   Sellaisia lääkäreitä, jotka hoitavat rT3-ongelmaa on todella harvassa. En tiedä itsekään kuin muutaman, enkä laita tähän nimiä sen takia, että jotkut heistä eivät halua profiloitua rT3-lääkäreiksi.. Mutta Facebookissa on suljettu ryhmä rT3-dominanssi/Wilsonin syndrooma, jossa hyviä lääkäreitä on lueteltu. Ja jos voisit matkustaa Tampereelle, niin sieltä voisit saada ajan Amplia-klinikalta. Kannattaa googlettaa Amplia-klinikka, jos se ei ole tuttu! Huom. ketjussa aiemmin mainitsemani lääkäri A. Virkamäki ei hoida “ärrä”-juttuja, eikä lisämunuaisen uupumusta. Muokkaankin sen aiempaan vastaukseeni.

 57. capriccio says:

  Yli vuoden jatkuneen epämääräisen kipuilun ja voimattomuuden ym. jälkeen olen vihdoin tänään saanut kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnoosin, ja lääkkeen aloituksen (.1mg, puolikas aamulla). En saanut lääkäriltä arvoja paperille, mutta toinen oli 9 ja toinen 5.6, muistaakseni TSH oli tuo korkeampi ja T4V matalampi. Illan lueskeltuani nuo luvut tuntuvat kuitenkin kummallisilta, voisivatko sittenkin olla toisinpäin? Eli TSH 5.6 ja T4V 9, vai toisinpäin? Ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa, onko todella paha vajaatoiminta? Lääkärillä meni jotenkin niin shokkiin, ettei osannut mitään kysyä..

  • Pää kainalossa says:

   Joo, ovat juuri niin päin, kuin olit arvellutkin. Vajaatoiminnassa TSH nousee ja T4V laskee :)
   Ei vaikuta pahalta vajaatoiminnalta noin arvojen perusteella, mutta kaikkein tärkeintä on olosi ja vointisi ja niiden säätäminen kohdilleen lääkkeen avulla nyt alkuun. Kun ja jos haet lisää tietoa niin opit huomaamaan, millainen olo on hyvä ja mihin ei pidä suoralta kädeltä tyytyä jos vaikka lääkäri sanoisi kaiken olevan jo kunnossa arvoja katsomalla. Potilaiden kokemuksia kannattaa siis lukea jos ongelmia tulee, mutta toivotaan, että saat vointisi pian hyväksi ilman isompaa “säätämistä”!
   Sellaisia palstoja, joissa saa toisilta potilailta hyvää vertaistukea ja jopa vertaisneuvontaa ovat http://www.kilpirauhanen.com, http://www.kilpirauhas.info ja Facebookin suljetut kilpirauhasryhmät.

 58. Teemu says:

  Hei. Mitä on tämä aivosumu mistä paljon puhutaan? Millainen se on? On ilmeisesti vajaatoiminnan oireita?
  Kiitos!

 59. Hyvät neuvot tarpeen! says:

  Hei!

  Olen ihmeissäni, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle tilanteessani. Minulla oli alkuvuodesta kuluttava ja stressaava jakso. Keväällä väsähdin ja ahdistuin täysin sekä uniongelmat tulivat kuvioihin. Kesän alista uniongelmiin kokeiltiin lievää masennuslääkettä, joka osoittautui huonoksi ratkaisuksi (nukutti kyllä, mutta vei viimeisetkin voiman rippeet). Nyt lääkitystä ollaan lopettamassa.

  Sitten kuulin ongelmasta nimeltä lisämunuaisten uupumus. Ja oireet tuntuivat täsmäävän. Samalla tuli luettua kilpirauhasesta ja kun terveyskeskuksessa äskettäin nuo arvot mitattiin (eikä lääkärin mielestä tietenkään mitään huolestuttavaa) niin kotona tajusin, että eihän nämä hyvätkään ole: tsh 0,6 ja t4 11. Tämäkö siis on aivolisäkeperäistä vajaatoimintaa?

  Sitten niihin oireisiin ja vaivoihin:
  - nukahtamisvaikeudet, illalla väsyttää klo 20-21 aikoihin, mutta n. klo 22, kun pitäisi mennä nukkumaan, virkistyn ja pyörin vain sängyssä.
  - 9 h unienkin jälkeen koko päivän väsynyt
  - huimausoireet, diagnosoitu asentohuimaus ja jännitysniskasta johtuva huimaus
  - korvaa pistää (epäilin alkuvuodesta syyksi viisaudenhampaita, jotka nyt keväällä poistettu ja siltikin pistää)
  - ei jaksa mitään, jokapäiväiset askareetkin on yhtä selviytymistä
  - ajatuskin sosiaalisiin tapahtumiin lähtemisesstä, kyläilyt, retket yms. tuntuu ahdistavan väsyttäviltä, ei vaan kykene.
  -virittyneinen tila, vaikeus rentoutua
  - välillä tuntuu ettei pysty vetämään syvää hengeä, hengittäminen pinnallista jopa painon tuntua rinnassa.
  - tylsistynyt, lievästi masentunut olo
  - ääreisverenkierto ollut ‘aina’ huono, kylmät sormet ja varpaat, kynnet välillä sinertävät
  - nukun kesäisinkin kahdella peitolla
  - hiukset ohentunut (tukka ollut aina paksu, on vieläkin, mutta selvästi on hiukset vähentynyt)
  - kynnet liuskottuvat
  - jos nukun vähän ja väsyttää, kurkku tuntuu kipeältä
  - pienikin lämpöily (esim. 37.1 tuntuu jo ‘kuumeelta’)
  - hikoilu on vähentynyt (mutta johtuuko tuosta mielialalääkkeestä??)
  - akne kasvoissa

  eli lisämunuaisten uupumusta vai kilpirauhasen vajaatoimintaa vai molemmat?

  Tosin seuraava ei tunnu sopivan tyypillisiin oireisiin eli olen todella hoikka enkä liho millään. Vatsakin toimii hyvin, ei ummetusta. Verenpaine on matala.

  Olisin halukas tekemään tuon sylkitestin, mutta kuka sen osaisi tulkita Antioksidanttiklinikalla ei oteta uusia potilaita tämän asian tiimoilta. Kannattaako esim. endokrinologille mennä? Pelkään, että vaikka lääkityksen saisinkin kilpirauhaseen, lisämunuaiset jäävät hoitamatta. Eli olen totaalisen ymmälläni, miten asiaa lähteä hoitamaan. Mistä löydän osaavan lääkärin pääkaupunkiseudulta?

  Taustatiedoksi vielä: olen 27 vuotias nainen. Lisäravinnevalikoimaani kuuluu tällä hetkellä B- ja C-vitamiini, kalaöljykapselit, maitohappobakteerit ja soijalesitiini. Olen aloittanut gluteenittoman ruokavalion muutama viikko sitten. Enkä käytä valmisruokia ja vältän valkoista sokeri jne. Suunnitteilla myös lakritsijuuren tai ashwagandhan käyttö. Kiinnostuksella seuraan nyt, helpottaisiko osa oireista, kun pääsen tuosta mielialalääkkeestä eroon. Toisaalta nämä oireet olivat jo ennen sen aloittamista…

  Kiitos ongelman jakamisesta!

 60. Miten tästä eteenpäin? says:

  Hei!

  En oikein tiedä mistä edes aloittaa…erilaisia oireita minulla on lukuisia, sekä fyysisiä että psyykkisiä eli varsin kokonaisvaltaisia. Yleinen huono vointi ja väsymys ovat olleet läsnä jo pitkään ja oireet tuntuvat vain pahenevan ajan myötä. Osittain niihin on myös tottunut, eli en oikein muista, milloin minulla olisi ollut ns. normaali olo.

  Viime syksynä minulla oli niin paha yskä, että kaksi kylkiluuta murtui, taustalla oli mykoplasma. Kylkiluut murtuivat, koska oli viitteitä osteoporoosista. Kärsin toistuvista flunssista ja kylmänarkuudesta, palelusta, kesälläkin villasukat ovat jalassa. Ääni on käheä, vaikka mykosta on kohta lähes vuosi. Tuntuu, että vilustun pelkästä hengittämisestä. Kuume ei kuitenkaan nouse. Olen äärimmäisen väsynyt, eikä se korjaannu nukkumalla. Minulla on ollut rinnassa kysta sekä alapäässä kondyloomavirus. Nyt kesällä käsiini ilmestyi tummia pigmenttiläiskiä, joista on ajan mittaan alkanut kesiä nahka, läiskät kuitenkin pysyvät. Lisänä silmätulehdus ja muut silmäoireet (voimakas rähmiminen ja arkuus) ja muita tulehduksia ympäri kroppaa (mm. suussa). Kärsin unettomuudesta ja erilaisista vaeltavista nivelkivuista. Lihakset ovat voimattomat, välillä tuntuu, ettei näillä lihaksilla nostettaisi edes maitopurkkia. Lisäksi tuntuu, että hiukseni ovat ohentuneet ja harventuneet.

  Minulle on myös määrätty masennuslääkkeitä, mutta en aloittanut niiden syömistä, koska en tuntenut varsinaisesti olevani niiden tarpeessa, lähennä masennustila tuntuisi johtuvan siitä, etten jaksa ja pysty siihen mitä normaalisti, mikä luonnollisesti masentaa. Tunnistan kuitenkin itsessäni monia pahenevia psyykkisiä oireita, kuten itkuisuus, kärttyisyys, erakoituminen, vaikeus keskittyä ja muistaa asioita. Vaativasta työstäni on tullut entistä työläämpää. Äidilläni on kilpirauhasen vajaatoiminta. Olen juossut usealla eri lääkärillä ja viimeksi kilpirauhasarvot mitattiin helmikuussa 2013, jolloin TSH oli 3,2 ja T4V 14. Tätä ennen arvot mitattu marraskuussa 2011, jolloin TSH 1,6 ja T4V 12. Nyt heinäkuussa mitattiin myös T3V, joka oli 3,94. Arvot on kuitattu sillä, että ne ovat viiterajoissa, mutta voisiko kuitenkin olla kyse vajaatoiminnasta, koska oireet tuntuvat niin vahvoilta? Havahduin asiaan tässä sairauslomallani, kun luin jostakin, että vajaatoiminnasta voi kärsiä, vaikka arvot olisivatkin viiterajoissa. Olen kuitenkin saanut lääkäreiltä vain päättömiä diagnooseja, viimeksi diagnoosina oli somatisaatiohäiriö eli ts. hysteria. Olen aika neuvoton, joten olen äärimmäisen kiitollinen vastauksesta!

  • Pää kainalossa says:

   Voi hyvänen aika. Sinullahan on ihan selvästi vajaatoiminnan oireet ja melkein haluaisin näkemättä muuta sanoa, että vajaatoiminta, koska nuo arvot aivät ole mitenkään hyvät, saati ihanteelliset. Ainakin tuo asia pitää selvittää hyvän lääkärin hoidossa oikeanlaisella lääkekokeilulla. Minulla TSH oli korkeimmillaankin 2,4 ja asiaa tuntevien lääkäreiden mielestä se saisi olla korkeintaan 2,5 toisten mielestä jopa korkeintaan 2. Ja sinulla on yli 3… Ja tuo sinun T3V:si on myös aika matala, samoin T4V! Ja nehän ne viimekädessä kertovat mikä on tilanne, ei TSH. Molempien “T-alkuisten” tulisi olla viiterajojen ylimmässä kolmanneksessa, jos oireita on.
   Sinulla on sellainen tavan lääkäri, joita on lääkäreistä varmaan 95% ikävä kyllä, joka ei kilpirauhasasioissa hoida vointia, vaan arvoja. Heille kun on koulutuksessa kerrottu, että vajaatoiminta vaatii sen, että TSH kohoaa yli viiterajojen, mutta kun se asia ei ole niin. Lukuisat potilasesimerkit kertovat tästä.

   Mainitsemani oikeanlainen lääkekokeilu vajaatoimintaan (huom. ei sovi wilsonin syndroomaan) minun kokemukseni mukaan on seuraavanlainen: aloitetaan varovasti Thyroxinilla, jota nostellaan oloa seuraten. Olon seuraaminen tarkoittaa tätä: Aloitetaan annoksella A; jos tulee vajaan oireita, pieni nosto; jos olo taas on hyvä, pidetään annosta seuraavaan nostoon; jos jostain nostosta tulee liikatoiminnan oireita, kuten sydämen tykytystä, lasketaan annosta ja tehdään hitaampia ja pienempiä nostoja. Samalla tarkistetaan varastoraudan määrä, rauta vaikuttaa kilpirauhashormonien toimintaan ja sen puutos aiheuttaa voi aiheuttaa nostoissa ongelmia.
   Välillä tulee käydä labrassa tarkistamassa arvot. Labraan kannattaa minun mielestäni mennä yleensä vasta kun annos on sellainen, jolla vointi on ihan hyvä, eikä kärvistellä labraa odotellessa takapakkiolosta eli vajaallaolosta. Joka tapauksessa labraan tulee mennä vasta siinä kohtaa kun samaa annosta on pidetty vähintään 4, mieluiten 6 viikkoa. Mutta lääkärihän nostotahdista viimekädessä päättää, mutta voi aina koittaa “neuvotella” vähän.

   Sitten kun Thyroxinin annos on nostojen myötä niin korkea, kun se voi olla ilman että mennään liikatoiminnalle, on hyvä sen 4-6 viikon jälkeen käydä labrassa ja ottaa yhtäaikaa T4V ja T3V. Niistä näkee, ovatko ne suhdassa, vai onko T3V mahdollisesti huonompi, mikä viittaisi siihen, ettei sitä muunnu Thyroxinista riittävästi, mikä voi jättää oireita jäljelle. Samalla katsellaan oloa, onko vielä joitain oireita jäljellä? Jos on oireita, ja varsinkin jos sen lisäksi T3V on vähän alempana suhteessa kuin T4V, suosittelen hakeutumaan viimeistään siinä vaiheessa lääkärille, joka hoitaa T3-hormonia sisältävillä valmisteilla.
   Muutenkin suosittelisin sinulle kilpirauhaspotilaiden vertaistukipalstoja ainakin ketjujen lukemisen muodossa, koska niissä on paljon tietoa ja kokemuksia. Hyviä lääkäreitä voin suositella, jos laitat, missä päin asut. Tosin moni ei ota juuri nyt lisää potilaita :/ Mutta kun äidilläsikin kerran on vajaatoiminta, ja vajaatoiminta on todella perinnöllistä, niin en “ymmärrä”, miksi sinun oireesi olisivat nyt aivan jotain muuta, saati jos lääkäri ei löydä niille mitään selitystä. Toki ravinto ja stressi jonkin verran vaikuttavat terveyteemme, ja niihinkin on hyvä kiinnittää huomiota, mutta lähinnä tukihoitona, jotta muu hyvä hoito, jota tarvitset, toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.
   Eli kun löydät oikealle lääkärille, olen ihan varma, että saat hoitokokeilun ja uskon, että se auttaa sinua. Minulla ei ole enää mitään oireita, tämä on ihan tämän kevään aikaista uutta, ja pitäisikin kirjoittaa postaus siitä. Viimeisenä palasena hyvän voinnin palapeliini löysin nimittäin kortisolitasoja tasaavan adaptogeenin eli ruusujuuri-nimisen rohdosvalmisteen, joka vei saamattomuuteni ja auttoi jopa laskemaan kilpirauhaslääkitystäni. Eli siksi suosittelen, kun saat ensin vähän voimia, sinua myös lukemaan kilpirauhasjuttuihin liittyvistä aiheista kuten lisämunuaisen uupumuksista yms. Koska jos käy niin, että silkka pelkkä kilpirauhashormoni ei oloasi täysin paranna, niin löytäisit apua siihenkin, etkä jää puolitiehen. <3 Tsemppiä!!

 61. Uupunutko? says:

  Hei,

  mistä löytäisin lisämunuaisten uupumukseen perehtyneen lääkärin Turun seudulta? Taina Harjumaaskolaa suositeltiin mutta vaikuttaa (nykyään?) Tampereella eikä ota uusia potilaita.

 62. maiskuli says:

  Kerron hieman tilanteesta. Vuoden 2011 lopussa jäin työttömäksi, jolloin alkoi stresssikausi ja huomasin, että vatsani ympärille alkaa kerääntymään ylimääräistä. Olen lukiosta lähtien harrastunut kovatasoita juoksua, rullaluistelua sekä painonnostoa. Tämän vuoksi kroppani on ollut timmissä kunnossa.

  Kova painonnosto on jäänyt vähemmälle, mutta edelleenkin liikun säntillisesti 2-3 kertaa viikossa kahvakuulalla, kuminauhalla sekä kuntosalilla käymällä. Kävely-, pyöräily sekä muu aerobinen liikuntaa myös monta kertaa viikossa. Syön pääosin lihaa, kalaa sekä kasviksia sekä kuitulisää. Vältän kovia rasvoja.

  Vuoden 2012 aluss pääsin takaisin töihin, mutta stressi vaan lisääntyi mm. entisen pomon sotkujen sekä kiireisen päiväni takia.

  Minulla oli vuoden 2012 lopussa ensimmäisen kerran ripuli, jonka jälkeen se uusiutui n. viikon päästä tammikuussa. Ei se vielä siihen loppunut: kolmas ripulikausi tuli taas 3 viikon päästä. Tällöin minulle tehtiin nämä kaikki testit, jotta mahdollisesta helokkibakteerista tms. ei olisi syypää.

  Vatsani on kasvanut tästä asti, enkä ole raskaana. Vaihdoin e-pillereitäkin (olin muutaman kuukauden ilman, mutta menkat jäivät tulematta), mutta ongelma ei hävinnyt.

  Työterveyteni mittasi keväällä 2013
  kilpirauhasarvoni, jotka heidän mukaan olivat normaalit. Minä en tätä pysty sulattamaan, koska oma suolistoni/vatsani on sekaisin ja turvotus koko ajan. Painoni on koko ajan noussut ja mieleni ei ole enää niin virkeä. Olen ajoittain masentunut.

  Työterveyslääkärini ei suostunut minulle kirjoittamaan lähetettä, kun sanoin, että haluaisin mennä Antioksidanttiklinikalle käänteisen T3:n tutkimuksiin (RT3).

  Mitä minun täytyisi tehdä? Kärsiä koko ajan vai? Tässä tammikuussa 2013 mitatut arvot.

  S -T3-V 3.5 pmol/l (3.5-6.5)
  S -T4-V 14 pmol/l (10-21)
  S -TSH 0.73 mU/l (0.3 -4.5)

 63. Pipsa says:

  Hei!

  Yksi ihmettelija lisaa taalla kaipaisia apua! Pahoittelen jo heti aakkosten puuttumista, eivat ole paikallisessa nappaimistossani.

  Viime vuonna olin puolivuotta sairaslomalla masennuksesta. Masennuslaakkeista ei ollut apua muuhun kuin unettomuuteen. Mieliala parantui kuin itsestaan loppukevaasta, ja laakkeet lopetin ihan omasta toimesta kesakuun -12 alussa, eika tama vaikuttanut mitenkaan olooni.

  Olin lihonut n 8kg tasaista vauhtia siihen mennessa reilussa vuodessa. Ilman mitaan sen kummempaa syyta: diettini oli sama, harrastin epamaaraisesti urheilua, arkirytmi oli enemmankin kuin hektinen. Saman aikaisesti olosta tuli veltto, vasynyt, energiaton.

  Talvella tyottomana aloin hiihtamaan murtsikkaa tosi paljon ja kevaalla jatkoin lenkkeilylla. Soin nalkaani, valilla jopa paljon, olo oli ok. Toukokuussa laihduin 6 kg, eika laihtumiselle meinannut tulla loppua. Suomen lomalla heinakuussa vasta yli kahden viikon ylenpalttisen syopottelyn jalkeen painonlasku tasaantui.

  Kaulassa leuan alapuolella ja aataminomenan (olen nainen :) ) ymparilla seka rintamuksilla on jatkuvasti pikkunappyja, ei varsinaisesti finneja. Muuten olen finniton, mita nyt yksi tai kaksi tulee leuanalueelle ennen menkkoja. Menkat ovat olleet suht normaalit ja tasaisin valiajoin, valilla jopa liian usein.

  Kunnon oireilu alkoi noin kuukausi sitten ollessani lomalla rapakon takana – ei siis stressia kehissa:
  - paino nousi kahdessa viikossa 2,5 kg
  - olo on vetamaton; hengastyn helposti
  - kuin olisin masentunut, mutta se ei tunnu elamanhaluttomuudelta – vaikea sanoa
  - lihakset ovat kipeat, erityisesti jaloissa, pohjeet, reidet, ylapeppu ja alaselka, hauikset
  - niita vihloo, ilmanveto sattuu
  - on kylma (kolmatta paivaa nyt kuuma, kun on 27-30° lamminta)
  - en voi menna lenkilla, kun sattuu
  - seisominen sattuu
  - ummetus; ulostus on huomattavasti vaaleampaa kuin aikaisemmin;
  - vatsa kuin jalkapallo
  - hiuksista on lahtenyt kohta puolet – nyt itkettaa! – ne ovat jo vuosia kasvaneet todella hitaasti
  - kauniit kynteni liuskottuivat ensin ja katkesivat typyiksi (tama tapahtui jo 2v sitten kerran)
  - iho on ollut kuiva erityisesti saarista jo vuosia, mutta nyt se hilseili jo reisista ja kasivarsista
  - muisti on heikentynyt – ja taas itkettaa!; ajatus ei kulje
  - seksuaalinen haluttomuus on ollut ihan uusi juttu ja kummastuttaa
  - olen artynyt ja kiukkuinen, jopa rahjahdysaltis
  - silmat ovat kuivat ja aamuisin rahmaiset (ei ennen)
  - silmia kirjelee, jos niihin koskee, edes kulmaan
  - ripset tippuvat ja harvenevat
  - kasivarsia kihelmoi ja iltaisin kasissa ja sormissa “vilisee muurahaiset”
  - on sellainen melkein flunssainen olo
  - hiivatulehduskin tuli (karsin siita vuosia sitten jatkuvasti – samaan aikaan, kun hiukseni jo kerran ennen lahtivat tupoittain)

  TSH ole kokeessa 2.27 mU/L (viite 0.5-4.0)
  Koe aamulla klo 9.30, olin herannyt 6.50 ja syomatta
  S-T4 ei mitattu ! :(

  Hemoglobiini 122
  Ferritiinit ok, verenpaine 100/80 (ylapaine on aina ollut hyvin alhainen)
  Syke 60

  Tama paikallinen yleislaakari ei oikein ymmarra, mika mua vaivaa, kun ei ole tulehdusta eika mitaan. Sen mielesta paino ei ole noussut halyyttavasti, nousi viikossa 0,5 kg.

  Osaisiko joku sano, mika vaivaa ja miten tasta eteenpain?

  Kiitokset jo etukateen!
  Pipsa

  Hilseilevä iho
  Ahdistuneisuus ja huolestuneisuus
  Tinnitus
  Laktoosi-intoleranssi
  Kyvyttömyys syödä aamuisin
  Pysähtynyt hiustenkasvu
  Nivelkivut
  Rannekanavaoireet
  Ruokahaluttomuus
  Nesteen kerääntyminen kehoon

 64. Ilona says:

  Mulla on ilmeisesti kilpirauhasen vajaatoiminta. Vuoden ajan väsymys on lisääntynyt ja viime keväänä olin ihan poikki (+20 muuta oiretta). TSH 1,6 ja T4 13.5. Lääkäri kirjoitti reseptin thyroxiniin ja olen nyt viikon syönyt. Alkuun parissa päivässä jo lähti sumuisuus ja päiväunien tarve (lievä väsymys kuitenkin, mutta ei toimintakyvyttömäksi tekevä). Itseäni ihmetyttää, miksi nyt ja aiemmin olo aaltoilee? Saattaa olla monta “hyvää päivää” ja yhtäkkiä on taas ihan vajaa olo, etenkin päässä. Ja miksi olen aina iltaisin pirteimmilläni? Siis ennen lääkitystä. Kuuluuko tämä mahdollisesti vajaatoimintaan? Verensokerit, hb jne. perusjutut kunnossa eli kilpirauhasen vajaatoiminta oikeastaan ainut järkevä syy oireille.

 65. Ilona says:

  Tarkoitan siis, että ennen lääkityksen saamista olin iltaisin pirteimmilläni.

 66. Ellen says:

  Minun tarinani..
  Kävin tänään työterv. lähettämänä keskussairaalassa arvojeni kanssa, multa otettiin elokuussa kauhea kasa labroja, joita tänään käytiin läpi, enkä puoliakaan tajunnu, nää perus arvot oli ths 0.35 (0.4-4) ja t4v 11 (9-19), häikkää oli proklamiinissä ja kortisoleissa ja kasvuhormoonissa.

  Lääkäri sanoi että turhaa syön thyroksiiniä, koska arvot NORMAALIT?? Eikä minun oireet voi johtua kilpirauhasesta (lihasoireet, nykinät, särinät, voimattomuus, palantunne kurkussa, paineen tunne kaulalla,väsymys, päänsärky, muisti jne jne), koska arvot todella hyvät??

  Silti hän laittoi minut pään magneettikuviin ja lisälabroihin.
  Mä oon nyt aika hämilläni, arvoissa oli sanomista, silti ne oli muka normaalit? Mä oon terve ja silti laittoi kuviin?

  Pelottavaa, että mikähän mulla sitte on jos kilpparista ei johdu, mieleen liihottelee ms tauti ym. Mutta ei auta, kun odotella niitä kuvia ja lisäkokeita ja mennä sitte vaikka neuron pakeille..

  Mä olen nyt vähintääkin paniikissa ja takki tyhjä ja harmittelen, etten tajunnu pyytää arvoja itselleni..
  Mitä pitäisi ajatella?
  -viiviliina-

 67. Mimosa says:

  Hei,

  Oletko törmännyt hiusten äkilliseen kihartumiseen vajaatoiminnan yhteydessä? Olen yrittänyt selvittää, miksi hiukseni kokivat yhtäkkiä täydellisen rakennemuutoksen. Suorat ja kiiltävät hiukset alkoivat kuin taikaiskusta kasvaa kuivana kiharana. Hiusmäärä on myös liki puolittunut. Olen kuullut, että raskausaikana näin voi tapahtua, mutta itse en ole vielä raskaushormoneiden vaikutuksen alaisena ollut. Kilpirauhasarvot “nätisti viitteissä” eli rajoilla mennään. Laajemmat selvitykset meneillään, kun oireita on laajalla skaalalla. Hiusasiaan en vain ole löytänyt vastausta ja muutos on ihan hullunkurinen. Kaverit luulevat mun ottaneen permanentin! :)

 68. anja karvinen says:

  Sain kilpirauhaslääkityksen ja minulla on myös rannekanavan oireyhtymä, joka pitäisi
  leikata.Luin jostain,että oireyhtymä johtuisi kilpirauhasen vajaatoiminnasta.
  Oliskohan mahdollista,että lääkitys auttaisi oireyhtymän vaivaan,että ei tarvitsisi leikata.Olenko liian optimistinen.
  Kiitos mahdollisesta vastuksesta.

 69. Henni says:

  Moikka!
  Mulla oireet on alkanut reilu vuosi sitten, toisen lapsen syntymän jälkeen. Lihoin raskauden jälkeen alle vuodessa vajaa 15kg (nyt tiukalla ruokavaliolla ja liikunnalla olen pudottanut näistä 6,5kg) ajattelin sen johtuvan e-pillereistä tai jostain synnytyksen jälkeisestä hormonaalisesta toiminnasta. Minulla on kokoajan mahdoton väsy, illalla väsyttää, aamulla väsyttää ja päivälläkin väsyttää. Nilkkani turpoavat ja keräävät nestettä, varsinkin töissä (olen jalkojeni päällä koko päivän). Jalat saattavat olla niin kipeät aamullakin että kävely sattuu. Hiuksia lähtee päästä mahdottomia määriä. Vatsa oireilee, on tosi herkkä viljatuotteille ja laktoosille. Iho oireita on ollut jo vuodesta 2007 asti, kaikki rasvat ja muut on kokeiltu…mikään ei auta. Unohtelen paljon asioita (mutta pistän sen usein väsymyksen piikkiin).
  Menin lääkärille lähinnä vatsa ja iho oireiden takia. Kävin labroilla, joissa selvisi että keliakia testit olivat negatiiviset ja kilpirauhas arvot lääkärin mukaan hyvät. Soitin seuraavana päivänä terveyskeskukseen uudestaan ja kyselin arvoja tarkemmin. TSH oli 4,2 mutta lääkärin mukaan tämä on hyvä, eikä vaadi jatkotoimenpiteitä, joten “tuomioksi” tuli jälleen ‘ei sinulla mikään ole’-diagnoosi.
  Vaadin hoitajalta että haluan puhua lääkärin kanssa uudestaan. Vuorokaudestani loppuvat tunnit kesken, jos meinaan nukkua 15-18 tuntia vuorokaudessa ja töissäkin pitäisi käydä, lapset hoitaa ja jotain muutakin tehdä.
  Sain soittoajan lääkärille 3viikon päähän ja nyt mietin kannattaako pistää pennoset yksityiseen lääkäriin, kolme viikkoa on pitkä aika odotella väsyneenä yhtä puhelinsoittoa.
  p.s. Isälläni on kilpirauhasen vajaatoiminta, nyt siis epäilen samaa itsellänikin.

 70. heidi aalto says:

  Hei:) Olen kärsinyt koko elämäni omituisista vaivoista ja sairastan jo reumaa “autoimmuunisairautta”mutta tänä keväänä oireeni pahenivat minulla huomattiin piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta mihin aloitettiin mieto tyrosiini lääkitys. Mutta huolen aiheeni on sydänmeni koska kärsin näistä oireista vieläkin tiheä syke mitä kukaan ei osaa selittää. Heidän mielestään ei kuulu vajaatoimintaan?

 71. eeva says:

  Olipas jotenkin helpottavaa lukea ettei ole ongelmiensa kanssa yksin. Minulla vajaatoiminnanoireita myös laidasta laitaan. Arvot 09 tsh 2.31 t4v 14.6, -11 tsh 2,13, -12 tsh 2.95, -13 tsh 3,5 ja t4v 16. Tämä kesä ja syksy ollut oireiltaan pahimmat,hiukset lähtee päästä,iho kukkii,minulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista iho-ongelmaa,jatkuvasti suututtaa ja mitään ei saa aikaiseksi. Lisäksi ääneni on kähentynyt niin etten voi enää harrastaa laulamista,omille lapsillenikaan en voi pitkään lukea koska ääni lähtee. Ajattelin kokeilla tyroksiinia 0.25 mikrogramman annoksella ominpäin. Lääkärien kynnys antaa tyroksiinia on kyllä suuri,ennemmin määrätään mielialalääkkeitä. Pakko on ottaa ohjat omiin käsiin…

 72. Maria says:

  Minulle tehtiin verikokeet syksyllä 2012, koska oireet viittasivat vajaatoimintaan(ja masennukseen ei ollut eikä ole mitään syytä, joten onneksi sitä ei minulle “diagnoosiksi” esitettykään:): suunnaton väsymys ja saamattomuus(normaalisti ennen siis jaksoin hoitaa työn lisäksi kodin ja liikkua runsaasti, nyt en yhtäkkiä jaksanutkaan juuri mitään), selittämätön painonnousu(syömistäni vähensin lähes olemattomiin tuloksetta, koko ajan sellainen turpea ja turvonnut olo), kuiva iho, hiuspohja, silmät ja etenkin jalkapohjat(halkeilevat), iltapäivisin saattoi jopa puhe sammaltaa jne.tässä osa oireista:)Lisäksi minulla on aina ollut todella alhainen peruslämpö, alle 36 useimmiten ja kuume ei nouse yli 37 vaikka olisi kuinka kipeä.37 kuumeessa olen jo todella kipeä. kun jollekin muulle 37 on lähellä peruslämpöä..On tainnut pari kertaa elämän aikana olla yli 38 astetta..No, silloin olin työterveyslääkärillä, joka katsoi, että koska s-tsh oli 1.8 ja s-t4-v 11, oli aiheellista aloittaa Thyroxin koelääkitys. Tällä olen mennyt nyt vuoden ja olo kohenikin, mutta luulen, että annostusta olisi pitänyt nostaa tai sitten kokeilla toista lääkettäkin, sitä Liothyronia tms..Yritin tästä syystä varata uudelleen samalle lääkärille aikaa(hän kuunteli oireitani ja otti selvästi potilaan kokonaisvaltaisen olon huomioon),ja otattaa kokeen, jossa mitataan myös se t-3 ym. mutta tämä lääkäri olikin lopettanut tuossa lääkärikeskuksessa.Nyt kävin toisella lääkärillä ja hän ei edes suostunut määräämään verikokeita, kun kuulemma NÄYTIN siltä, että minua ei vaivaa mikään ja tapaaminen kesti noin 10 minuuttia?!?Olin ennen todella hoikka ja nyt painoa on tullut vuodessa noin 10 kg. Syömistäkään ei kokonaan voi lopettaa..Lääkäri oli kai sitä mieltä, että minun olisi pitänyt olla tukevamp(kohta olenkin)i..ei siis halunnut kuunnella minun historiaani. Itse sitä kuitenkin tuntee oman kehonsa parhaiten, siis mikä on normaalia ja mikä ei:)Hän ei kuunnellut oireitani, vaan oli ylimielinen(oli tunnettu endo!)Tällä hetkellä Thyroxin reseptini on mennyt vanhaksi ja oireet vain pahenevat.Ihokin on nyt niin kuiva, että sattuu.Minulla on paksut hiukset, mutta nyt on selvästi alkanut hiustenlähtö, edestä, sen huomaa jo selvästi, ei kivaa naiselle ollenkaan..Kaipaisin nyt neuvoja, mistä voisin löytää pk-seudulla lääkärin, jolta saisi apua?Yritin varata aikaa Päivi Mäkeläiselle ym.Antioksidanttiklinikalla, mutta eivät ota uusia potilaita.Uskoni “tavallisiin” endokrinologeihin on tainnut mennä, enkä enää tiedä mistä apua saisi.Kuinkakohan monet naiset kärsivät turhaan lääkityksen puutteesta johtuen tästä vaivasta?Ja kuinka monelle yritetään(ja onnistutaankin)syöttämään aivan turhaan masennuslääkkeitä.Tosin enpä ihmettelisi vaikka joku masentuisikin tällaisen kohtelun jälkeen..Yritän nyt “lääkitä” itseäni ravinnolla ja lisäravinteilla( ja liikkumalla niin paljon kuin jaksan, vaikka vaikeata se on), mutta eivät nekään ehkä ihmeitä tee yksinään.Kaikki neuvot siis tervetulleita:)Kiitos jo etukäteen ja aurinkoista syksyä!

 73. Eeva Halkola says:

  Hei!

  Minulla on aivan samanlaisia oireita kuin Wilssonin syndroomassa, mutta en tiedä miten saisin oikeanlaista hoitoa? Terveyskeskusen omalaakärini ei ota asiaani kuuleviin korviinsakaan, joten sitä kautta ei asia etene. Oloni on niin huono, etten jaksa tehdä juuri mitään muuta kuin nukkua ja levätä. Mistä ja miten pääsen sellaisen lääkärin vastaanotolle joka osaisi auttaa minua. Pitäisiko lääkärin olla sellainen, jolla olisi erikoisalanaan funktionaalinen lääketiede? Vai minkä alan lääkäri nyt pitää olla?

  T: Eeva Halkola

 74. Kati says:

  Hei,

  Löysin nämä sivut, kun rupesi taas tämä kilpirauhasasia mietityttämään.
  Multa löytyy todella moni kilpparin vajaatoiminnan oire, pahimpana tolkuton väsymys, jota on jatkunut jo yli vuosikymmenen (olen 39-vuotias).
  Äidilläni todettiin noin vuosi sitten kilpparin vajaatoiminta ja tuolloin lueskelin oireista ensi kertaa. Pyysin työterveydestä verikokeet ja tulokset olivat:
  TSH 2,5 (viitearvot 0,3 – 4,5)
  T4V 15 (viitearvot 10 – 20)
  Lääkäri totesi vaan, että normaalit arvot ja asia jäi siihen.

  Sairaushistoriaani:
  Endometrioosin takia jouduin leikkauspöydälle muistaakseni vuonna 2002.
  Olen saanut fibromyalgiadiagnoosin vuonna 2007.
  Vuonna 2008 sain työuupumuksen ja samalla diagnoosiksi keskivaikea masennus. Käytin viitisen vuotta masennuslääkkeitä (lopetus tänä kesänä) ja kolme vuotta kävin psykoterapiassa.
  Masennuslääkkeet eivät auttaneet väsymyksessäni. Ensimmäisen terapiavuoden kävin terapeutin kanssa väittelyä siitä, että väsymykseni on fyysistä, ei psyykkistä, mutta masennusdiagnoosin saaneena väsymys on näköjään aina psyykkistä!

  Ilmeisesti masennuslääkkeiden vuoksi verenpaineeni nousi, jota alettiin hoitamaan verenpainelääkkeillä. Kohonnutta kolesterolia hoidettiin myös lääkkeillä.
  Tänä kesänä lopetin kaikkien lääkkeiden käytön, koska toiveissa on raskaus. Tämä kesä oli elämässäni myös hyvin hyvin stressaava, koska loppukesästä mulla oli todella vaikea ammattitutkinto, johon valmistauduin.
  Vuosikausia elimistöni lämmönsäätelykyky on ollut huono, minkä olen laittanut fibromyalgian piikkiin. Erityisesti lämpimät säät tekevät oloni todella raskaaksi. Nyt lisäksi jalkani turposivat polvista alaspäin, niin että kenkien pitäminen oli tuskaa ja lopulta mieheni joutui taluttamaan mua rappusissa. Lisäksi kärsin pahasta hengenahdistuksesta ja epäilin jo mielessäni sydämen vajaatoimintaa, koska myös rytmihäiriöt ovat nyt olleet pahempia ja tulleet useammin.
  Lääkkeiden lopettamisen myötä kolesteroli pomppasi kahdeksaan ja verenpaineessa alapaine on siellä sadassa ja yläpaine hieman koholla.
  Oloni on ollut viime kuukaudet aivan hirveä. Jopa mieheni on huolissaan terveydestäni.

  Mietin tässä, että jaksanko lähteä työterveyslääkärille valittamaan ja vaatimaan tutkimuksia…

 75. Kati says:

  Ai niin, unohdin tuossa mainita oireista myös lihomisen. Edellisen vuoden aikana painoa tuli noin 10 kg ja lihominen tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan ilman erityistä syytä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>